Драскаш графити – чистиш: от малките цапаници тръгват драматични обрати (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10015485 Драскаш графити – чистиш: от малките цапаници тръгват драматични обрати (Видео) Драскаш графити – чистиш: от малките цапаници тръгват драматични обрати (Видео) www.24chasa.bg
Така изглеждаше първата спирка на трамвай №5 в кв. “Княжево”, преди да бъде почистена за първи път. СНИМКА: ФЕЙСБУК ГРУПАТА “КНЯЖЕВЕЦЪ”

Сега се плащат до 5000 лв., ако рисуваш

Столичната община, районните кметства и доброволци започнха ударно да чистят графити от сградите в София. Разбира се, само от здания, които са публична собственост. 

Разбираемо е желанието на уличните артисти да се изявят. Но е забранено - за миналата година са били заловени над 20 души, защото все пак има камери.

Един дори отнесе

максималното

наказание от

5000 лв.

глоба по Наредбата за управление на отпадъците и поддържането и опазването на чистотата на територията на Столичната община. Там има опция и за по-малки парични санкции, ако човек се съгласи да си изчисти. Други ги дават на съд по Указа за борба с дребното хулиганство. Това е по-щадящо, защото предвидената санкция е от 100 до 500 лв. А обвинените по Наказателния кодекс за хулиганство, ако са неосъждани, ще се разминат с глоба от 1000 до 5000 лв. и чисто досие. Причината е, че наказанието е до 3 г. затвор и по закон трябва да ги освободят от наказателна отговорност.

Нормално е младежите да искат да се изявят, но си има места специално обособени места за тази цел. И те рядко са трамвайни спирки например. А горко им пък на частниците, ако някой им надраска сградата - трябва да чистят сами.

Има и теория, че графитите са само синдром. И колкото повече са те, толкова повече обществото е склонно да нарушава правилата. Това е прочутата теория на счупените прозорци. Тя е описана в нашумялата книга на Малкълм Гладуел

“Повратна точка:

Как малките неща могат да доведат до големи промени”. Според теорията малките нарушения могат лесно да накарат някого да си мисли, че щом те са допустими и ненаказуеми, то спокойно човек може да извърши и по-големи, дори престъпления, и да му се размине. Теорията е приложена в Ню Йорк през 90-те години на миналия век от кмета Руди Джулиани. Той прави шеф на полицията Уилям Братън. Униформеният се е прочул, след като оглавява транспортната полиция на мегаполиса. Там повежда борба с гратисчиите и авторите на графити.

Всъщност битката е почната още през 80-те от Дейвид Ган, шеф на метрото в Ню Йорк. “Графитите са символ на рухването на системата. Ако ще оправяме организацията, първо трябва да удържим победа над графитите. Не спечелим ли тази битка, реформата няма да се състои.

Готови сме да

купим нови

влакчета по 10

милиона долара

бройката, но не

ги ли опазим от

вандализма,

ще получим

още от същото

Ще ги съсипят още на втория ден”, казва той. И разказва как вагоните били рисувани 3 дни в депата, но след като тийнейджъри завършили графитите, машините били почистени и така и не тръгнали надраскани.

Стратегията работи за Ню Йорк и до края на ХХ век престъпността е спаднала драстично. А през 2007 г. учени от университета в Грьонинген, Нидерландия, правят серия експерименти на база на теорията. Един от тях е свързан с графитите. Той е проведен на улица. Точно до стойка за колела, на стената е сложен надпис, че графитите са забранени. Докато тя е чиста, изследователите слагат бележки на колелетата, а кошче в района няма. След това наблюдавали дали хората ще я хвърлят на земята, ще я закачат на друг велосипед или ще я приберат в джоба си. От 77 души само 25 не я взели със себе си.

Когато обаче ситуацията била същата, но на стената имало графити, цели 53-ма от наблюдаваните 77 или хвърлили бележката на земята, или я сложили на чуждо колело. Така експериментът потвърдил теорията, че нарушенията на забраната за графити подтикват към нови противоправни прояви.

Затова поведената битка с графитите в София е важна. Но

и санкциите

трябва да се

променят

Освен да се залавят нарушителите, те трябва да бъдат принуждавани да чистят. Защото, докато подготвяхме видеото по темата (виж QR кода), почистената от район “Витоша” и доброволци в кв. “Княжево” трамвайна спирка отново бе надраскана. Хората пребоядисаха веднага, но горчивият вкус остана.

А ако графитите се наказват само с парични санкции, то някои по-богати може и да го преживеят. Но ако трябва и да чистят, възпитателният ефект би бил в пъти по-голям.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Видео

Завещание на седмицата: Г-н Янев, симпатичен сте ми и простете, че предрекох трети избори

Завещание на седмицата: Г-н Янев, симпатичен сте ми и простете, че предрекох трети избори

Завещание на седмицата: Годеж, сватба и развод за три дни по депутатски (Видео)

Завещание на седмицата: Годеж, сватба и развод за три дни по депутатски (Видео)

От сградата на британския парламент и катедралата "Сейнт Пол" в Лондон до Таймс скуеър в Ню Йорк, текстът Imagine all the people living life in peace ("Представи си, че всички хора живеят в мир") беше прожектиран по фасади в цял свят за днешната годишнина.
Снимка: Туитър/Yoko Ono

Текст от песента Imagine върху сгради по цял свят за 50-годишнината й

Българският код - геномът ни е древен, проследен е до ловци от мезолита (Видео)

Българският код - геномът ни е древен, проследен е до ловци от мезолита (Видео)

Римейкът на филма "Дюн" може да се състезава за Оскар (Видео)

Римейкът на филма "Дюн" може да се състезава за Оскар (Видео)

Как виждат бъдещето Ванга, дядо Влайчо

Как виждат бъдещето Ванга, дядо Влайчо

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber