552 лв. средна пенсия от 1 октомври, таванът - 1500 (Обзор, графика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10013428 552 лв. средна пенсия от 1 октомври, таванът - 1500 (Обзор, графика) 552 лв. средна пенсия от 1 октомври, таванът - 1500 (Обзор, графика) www.24chasa.bg
Служебният кабинет обяви напълно готови разчети за актуализация на пенсиите, но решението трябва да вземат депутатите.
Служебният кабинет обяви напълно готови разчети за актуализация на пенсиите, но решението трябва да вземат депутатите. СНИМКА: Пресслужба На Министерския Съвет

Минималната пенсия да е 340 лв.

Вдига се тежестта на годините стаж, което ще даде средно увеличение с 12,5% за всички вместо само на част, както искат в законопроектите си левите

Гълъб Донев предлага на депутатите вариант без увеличение на осигуровките

Най-бедните 413 хил. пенсионери ще получават добавки

Всички пенсии да се вдигнат с 12,5% от 1 октомври. И това да стане с увеличение на тежестта на стажа в пенсионната формула от 1,2 до 1,35 за всяка година.

Това предвижда предложението за актуализиране на бюджета на служебното правителство.

Средната

пенсия ще

стигне 552 лв.

от октомври, ако предложението бъде прието.

Пакетът от мерки предвижда трайно да се осигури по-висок доход от пенсии както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери. С предложението се гарантира, че всички 2,08 млн. пенсионери ще получат увеличение, като средното на един пенсионер ще е 64 лв., пише в мотивите към проекта за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване. Реално така се изпълнява идеята на служебния кабинет да вкара завинаги в размера на пенсиите 50-те лева бонус, който пенсионерите получават заради коронакризата от август 2020 г.

Правителството предлага минималната пенсия да се вдигне с 40 лв. и от 1 октомври да е 340 лв. Това ще доведе и до увеличение на пенсиите, които зависят от минималната - социални и инвалидни. (Виж графиката.)

С 60 лв. пък се увеличава таванът и от 1440 ще стане 1500 лв. на месец. Това е постигнато без увеличение на максималния осигурителен доход и съответно до вдигане на осигуровките на получаващите над 3000 лв. заплата.

Социалната пенсия също ще се повиши, като предложението е тя да стане 170 лв., обясни социалният министър Гълъб Донев след заседанието на Министерския съвет в четвъртък. Малко по-късно през деня финансовият министър Асен Василев пък обяви плана за актуализация на бюджета пред обществения съвет.

Предложението “Донев” ще струва 353 млн. лв. за трите месеца до края на годината и реално няма да има пенсия без увеличение. На година цената е 1,4 млрд. лв.

В първите часове на новия парламент Мая Манолова и БСП внесоха паралелни предложения за преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход от 2018 г. Това обаче ще струва 555 млн. за три месеца и над 2, 286 млрд. лв. за 2022 г. Освен това при двата леви варианта без увеличение ще останат над 930 хил. пенсии.

В предложението “Донев” влиза и нова помощ “бедни” за 413 156 души. Тя ще добавя разликата от размера на пенсията до линията на бедност, която през тази година е 369 лв. Така, ако човек взема 340 лв. минимална пенсия, то през Агенцията за социално подпомагане ще получи още 29 лв. Цели 199 лв. допълнително пък ще получават хората, които са със социална пенсия от 170 лв. За последните 3 месеца на 2021 г. тази помощ ще струва 18 147 120 лв. Помощта ще се актуализира заедно с линията на бедност, която през следващата година ще е 413 лв., обясни още Донев. Така за 2022 г. ще трябва да се предвидят общо 217 млн. лв.

Пенсионерите, които искат помощ “бедни”,

ще подават

заявления

в Агенцията за социално подпомагане.

Освен липсващ доход до 369 лв. бедните пенсионери ще трябва да отговарят на още редица критерии, за да получат помощ - да са навършили 65 години и да са придобили право на пенсия, да не работят, да нямат други доходи от наеми или влогове в банки.

“Това ще доведе до едно огромно натоварване за служителите в Агенцията за социално подпомагане”, обясни Донев. За да няма струпване на хора, заявления ще се приемат до края на годината, но ще важат със задна дата - от 1 октомври.

По този начин ние

изваждаме от

бедност всички

български

пенсионери,

обясни служебният социален министър. Сега над 904 хил. възрастни живеят с по-малко от 369 лв. на месец. Министърът припомни, че така се изпълнява препоръка на Европейската комисия, а освен това парите за бедни няма да се отразят и на помощите за отопление през идната зима, увери още Донев.

Бонусът от 50 лв. към пенсиите да бъде платен и през август, реши в четвъртък кабинетът, като отпусна още 104 млн. лв. на НОИ. С отделно решение ще реши и дали бонусът да остане и през септември, за да не се прекъсват помощите за възрастните. “Изплащането на тези суми обаче не е предвидено трайно в законодателството ни, има инцидентен характер и не предоставя необходимата сигурност за пенсионерите и предвидимост по отношение на техните доходи”, пише в мотивите си към актуализацията на ДОО Донев.

“Максималният осигурителен праг и максималния размер на пенсиите обаче остава като въпрос пред редовен кабинет”, каза пред обществения съвет финансовият министър Асен Василев.

Всички разчети ще бъдат внесени в парламента. Депутатите трябва да решат ще приемат ли в този вариант актуализацията на бюджета, или ще правят нова.

Ася Гонева от КНСБ предложи да се повиши осигурителният доход и да отпадне таванът за пенсиите, тъй като те деформират системата.

Заместник социалният министър Иван Кръстев обясни, че мярката “Родители в заетост” е преустановена, тъй като децата нямат нужда от гледачка, когато родителите работят хоум офис, дори да не ходят на училище или градина заради пандемията.

Предвижда се заделянето на допълнителни 30 млн. лв. до края на годината за подкрепа на родители с по-ниски доходи по време на пандемията. Ще се разработи и програма за подкрепа на 21 059 семейства с общо над 3 млрд. лв. по линия на ОП “Развитие на човешките ресурси”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Горан Благоев: Срамно е най-внушителните паметници в България да са на Съветската армия, а не на български герои

Горан Благоев: Срамно е най-внушителните паметници в България да са на Съветската армия, а не на български герои

Сбогом приятелю, написа Агент Тенев под последната си снимка с покойния художник

Почина художникът Михалис Гарудис

СНИМКИ: ФЕЙСБУК НА РУМЕН РАДЕВ

Радев откри кампанията си с поход до Черни връх за по-справедлива България

Светлан Стоев   Снимка: МВнР

Външният министър: Създаването на партия на българите в РСМ е тяхно право

Проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева стартираха кампанията си от Карлово.

Герджиков в Карлово: Не работа за жълти стотинки, а икономика на знанието (обновена, снимки)

Цветанов: Парламентаризмът може да гарантира сигурността и просперитета на държавата

Цветанов: Парламентаризмът може да гарантира сигурността и просперитета на държавата

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber