Крум Зарков: Няма нужда някой да поставя въпроса за оставката на Нинова - той е на дневен ред по силата на изборните резултати

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9995273 Крум Зарков: Няма нужда някой да поставя въпроса за оставката на Нинова - той е на дневен ред по силата на изборните резултати Крум Зарков: Няма нужда някой да поставя въпроса за оставката на Нинова - той е на дневен ред по силата на изборните резултати www.24chasa.bg
Крум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г. в София. Завършил е международно право в Сорбоната в Париж, след това френския Институт по политически науки и Академията по международно право в Холандия. Депутат два мандата от БСП и зам.-шеф на лявата група в предишните парламенти. На последните избори бе водач на листата в Русе.
Крум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г. в София. Завършил е международно право в Сорбоната в Париж, след това френския Институт по политически науки и Академията по международно право в Холандия. Депутат два мандата от БСП и зам.-шеф на лявата група в предишните парламенти. На последните избори бе водач на листата в Русе.

Още акценти от интервюто със социалиста:

Готов съм да се откажа от депутатското място, ако социалистите в Русе преценят, че е по-добре друг да ги представлява

Ако Трифонов иска да реализира даденото му доверие, трябва да включи в новите приоритети на правителството и ключовите постулати на останалите партии от кампанията

- Г-н Зарков, ще ви видим ли да се кълнете в парламента на 21 юли, след като изявихте готовност да се откажете от мандата си заради загубата на БСП в Русе? Казахте, че решението ще вземете заедно с русенските социалисти, но техните заседания ще се проведат след старта на Народното събрание.

- Приех да водя листата в Русе, за да помогна за по-добър резултат на БСП в областта. На последните избори това не се случи - спечелихме само един мандат. Поемам своята отговорност. Затова ще се закълна като депутат на 21 юли, за да не оставям групата на БСП с 1 глас по-малко, а на 26-и и 27-и се събират общинските и областните органи на БСП в Русе и заедно ще решим какво да правим с този мандат. Ако преценим заедно, че е по-добре депутатът да е друг - освобождавам мястото, заставам зад него и работим.

- Обикновено от депутатско място човек се отказва, ако има по-добра алтернатива. Вашата каква е?

- Не съм се родил депутат. Правя това, защото дълбоко вярвам, че тези, които са на преден план, са длъжни на своите организации, а не обратно. Че

успехът на една

партия е общ, а

провалът е

личен, а не

обратното

Организацията в Русе и областта страшно много ми помагаха и не мога да си позволя сега просто да им кажа: Мерси, не е добре работата, но аз станах депутат, продължаваме постарому.

- Подобен казус обаче имаме в не един от регионите. Като цяло от повечето области влизат само водачите, много от които са парашутисти - в Добрич например. А пък в 25-и МИР шефовете на районните структури направо призоваха лидерката Корнелия Нинова да прецени откъде да влезе, защото те остават без представителство.

- Всеки сам трябва да прецени кое е най-правилно за него и за организацията. Съвети на никого не давам. Но пред Националния съвет на 25 юли ще кажа своето мнение за общите политически изводи за БСП.

- Казахте, че успехът на една партия е общ, а провалът е личен, а не обратното - ще поставите ли на пленума отново въпроса за отговорността за загубата на БСП? Имате над 100 хиляди гласа по-малко и едва ли само машините и отпускарският сезон са виновни за това. След 4 април вие бяхте един от двамата, които поискаха оставката на Нинова - ще стои ли този въпрос на дневен ред отново?

- Този въпрос няма нужда да бъде поставян. Той е на дневен ред по силата на изборните резултати. От него не може да се избяга. И председателят на партията, и ръководството имат шанса на Националния съвет в анализа на изборите да заявят пътя, по който БСП да излезе от тази тежка ситуация. Надявам се да го направят по-отговорно от това, което се случи на 4 април. Тогава не предприехме действия и се явихме почти в същия състав, получихме още по-тежък резултат - докъде това може да продължава?!

- Нинова заяви вече, че няма да дава оставка и има по-важни въпроси в държавата, които трябва да се решават - това ли е пътят, по който трябва да поеме БСП?

- Тя заяви, че ще бъде направен анализ и ще даде предложения за решения как продължаваме оттук нататък на Националния съвет. Предполагам, че там ще обяви своите намерения.

- Кажете ми все пак какво показва вашият анализ за резултата на БСП и загубата на тези над 100 хил. гласа?

- На 4 април БСП загуби тежко, но отказа да приеме, че това се дължи на нейни грешки, на грешки на ръководството, и реши, че всичко е заради COVID-19, който е попречил на избирателите ни да излязат. Вирусът, разбира се, има значение, но не беше той основната причина. След като отказахме да видим дали не сме направили грешки, а решихме да продължим по същия начин, инерцията ни водеше надолу.

Другата причина е, че през тези 2 месеца политическият сблъсък всъщност се проведе между служебното правителство и ГЕРБ. И

БСП изпадна от

дневния ред

Пропуснахме няколко момента, в които трябваше да заявим позиции и да подкрепим действията на съответните министри по ключови въпроси - за ББР, за язовирите. Още повече че това са теми, които сме разработвали в годините назад много пъти. За съжаление, нашата позиция сега остана извън този дебат. Не можеш да спечелиш мач, ако не си на ринга.

- Според анализатори модерните млади леви хора не разпознават БСП, защото те са либерално настроени, не са против гей браковете и ЛГБТИ правата, а БСП е консервативна. Така ли е?

- Изопачават се често тези въпроси и от двете страни - и от тези, които обвиняват БСП, че не се застъпва за малцинствата, в това число сексуалните, и че това е най-големият ѝ проблем, и от онези, които пък вътре в БСП си придават вид, че едва ли не, ако не са те - утре на всички ще ни сменят пола. Тези въпроси, разбира се, не са без значение, но силна лява партия в България трябва да се концентрира върху борбата с бедността, защитата на хората на труда, без значение дали работят във фабрика, в семейното магазинче, или са хоум офис, и да гарантира справедливо разпределение на публичния ресурс, в т.ч. като спре кражбата му . Не знам дали това се приема за модерно, но е много актуално.

- Когато поискахте оставката на Нинова след 4 април, вашето име веднага се завъртя като евентуален кандидат за лидерския пост. Актуална ли е тази тема към днешна дата?

- Моята единствена амбиция в момента е да помогна за възстановяването на влиянието на БСП. И това ще правя колкото мога от всяка позиция.

- Как ще коментирате ходовете на Слави Трифонов - начина, по който предложи правителство, а няколко дни по-късно оттегли кандидата си за премиер? И ще има ли кабинет в този мандат, или не?

- Не е изненада, че тези избори произведоха сложна политическа ситуация. Първият опит на Слави Трифонов беше неуспешен. Направи ми впечатление обаче, че всички се съсредоточиха в критиката си върху хората и начина, по който беше представено това правителство. Тези критики имаха основания до голяма степен, но не по-малък повод за притеснение дават политиките, които прозираха зад различните приоритети. България няма нужда от нови избори, но България тежко ще пострада от правителство с толкова радикално дясна идеология като тази, която беше представена - около бюджетни рестрикции, приватизация и концесия. Те ще бъдат пагубни за огромна част от българските граждани.

И ако г-н Трифонов наистина иска да реализира доверието, което му беше дадено, той ще трябва да съумее да включи в новите приоритети на правителството и ключовите постулати на партиите и на техните избиратели, които присъстваха в тази кампания. Това са не на последно място и политиките, които БСП защитаваше в социален и икономически аспект. Така че предизвикателствата пред всеки мандатоносител могат да бъдат решени и да имаме устойчиво правителство само ако първо се определят ключовите за страната политики и след това се търсят подходящите за изпълнението им министри, а не обратното.

- Да се направи програмен кабинет, така ли?

- При всеки случай при този шарен парламент съставянето на правителство ще е трудна задача, затова и преди наименованието трябва да видим какви ще са приоритетите му.

- Да, но Трифонов още в понеделник заяви, че не иска да влиза в договорки с другите партии.

- Никой не иска от него да влиза в договорки. Но трябва да разбере, че когато всички партии сме направили поредната кампания и сме поели своите ангажименти пред избирателите си, ние не можем да се върнем пред тях и да кажем: Подкрепихме правителство, което игнорира всички тези ангажименти, просто защото не трябва да има нови избори. Да, нови избори няма да са добър вариант, но не бива да има и правителство, което с остеритетна политика бързо ще събуди социални брожения и нова, още по-остра политическа ситуация.

- Има ли шанс да имаме правителство още от първия мандат, или е по-вероятно да се мине на варианта за третия, даден на БСП?

- Не бих могъл да спекулирам с това. Казвам ви какви са елементарните предпоставки това да се случи - да се уважат основните послания на политическите сили към техните избиратели. Когато това условие е налице, ще се изискват политическа мъдрост, зрялост, култура и висота, за да се създаде едно работещо правителство. Още повече че трите партии на протеста не могат да стигнат до заветното число 121.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Арх. Димитър Паскалев

Арх. Димитър Паскалев: Когато осъвременяваш стара сграда, трябва да работиш с бели ръкавици

Геновева Петрова, Слави Василев: Успехът на харвардци зависи как ще си подават топката с Румен Радев

Геновева Петрова, Слави Василев: Успехът на харвардци зависи как ще си подават топката с Румен Радев

Д-р Иван Маджаров

Д-р Иван Маджаров: Ваксинираха се над 70% от лекарите – така ще си върнем нормалния живот

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева бе удостоена със званието "Почетен гражданин на София" след спечелената историческа олимпийска титла за страната ни. СНИМКА: АННА НЕДКОВА

Илияна Раева: Обичам Витоша, обичам “Витошка”, в София съм на мястото си

Лъчезар Богданов

Лъчезар Богданов: Повече пари за пенсии - добре, но екстремно бедните не са само пенсионери

Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова: Обещах на софиянци, че докато съм кмет, разширението на метрото няма да спре - и не отстъпвам от това

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber