Нинова поиска третия мандат за кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/10007852 Нинова поиска третия мандат за кабинет Нинова поиска третия мандат за кабинет www.24chasa.bg
Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Време е за диалог между държавници и решение в полза на хората. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в първото си слово от трибуната на 46-ото Народно събрание.

Пожелавам на всички стабилен парламент и разумни решения в интерес на хората. Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства и само от нас зависи дали ще ги преоделеем или ще тласнем държавата в кризата, коментира Нинова..

Избрани сме с най-ниската избирателна активност. Това е знак да компенсираме ниското доверие, което имаме, с много работа. Второ - имаме силно фрагментиран парламент. За да работи той е необходим диалог, но той е предварително миниран. Първата политическа партия ИТН вече се отказаха от това да са протестна партия и казаха ,че са антисистемна. Уважаеми колеги, вие вече сте системна партия. В 45-ото НС имахте председател на парламента, това ви прави част от политическата система вече, обърна се тя към депутатите от "Има такъв народ".

Третото предизвикателство - да направим стабилно правителство, с ясен период на действие, национално надпартийно, каза тя. Нинова отново се зарече, ако първите два мандата претърпят провал и третият бъде връчен на тях, да направи прозрачни преговори и да постави ясни условия за бъдещо правителство.

Четвъртото и най-голямото - пред нас стои въпроса да доразградим стария модел на управлението и да изградим нов - прозрачен и справедлив, каза тя. Според нея проблемът не бил в хората и органите, те били следствие на проблема. Трябвало да се пребори причината за това, която била в залата - ГЕРБ. Проблем имало и в контрола и отговорността. Трябвало промяна в съдебната система - закриване на спесцъда и прокуратурата, контрол върху главния прокурор, нов закон за КПКОНПИ, изреди тя.

За нас най-важен приоритет си остава социалната политика. Близо 1/4 от българските граждани живеят под прага на бедността. Цените на храните, на основни стоки, растат неимоверно бързо. За нас е много важно рязко да се увеличат доходите. Не бива да оставаме това за бюджет 2022 г. сега трябва да направим актуализация на бюджета. Нинова обясни, че още днес са внесли промени за въвеждането на нови социални политики.

Отсега трябва да подготвим здравната система за следващата ковид вълна, каза тя. Настоя още за лична здравна карта на всеки човек, болниците да не са търговски дружества и друга.

40% от българските ученици са функционално неграмотни и това е стряскащо. Един учебник за един клас, планирано обвързаване на средното и висше образование с нуждите на икономиката, са сред предложенията за промени на БСП в образователната система.

Кризата удари сериозна световната икономика, както и българската. Някои държави реагираха бързо и адекватно, но правителството на Борисов не можа да го направи. Един от механизмите е планът за вазстановяване и устойчивост. Само две държави не са си внесли плана. Едната сме ние. Ще внесем питане до финансовия министър, за да може той максимално бързо да влезе в парламента за разглеждане и да го внесем, каза Нинова.

Сега се изисква диалог между държавници, реализъм, а не популизъм за решения в полза на хората, настоя тя.

Който не помни миналото, е обречен да го повтори. Така че наистина трябва да помним миналото, коментира пък Мика Зайкова.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Случаите на  Ковид-19 в Индонезия нарастват драстично

346 са новите с коронавирус, 1,5% от тестовете, излекуваните са 100, починалите 3-ма

Здравословното състояние на Миню Стайков се влоши по време на дългия му престой в ареста.

Спецсъдът пусна в чужбина Миню Стайков и Пламен Бобоков

Шест сценария в парламента, за да има кабинет на Слави Трифонов

Шест сценария в парламента, за да има кабинет на Слави Трифонов

Пламен Николов излиза от президентството вече натоварен с мандат да състави правителство.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

44-годишен мениджър с лична визия за образованието бе изстрелян за премиерска номинация (Видео, обзор)

Асен Василев: Някой се почувства неприятно, че не приемаме телефонни обаждания

Асен Василев: Някой се почувства неприятно, че не приемаме телефонни обаждания

Слави Трифонов

Слави: Кандидатурата на Пламен Николов бе избрана преди две седмици

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber