По-високи пенсии, но не и за 1 млн. души, предлагат БСП и Мая Манолова

https://www.24chasa.bg/novini/article/10008821 По-високи пенсии, но не и за 1 млн. души, предлагат БСП и Мая Манолова По-високи пенсии, но не и за 1 млн. души, предлагат БСП и Мая Манолова www.24chasa.bg
По-високи пенсии, но не и за 1 млн. души, предлагат БСП и Мая Манолова

Помощта от 120 лв. за храни да се даде и на възрастните с минимална пенсия, искат от ИБГНИ

Социалистите отново внесоха Закон за възрастните хора и предлагат майчинството през втората година да е 650 лв.

Пенсиите да се преизчислят още от 1 септември с осигурителния доход от 2018 г. Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване внесоха още в първия работен ден от БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Това предложение мина на първо четене в предишния парламент, но заради краткия му живот не успя да  стане факт.

Според разчетите на "Изправи се БГ! Ние идваме!" увеличение ще получат 75% от пенсионерите. При преизчисление обаче 929 990  пенсионери ще останат без стотинка увеличение на пенсията, показват изчисления на осигурителния институт. Те бяха правени и за законопроектите на социалистите при предишния парламент.

Служебното правителство пък подготвя различни варианти за по-високи пенсии. Както "24 часа" писа се подготвят два варианта. Първият е точно преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход за 2018 или 2019 г. При него обаче цената е 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение. Вторият по-евтин вариант с цена около 140 млн. лв. на месец е вдигане през коефициента за година стаж. Той е предпочитан от служебният социален министър Гълъб Донев, защото ще даде увеличение на всички пенсионери. Преизчислението обаче вече се смята с увеличение на коефициента от 1,2 на 1,35. Така увеличението на пенсиите трябва да е около 17 процента. Вероятно малко по-високо до 350 лв. ще е вдигането на минималната пенсия. Този вариант предвижда и увеличение на тавана на пенсиите със 17 на сто. 

Последното преизчисление на пенсиите бе през 2008 г., като оттогава ножицата между старите и новите пенсии става все по-широка.

Преизчисляването на пенсиите ще струва на държавния бюджет допълнително 185 млн. лв. на месец, а за 2022 г. - 2,286 млрд. лв, пишат  хората около Мая Манолова. "Целта е да се създаде баланс между пенсиите на хората, пенсионирали се преди 2018 г. и тези след това. В същото време ще се намалят диспропорциите в размера на пенсиите заради големите разлики в средния осигурителен доход през годините", пише в мотивите към законопроекта.

От "Изправи се БГ. Ние идваме"  предлагат помощта от 120 лв. за хранителни продукти да се изплати и на пенсионерите с минимална пенсия. Предишното правителство я отпусна на хората с пенсии между 300,01 и 369 лв. По този начин допълнителна подкрепа ще получат 733 000 пенсионери, показват сметките им. В мотивите им пък е записано, че това ще струва около 88 млн. лв.

Хората на Мая Манолова са внесли и промени в Закона за личната помощ.  

Майчинството през втората година да стигне 650 лв., колкото е и минималната заплата, са внесените още предложения от БСП. Според разчетите им пази помощ ще са нужни още 32 млн. лв. в бюджета за от септември до декември. 

В деловодстото вече са и предложенията на социалистите да се отпуска по-висока еднократна помощ при раждане на второ и трето дете. Предложението им е тя да е 10 минимални заплати, но условието е родителите да са се осигурявали минимум 24 месеца преди раждането. Помощта от 250 лева пък да се дава не само за първокласници, но и за родители с ниски доходи на деца в начален курс. Сметките на социалистите показват, че ще са нужни още 90 млн. лв.

От БСП отново предлагат да има и закон за възрастните хора. Той се отнася за българите над 65 г. Социалистите предлагат мерки за социално включване и културно сближаване, както и такива в здравеопазването, образованието и обучението. Новост е предлаганата грижа за възрастни хора в приемно семейство.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Случаите на  Ковид-19 в Индонезия нарастват драстично

346 са новите с коронавирус, 1,5% от тестовете, излекуваните са 100, починалите 3-ма

Здравословното състояние на Миню Стайков се влоши по време на дългия му престой в ареста.

Спецсъдът пусна в чужбина Миню Стайков и Пламен Бобоков

Шест сценария в парламента, за да има кабинет на Слави Трифонов

Шест сценария в парламента, за да има кабинет на Слави Трифонов

Пламен Николов излиза от президентството вече натоварен с мандат да състави правителство.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

44-годишен мениджър с лична визия за образованието бе изстрелян за премиерска номинация (Видео, обзор)

Асен Василев: Някой се почувства неприятно, че не приемаме телефонни обаждания

Асен Василев: Някой се почувства неприятно, че не приемаме телефонни обаждания

Слави Трифонов

Слави: Кандидатурата на Пламен Николов бе избрана преди две седмици

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber