Проф. Румяна Коларова за протестните партии: Надяваха се да участват, но Слави ги изненада като демиург

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9988109 Проф. Румяна Коларова за протестните партии: Надяваха се да участват, но Слави ги изненада като демиург Проф. Румяна Коларова за протестните партии: Надяваха се да участват, но Слави ги изненада като демиург www.24chasa.bg
Проф. Румяна Коларова за протестните партии: Надяваха се да участват, но Слави ги изненада като демиург

Иска да повтори хода на Борисов от 2009 г., но тогава ГЕРБ разполагаше със 117 мандата

Защо след изборите на 4 април всички партии бяха готови да подкрепят правителство с мандата на “Има такъв народ”, а сега, след като Слави Трифонов обяви номинациите си за кабинет на малцинството, проявяват резерви и по-скоро са склонни да не го подкрепят?

Този въпрос “24 часа” зададе на политолозите проф. Румяна Коларова, доц. Татяна Буруджиева и Димитър Аврамов.

 След изборите на 4 април всички партии бяха готови да подкрепят кабинет на “Има такъв народ”, защото кабинетът на тази формация не беше съставен. Надяваха се, че ще участват в него.

Докато в момента Слави Трифонов ги поставя пред свършен факт - той е съставил свой кабинет и иска цялата власт за себе си. Нека видим защо за всички партии в 46-ото НС, с изключение на ДПС, подкрепата на така предложения кабинет и приоритети е политическо самоубийство.

Първо, Трифонов, който ще разполага най-вероятно с 65 мандата, има претенциите да се наложи като демиург и по пътя към тази цел погазва всички демократични процедури. Смисълът на неговото действие е “Партиите нямат значение! Значение има моята воля и аз чрез тези 65 мандата искам да определям какво ще се случва в държавата. Искам пълната ви подкрепа, без да правим договорки”. Тепърва ще видим дали той е склонен да отстъпи крачка назад и да започне преговори по състава на кабинета, или по списъка от приоритети. Той иска да повтори хода на Борисов от 2009 г., но тогава ГЕРБ разполагаше със 117 мандата, 5 евродепутати, внушителен брой кметове и общински съветници.

Със сигурност Слави Трифонов не е взел самостоятелно това решение. Вероятно е бил посъветван да постъпи така, защото е пределно ясно, че трите “партии на протеста” нямат парламентарно мнозинство и няма как да се гласува правителство без съдействието на “партиите на статуквото”. Правителство на малцинството е на практика единственият изход за идеолозите на всенародния протест, защото само така се запазва противопоставянето “партии на протеста - партии на статуквото”, без значение дали са управлявали, или са били в опозиция. Дебатът с ГЕРБ, БСП и ДПС е неприемлив, но подкрепата им е необходима.

Второ, ако има някаква логика в действията на Трифонов, тя е: “Аз не правя договорки с никого, внасям проекта за кабинет в парламента, партиите на протеста ме подкрепят, защото аз съм техен човек, но изневиделица и ДПС ме подкрепя, а защо пък не и БСП”.

Но този сценарий се проваля, защото в партиите на протеста участват опитни политици с ясен усет за демократична процедура. За разлика от Слави Трифонов, те не се хващат на подобен сценарий и са наясно, че такъв проект за правителство обикновено е плод на някакъв вид задкулисна сделка. БСП и ГЕРБ, от които зависи приемането на проектокабинета на Слави Трифонов, вече декларираха, че няма да го подкрепят.

Има и нещо сходно в двете ситуации – ясно е, че ако правителството на Трифонов не получи парламентарна подкрепа, се отива на следващи предсрочни избори.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Историкът Светослав Живков

Тройна сделка с дългове помага Великите сили да преглътнат българската независимост

Когато Мангъров се лее отвсякъде, всички станахме на мангър*

Когато Мангъров се лее отвсякъде, всички станахме на мангър*

Борис Велчев е юрист, съдия, преподавател, автор на научни трудове

Борис Велчев: Езикът на Наказателния кодекс трябва да е разбираем

Опаковането на Триумфалната арка – зле прикрито лицемерие

Опаковането на Триумфалната арка – зле прикрито лицемерие

СНИМКА: Pixabay

Какъв е профилът на антиваксърите у нас

В следващия парламент без лагери - всеки ще е сам за себе си

В следващия парламент без лагери - всеки ще е сам за себе си

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber