Даниела Машева: Не са влизали въоръжени хора в президентсвото

https://www.24chasa.bg/novini/article/10022289 Даниела Машева: Не са влизали въоръжени хора в президентсвото Даниела Машева: Не са влизали въоръжени хора в президентсвото www.24chasa.bg
Даниела Машева.
Даниела Машева.

Няма въоръжено нахлуване, няма демонстрация, няма оръжия. Това заяви заместникът на главния прокурор при Върховната касационна прокуратува Даниела Машева в ефира на Би Ти Ви на въпрос дали при прокурорските обиски в началото на юли миналата година. 

"Не са допускани грешки от страна на прокуратурата. За това претърсване предварително е взето решени от българския съд. Не е истина, че е прилагана репресия. Отишли са да извършват претърсване и изземване и са спазили пропусквателния режим", каза Машева, след като от "Дондуков" 2 излязоха с противоположни твърдения.

Съдебната реформа не може да бъде насочена само срещу личността на главния пркурор и закриването на специализираното правосъдие, коментира още тя политическите заяви за дълбока съдебна реформа, около която партиите намират консенсус. Според Машева държавата трябва да се концентрира във въвеждане до край на електронното правосъдие. "Това ще даде бързи на процеса. Да не забравяме гражданското", каза още тя.

Според нея прокуратурата не трябва да бъде вадена от съдебната власт. А къде ще отиде? В изпълнителната? Няма ли там да има още по-голяма зависомост?", попита Машева, като предположи, че може да бъде извадена извън трите власти.

 Тя коментира и твърденията на политици от последните седмици, че дипломата на Иван Гешев не е валидна. Спореде нея тя следва да има ценз, защото сега обвиниетел номер 1 е завършил академията на МВР. "Ако излезе така, че тази диплома е нелегитимна, мога да кажа за много съдии, прокурори и адвокати, които имат същите дипломи. Сещате ли се какво ще се случи и с актовете, които са постановили тези хора", заяви Машева.

Бюрото по защита към прокуратурата защитава свидетели и застрашени лица във връзка с наказателно производство. Предоставя охрана и на магистрати, които са застрашени. Към момента има защитени от бюрото общо 14 лица, посочи Машева. Работещите там се назначават от глания прокурор и те не са зависими от мандата му, добави тя и обясни, че това не е паравоенен орган.

Бухалка, но за организираната престъпност и корупцията по високите етажи е специализираната прокуратура, каза още Машева. Според нея органът постига високи резултатите до сега. "И в международен план се постигат много добри резултати. Докладът на ЕК за върховеството на закона казва, че не се постига достатъчно устойчивост. Такава не може да се търси към настоящия момент, защото е твърде рано. Прокуратурата се занимава с това от 2017 г.

Имаме осъдителна присъда и по отношение на вицепремиер. Предишният мониторинг, вече от 2 г. отпадна за България. Един от първите критерии беше борбата с организираната престъпност. Това, че някой иска да я закрие може да се случи с изменения на закона, но трябва да се помисли най-вече какво ще се случи с делата в съдебна фаза. Знаем кои са тези имена", каза Машева.

"Министърът на правосъдието не е от кръга оправомощени лица, които могат да правят предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор", каза заместничката на главния прокурор, като обясни становището на ВСС след пленума си миналата седмица, на който бе обсъдено предложението на правосъдния министър за оставката на Иван Гешев.

"Тук основният въпрос беше дали министърът има право да вняся такова предложение. Когато става дума за внасяне на предложение за избор на главен прокурор, право да внасят предложение имат 3 членове от прокурорската колегия и министърът на правосъдието. Но когато става дума за отстраняване, законът е категоричен, кръгът лица, които могат да внасят това са пак 3 от прокурорската колегия или 5 от пленума на ВСС", обясни Машева.

"Не бих казала, че главният прокурор има прекомерно влияние върху решенията на членовете на прокурорската колегия, както и във ВСС. Аз допреди година също бях член на ВСС и прокурорската колегия. Личните ми впечатления са, че и бившият Цацаров и сегашният главен прокурор Иван Гешев не са оказвали влияние", добави тя.

Заместничката на главния пркурор не намери за уместна идеята за пряк избор на главен пркурор, каквото предлагат от партията на Слави Трифонов. "Изборът на главен прокурор е достатъчно прозрачен, публичен, в който се излушват становища на НПО, на професионалните организации. Един от най-дългите процеси", обясни Машева.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Служител на НАП арестуван с подкуп от 600 лв. в София

Служител на НАП арестуван с подкуп от 600 лв. в София

Общ работник в училище в  Добринище арестуван за блудство с ученичка

Общ работник в училище в Добринище арестуван за блудство с ученичка

20-годишен германец убит в бензиностанция, отказал да обслужи клиент без маска

20-годишен германец убит в бензиностанция, отказал да обслужи клиент без маска

Двамата са задържани от полицията. СНИМКА : Архив

Двама младежи от София в ареста след скандал на пътя

Софийска районна прокуратура

33-годишен се заканил: Ще те наръгам! Може да лежи до шест години в затвора

Растенията са старателно отглеждани

Пипнаха наркофермер, докато прибира реколтата от канабис край Арбанаси

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber