Христо Иванов пак иска закриване на спецсъда, ще довършат започнатите дела (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10009956 Христо Иванов пак иска закриване на спецсъда, ще довършат започнатите дела (Обзор) Христо Иванов пак иска закриване на спецсъда, ще довършат започнатите дела (Обзор) www.24chasa.bg
Христо Иванов
Христо Иванов

Мая Манолова праща бюрото за защита при правосъдния министър

Закриване на специализираните съд и прокуратура предлагат с промени в Закона за съдебната власт от “Демократична България” още в първия ден на новия парламент. Вносителите са Христо Иванов, Атанас Атанасов, Атанас Славов, Борислав Сандов и Надежда Йорданова. В предишния, 45-и парламент, от коалицията направиха същото предложение, но поради краткия му живот не се стигна до разглеждането му.

Голямата разлика между двата законопроекта е, че е уредено как продължават започнатите вече дела. Те ще се гледат от същите съдебни състави. В предишния беше пропусната частта със заседателите, а при смяна дори на един всеки процес започва отначало.

Всички магистрати от предлаганите за закриване институции ще бъдат преназначени. Разследванията, които не са в съдебна фаза, се прехвърлят в съответните окръжни съдилища и прокуратури. Това става и с всички бъдещи производства по членове на Наказателния кодекс, които сега са подсъдни на специализираното правосъдие.

Според мотивите на вносителите за промените е, че за времето на съществуването си спецсъдът и спецпрокуратурата се възприемат “като инструмент за “извънредно правосъдие”. Това бе мотив и в предния законопроект. Тогава прокурори от цялата страна излязоха на мълчалив протест пред Съдебната палата в София, с тях беше и обвинител №1 Иван Гешев.

От “Демократична България” предлагат и да отпаднат предварителните проверки преди образуването на досъдебно производство. Друга идея е всички писмени инструкции и указания, които издава главният прокурор за дейността на държавното обвинение, да се публикуват.

А в първия ден на НС от “Изправи се БГ! Ние идваме!” внесоха законопроект, с който пращат Бюрото за защита към правосъдното министерство вместо към главния прокурор. То беше там до 2018 г. Новата промяна е планувана да стане чрез промяна в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Сред вносителите са Мая Манолова и Николай Хаджигенов. “Прехвърляне на бюрото за защита към главния прокурор доведе до промяна на основната му дейност по защита на лица във връзка с наказателното производство до защита единствено на главния прокурор, изчерпвайки дейността си единствено с неговата охрана. Нещо повече, създаде се паравоенна организация, пряко подчинена единствено на главния прокурор”, пишат в мотивите си те.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Случаите на  Ковид-19 в Индонезия нарастват драстично

346 са новите с коронавирус, 1,5% от тестовете, излекуваните са 100, починалите 3-ма

Здравословното състояние на Миню Стайков се влоши по време на дългия му престой в ареста.

Спецсъдът пусна в чужбина Миню Стайков и Пламен Бобоков

Шест сценария в парламента, за да има кабинет на Слави Трифонов

Шест сценария в парламента, за да има кабинет на Слави Трифонов

Пламен Николов излиза от президентството вече натоварен с мандат да състави правителство.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

44-годишен мениджър с лична визия за образованието бе изстрелян за премиерска номинация (Видео, обзор)

Асен Василев: Някой се почувства неприятно, че не приемаме телефонни обаждания

Асен Василев: Някой се почувства неприятно, че не приемаме телефонни обаждания

Слави Трифонов

Слави: Кандидатурата на Пламен Николов бе избрана преди две седмици

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber