Когато изграждането на нова национална педиатрия стане приоритет на държавата, едва тогава ще имаме детска болница

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9988175 Когато изграждането на нова национална педиатрия стане приоритет на държавата, едва тогава ще имаме детска болница Когато изграждането на нова национална педиатрия стане приоритет на държавата, едва тогава ще имаме детска болница www.24chasa.bg
Иван Димитров

За цивилизованите държави здравето на децата е наистина приоритет, а не като у нас – листа на чакащи за прием деца, казва Иван Димитров, председател на "Български пациентски форум"

Длъжници сме към децата на България – всички. С бездействието и бездушието си. Ако има широк обществен натиск, политиците ще си свършат работата, казва Ива Димитрова, председател на “Асоциация на хората с псориазис и псориатични усложнения

- Кои са пациентските проблеми, които отстоявате в момента, и смятате ли, че имате чуваемост?

Иван Димитров: Здравеопазването в България е в шокиращо състояние. Толкова много са проблемите на пациентите. Зейнаха още по-големи дупки. Относно чуваемостта – няма никаква политическа воля да се променят нещата, да се подобри качеството на здравните грижи. Да се подобри грижата за хроничните пациенти, за спешните случаи, за всички не-ковид болни, които през месеците на пандемията останаха на втори план.

- “Направете болницата с национално значение сега, осигурете адекватно финансиране на дейностите в нея и достойно заплащане на медиците в детското здравеопазване. Нямаме време за губене. Защото, ако не започнем веднага, няма да започнем никога и болните деца на България ще пораснат като болни възрастни”, това казвате в отворено писмо към институциите, какво ви предизвика?

Иван Димитров: Повече от 10 г. в общественото пространство се говори, че уж искаме национална детска болница. Ние сме апелирали, че искаме да се постави като приоритет на управлението изграждането на детска болница. Отвореното писмо го пуснахме до служебното правителство, за да разберем къде е проблемът и защо не се случва болницата. Искахме да разберем дали може да се дефинира и реши проблемът. Надеждата ни беше, че служебното правителство може да стартира изграждането на национална детска болница спешно. През годините неведнъж сме призовавали това да се случи – но явно здравето на децата не е приоритет за нито едно правителство. Сега поне се разбра какво трябва да се случи и по какъв начин. Остава единствено политическата воля за изграждането на такава болница.

- С какви проблеми се сблъсквате като пациенти и като родители с настоящата организация на детското здравеопазване?

Ива Димитрова: Всичко в България е на парче. Малко тук, малко там. В болница сега се отива за едно, пък преди това се иска направление от личния лекар. След това консултация с друг лекар, но то е в друга болница. И започва едно безкрайно размотаване от едно място на друго. 

Едва ли има друга европейска държава, в която има листа на чакащи деца за прием в болница. И ако някой каже, че не е вярно – нека се срещне с мен. Племенничката ми беше отложена за прием от май до август, защото имаше листа на чакащите. Естествено тогава, когато се появи проблемът това се отрече, два часа по-късно лично ми се обадиха, че ще приемат племенничката ми. Длъжници сме към децата на България – всички. С бездействието и бездушието си. Ако има широк обществен натиск, и политиците ще си свършат работата.

- Това ли е причината да искате незабавен старт на изграждането на детската болница?

Иван Димитров: Искаме децата ни да се лекуват адекватно. Да не пътуват в чужбина. Имаме достатъчно кадърни лекари и всяко дете, което има нужда, може да бъде обгрижено. ХХI век е, живеем в Европа (или поне на хартия).

Ива Димитрова: Срам е за нас като държава и общество. Караме се за толкова много неща и докато се караме как да изглежда и къде да бъде, продължаваме да нямаме детска болница. А и едва ли скоро ще имаме!

- Участвахте в среща с медиите, на която бяха представени две визии на бъдещата детска болница. Какво мнение изразихте?

Ива Димитрова: Ние искаме изграждането на детска болница да започне възможно най-скоро. Докато институциите спорят и си прехвърлят топката и се водят безсмислени спорове – болница няма да има. А това е в полза на спестовността на държавата и в ущърб на децата.

- Защо възникна напрежение към вас от страна на присъстващите от Националната мрежа за децата?

Ива Димитрова: Беше изместена темата на представянето. Не бяха зададени важните въпроси, а се говореше за праховите частици, които ще предизвика строежът, и дали евентуалните вибрации от събарянето ще пречат на околните болници. Това е нелепо! Мен като близка на дете пациент, ме интересува медицинската, лечебната страна на въпроса - имаме ли достатъчно лекари и професионалисти по здравни грижи, които да работят в тази детска болница, каква апаратура ще има, какъв ресурс е готова да отдели държавата за оборудване и заплащане на лекари, за финансирането на диагностиката и лечението на децата, за тяхната профилактика, за продължаващото им лечение.

Иван Димитров: Също така какви лекари-специалисти са необходими, какво трябва да се направи още сега, за да бъдат те достатъчно и с всички профили, необходими за комплексното лечение на децата. Каква апаратура и колко трябва да бъде закупена. Има много по-важни въпроси, отколкото “ще има ли вибрации”, ще шумят ли кранове и колко са праховите частици.

- Имате ли разнопосочност във вижданията на различните пациентски общности?

Иван Димитров: Има ли много партии в България? Имат ли единомислие? Уж всички искаме едно – но мотивите са различни.

- Смятате ли, че теренът, на който е предвидено финансирането да се гради, е подходящ?

Иван Димитров: Според нас локацията е най-подходящата, защото е в центъра на града, с добра комуникация и близостта на различни други болници, което означава по-добра логистика в критичен момент. Болницата трябва да бъде на удобно място, а не извън града и да е затруднен достъпът. Такова е моето виждане от това, което имам като поглед в Европа.

Ива Димитрова: Когато детето ти е болно, всяка секунда ти се струва вечност. Ако такава болница бъде изградена извън София и в трафика, който имаме, трябва да се стигне спешно дотам, това би означавало стрес. Представете си само, че трябва да чакате линейка, тя да дойде, когато дойде, и след това дългият път до някакво “по-екзотично” място или пък извън София. На мен ми звучи кошмарно.

- С какво по-бързото изграждане на националната детска болница ще промени здравеопазването като цяло?

Ива Димитрова: Всичко. Малките пациенти, на които и без това е трудно, ще се чувстват една идея по-добре. Когато си малко и изплашено дете, обстановката е непозната и стряскаща. Нещо се случва с теб, с малкото ти организъмче. На всичко отгоре си заврян в коридор (болнично отделение) и в стая легло до легло с други деца, пак с тежки заболявания. Мрачно, стари легла, падащи мазилки, майките трябва да се молят, за да приберат някъде храната на децата. Как точно се чувстват децата?! Защо, като видим европейските болници, сме изумени?! Защото там обстановката от вратата те кара да се чувстваш малко по-добре. С какво може да се промени – нека всеки си зададе въпроса какво би направил за собственото си дете?!

- Като хора, които познавате отблизо тежкия път на лечение  на пациент с хронични заболявания, дори когато става въпрос за сезонен грип, обяснете какво означава за една майка на дете с диабет например да трябва в критичен момент да търси различни специалисти? 

Ива Димитрова: Няма значение с какво заболяване е детето. Когато едно дете е болно, за майката всяка секунда е равна на век. Обикалянето по различни болници и различни специалисти забавя диагнозата и съответно лечението. Размотаването по болници, самото придвижване, обясняването отново и отново какво му е на детето, какво е направено досега, защо си там – може да коства живот.

 - При положение че липсва национален регистър за точния брой болни с най-различни хронични заболявания, трябва ли бъдещата детска болница да бъде отложена, докато не се направи подробен регистър  на всяка една болест? Това на практика възможно ли е да се направи в кратък срок? 

Иван Димитров: Ако има държавническа воля, регистър се прави много бързо. Има данни в НЗОК, знае се колко пациенти от какво заболяване са лекувани. Регистърът означава предвидимост, ангажимент да се лекуват тези хора и тогава здравето ще стане приоритет, а няма да е само на хартия.

- Контактувате с чуждестранни организации като вашата, каква е световната практика - съобразена ли е легловата  база с точния брой хронично болни и потенциални такива, или има добри практики, които позволяват по-различен подход? 

Ива Димитрова: Вие влизали ли сте в детска болница в Европа и в нашите детски отделения?! Те нямат нищо общо. Хората се грижат за децата, за това дори и когато са болни, да са по-малко нещастни.

Иван Димитров: За цивилизованите държави здравето на децата е наистина приоритет, а не като у нас – листа на чакащи за деца.

- Защо вярвате, че ако националната детска болница бъде построена там, където се предвижда в момента, ще е на мястото си? 

- Иван Димитров: По същата логика, по която, като ходим в Европа, болниците са направени на места, където е важна логистиката, близостта до други заведения, които биха помогнали в критичен момент. Изграждането на една чисто нова национална детска болница на територията на Александровска болница в центъра на София с възможно най-добрата локация, ще е в помощ на родители, лекари и добрата медицина.

-  Има много административни моменти в този казус, които в действителност имат трудно тълкуване. Ако обаче бъде приет този казус за кауза не би ли било редно буквата на закона да застане зад детското здраве? 

- Иван Димитров: Аз лично вярвам, че ако управлението, каквото и да е и както и да се казва, има ли наистина воля и да иска да направи тази болница – съм сигурен, че целия хаос може да бъде коригиран в рамките на 24 часа.

ВИЗИТКИ:

Иван Димитров, председател на Федерация “Български пациентски форум”. Той е общественик и защитник на правата на пациентите.

Харесва Диоген и възгледите му. Обикалял посред бял ден с факла в ръка и на питанията на съгражданите му какво прави той отговорил: “Търся един нормален човек”. Според неговите думи “хората са усложнили всички елементарни Божи дарове”. Диоген е първият човек, заявил “Аз съм гражданин на света (cosmos)”, създавайки по този начин понятието космополитизъм. Трябва да бъдем повече космополити

Ива Димитрова е журналист, пиар, председател на “Асоциация на хората с псориазис и псориатични усложнения”. Обича да мечтае и пътува. Най-важното нещо в живота ѝ- децата и семейството.

“Този, който вярва, че може да промени светаq е единственият, който го прави. Искам светът да бъде по-добро място за живеене”, казва журналистката.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Димитър Аврамов: “Харвардци” да внимават – любимо на българина е да дава под наем, дори партии

Димитър Аврамов: “Харвардци” да внимават – любимо на българина е да дава под наем, дори партии

Тодор Ташев: Хората са различни, но винаги са изкушени от иновациите и с 5G имат възможност да ги ползват пълноценно

Тодор Ташев: Хората са различни, но винаги са изкушени от иновациите и с 5G имат възможност да ги ползват пълноценно

Атанас Пеканов: Коригираме плана за възстановяване - ще има повече безвъзмездни пари за бизнеса

Атанас Пеканов: Коригираме плана за възстановяване - ще има повече безвъзмездни пари за бизнеса

Дара Станчев

Дара, дъщерята на тв шефа Павел Станчев: Върнах се от Лондон заради ковид, но оставам, тук е по-човешко

Павел Станчев

Тв шефът Павел Станчев: Интервюто със Зуека ме натъжи, донякъде видях и себе си в него

Геновева Петрова, Слави Василев: Успехът на харвардци зависи как ще си подават топката с Румен Радев

Геновева Петрова, Слави Василев: Успехът на харвардци зависи как ще си подават топката с Румен Радев

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber