Ексшефът на ДАНС и босът на “бистришките тигри” застреляли прасето, защото куцало (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10009915 Ексшефът на ДАНС и босът на “бистришките тигри” застреляли прасето, защото куцало (Обзор) Ексшефът на ДАНС и босът на “бистришките тигри” застреляли прасето, защото куцало (Обзор) www.24chasa.bg
СЕРГЕЙ ТАШКОВ

Димитър Георгиев, Сергей Ташков, действащ агент и горски арестувани за бракониерство до Симитли

“Не сме били на лов. Убихме прасето, защото го видяхме да куца. Решихме, че е болно и може да зарази останалия дивеч, и проведохме санитарен отстрел.” Така задържаните за бракониерство край Симитли се оправдали пред разследващите за намереното убито диво прасе в окървавената каросерия на джип, научи “24 часа”. Предполага се, че животното е отстреляно двайсетина минути по-рано.

Задържаните и разследвани за бракониерство са бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев, настоящият служител в правния отдел на ДАНС Димитър Кръстев, президентът на ФК “Витоша” (Бистрица) Сергей Ташков, горският Владимир Петров и столичният бизнесмен Димитър А.

За случая

съобщи

рано в сряда

вътрешният

министър

Бойко Рашков

преди откриването на 46-ото народно събрание.

“Тази нощ той (Георгиев - б.р.) заедно с един друг действащ служител от ДАНС в правната служба, както и още двама души, с два джипа и с убито диво прасе в една от колите са заловени да осъществяват нощен лов. Младият действащ служител от ДАНС е колега на Бойко Борисов в “бистришките тигри”. Спортуват хората”, каза Рашков. Горският е бил задържан в сряда сутринта.

Към 23 ч във вторник, след подаден сигнал за незаконен лов, в землището на с. Полена, община Симитли, полицията е задържала два джипа. В каросерията на белия “Грейт Уол” е намерено убито диво прасе на около 3 г. Когато пътуващите ловци забелязали полицейската кола, през прозореца на единия джип изхвърлили торбичка със 100 патрона и шумозаглушител, които след това били открити при разследването на място.

В колите са намерени още 116 патрона и един шумозаглушител, 4 скъпи ловни карабини с оптика - три американски и една германска. Те са законно притежавани. Ловуването с шумозаглушител е забранено, казаха експерти.

“В 2 ч през нощта се обади директорът на горското стопанство, че има сигнал за незаконен лов и че органите на полицията са задържали извършителите. Има отстреляна дива свиня. Наши колеги веднага са отишли на място и са оказали съдействие на органите на реда.

Транспортирахме животното за съхранение в хладилна камера в Държавно ловно стопанство “Витошко-Студена”, защото ще

трябва да се

установи от

експертиза дали

е застреляно,

блъснато от кола, или е намерено мъртво”, каза инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие. Ще бъде назначена дисциплинарна проверка за участието на горския служител, който по принцип е ловец, и е възможно да бъде уволнен.

Сергей Ташков е собственик на фирма “Бесер 1970”, която на 8 юли е подписала договор с “Държавно горско стопанство-Симитли” за организиране на ловен туризъм и отстрел за сезона - до края на януари следващата година. За вторник от фирмата обаче няма подадена заявка и не е получено разрешително за ловен излет. “Такива договори за организиране на ловен туризъм се сключват за всеки ловен сезон с фирма, която се наема да усвои плана за отстрел на дивеч.

Бройката на животните за отстрел се определя от Изпълнителната агенция по горите, след таксация (преброяване - б.а.). Част от сумата фирмата внася авансово, а за всеки ловен излет се подава заявка. Нямам обяснение защо, ако тези хора са искали да ловуват, не са подали заявка. В тези договори за ловен туризъм фирмата няма ангажимент да подхранва дивеча, но ако го прави - няма нищо лошо”, коментира инж. Дамянов слуховете, че заловените мъже са били в ловните територии, за да хранят дивите прасета.

Петимата са задържани за 24 часа и бяха пуснати във вторник. Тепърва ще се прави ветеринарна експертиза, която категорично да докаже, че прасето е отстреляно, както и балистична, за да се разбере от чие оръжие е гърмяно. Най-вероятно това е направил столичният бизнесмен.

Районната прокуратура - Благоевград, води разследване за незаконен улов на едър дивеч в района на с. Полена, съобщиха от държавното обвинение. Първоначалните действия по разследването са започнали от следовател при Окръжен следствен отдел при Окръжната прокуратура - Благоевград, защото единият задържан е служител на ДАНС. Ще се разпитват свидетели и ще се назначават експертизи.

Димитър

Георгиев оглави

ДАНС през 2015 г.

по предложение

на второто

правителство

на Бойко Борисов

и с указ на предишния президент Росен Плевнелиев. През 2018 г. Георгиев беше преназначен на поста по предложение на третия кабинет на Борисов и с указ на настоящия държавен глава Радев.

Беше освободен в края на май т. г. по предложение на служебното правителство с указ на президента Румен Радев. Тогава служебният премиер Стефан Янев заяви, че Георгиев е вземал политически мотивирани решения.

На негово място държавният глава назначи Пламен Тончев. Димитър Георгиев и бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментираха смяната, като и двамата бяха категорични, че според тях причина за това е разкритата руска шпионска мрежа в България

Десетина дни преди назначаването на Тончев вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че ръководствата на службите са се “самообезглавили”, като Георгиев и председателят на Държавната агенция “Разузнаване” Атанас Атанасов са си взели неплатен отпуск до септември.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Случаите на  Ковид-19 в Индонезия нарастват драстично

346 са новите с коронавирус, 1,5% от тестовете, излекуваните са 100, починалите 3-ма

Здравословното състояние на Миню Стайков се влоши по време на дългия му престой в ареста.

Спецсъдът пусна в чужбина Миню Стайков и Пламен Бобоков

Шест сценария в парламента, за да има кабинет на Слави Трифонов

Шест сценария в парламента, за да има кабинет на Слави Трифонов

Пламен Николов излиза от президентството вече натоварен с мандат да състави правителство.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

44-годишен мениджър с лична визия за образованието бе изстрелян за премиерска номинация (Видео, обзор)

Асен Василев: Някой се почувства неприятно, че не приемаме телефонни обаждания

Асен Василев: Някой се почувства неприятно, че не приемаме телефонни обаждания

Слави Трифонов

Слави: Кандидатурата на Пламен Николов бе избрана преди две седмици

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber