Човекът избори Михаил Константинов последва съдбата на проф. Кантарджиев

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9988099 Човекът избори Михаил Константинов последва съдбата на проф. Кантарджиев Човекът избори Михаил Константинов последва съдбата на проф. Кантарджиев www.24chasa.bg
Човекът избори Михаил Константинов последва съдбата на проф. Кантарджиев

Не коментирам с кого спя и какво работя, заяви пред “24 часа” математикът

Човекът избори, ловецът на фантоми, човекът, който винаги може да сметне и обясни всички интересни въпроси около

превръщането

на гласовете

във власт -

от това откъде се вземат повече избиратели в списъците, отколкото в живота, до това на кой кандидат-депутат не му стигат гласове, за да влезе в НС по системата “Хеър-Ниймайер”.

Такава слава си спечели математикът проф. Михаил Константинов, след като над 30 г. вря и кипя във всички възможни избори като член на всякакви видове ЦИК и като оглавяващ борда на “Информационно обслужване” АД, който ги брои през последните години.

Към тези две прозвища спокойно можем да прибавим и отявлен противник на машинното гласуване и мажоритарните избори. Дали заради твърдата си позиция против машините за вот не е на път да повтори съдбата на толкова харесвания професор Кантарджиев, който даваше кураж и съвети на всички в борбата с коронавируса като член на НОЩ? “Не коментирам с кого спя и какво работя”, отговори на “24 часа” по телефона професорът. Сигнал за предполагаем процес на “изчегъртване” се усети още с идването на служебното правителство. Принципал на дружеството е министърът на транспорта и информационните технологии Георги Тодоров, който беше издал обява за провеждане на нов конкурс за представители на държавата в борда на директорите на “Информационно обслужване”, но я оттегли. Понеже дружеството не е 100% държавно и половин процент от капитала му се държи от дребни акционери, всяка промяна в ръководството трябва да се вземе с решение на общото събрание. Вчера се появи съобщение, че такова ще бъде свикано на 16 август, за да освободи от длъжност Михаил Константинов и Валери Борисов.

И двамата са независими членове в борда на директорите, избрани за нов мандат след конкурс през февруари т.г., става ясно от публикация на сайта на транспортното министерство.

Проф. Константинов оглави “Информационно обслужване” през 2012 г. и с прекъсване между 2014 и 2015 г.,е

председател

на борда на

директорите до

април 2021 г.

Сега е обикновен член, а председател на съвета на директорите е Валери Борисов.

Михаил Константинов искрено се ядосва, когато някой започне да “пипа” закона, по който вотът се движи. А това се случваше в 12 без 5 преди всички избори, включително и последните.

Която и българска медия да си отвори архивите, срещу името му ще изскочат стотици коментари, интервюта и анализи. Страстен е във всичко , което прави и в математиката, и в изборите, които е превърнал в свои хобита. Затова и заслужено си спечели славата и на най-опитния изборен експерт.

Професорът е потомствен математик. Баща му е бил машинен инженер, също професор, дядо му - инженер и отличен математик, а баба му - учителка по математика. Следвал инженерство в МЕИ, но се дипломирал като математик чак след като взема 5 г. за една в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Сам е автор на повече от 500 научни труда, сред които 30 книги. Не без гордост заявява, че световни светила в математиката са го цитирали над 1000 пъти. Дълги години преподава в Университета по архитектура, строителство и геодезия, където става доцент и професор.

За себе си казва: “Това, че съм математик, ми помага да не правя глупости”. Помага му всъщност и да убеждава и другите да не правят глупости. А това са битки, които не винаги завършват с хепиенд. Особено в стила “Който не е с нас, е против нас”, които свободолюбивата му натура никак не понася.

Самият той твърди, че е започнал да се занимава с избори случайно. Запалили го негови колеги математици още през 1990 г., когато написали поредица статии за големите манипулации в изборите за ВНС. Покрай това попаднал в една от първите избирателни комисии - тази за избор на президент и вицепрезидент. И оттогава много пъти е бил в състава на гъмжащата от ЦИК-ове държава в началото на прехода. Заради неговия опит да скача от ЦИК на ЦИК професорът успя с идеята си за постоянна изборна администрация.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Историкът Светослав Живков

Тройна сделка с дългове помага Великите сили да преглътнат българската независимост

Когато Мангъров се лее отвсякъде, всички станахме на мангър*

Когато Мангъров се лее отвсякъде, всички станахме на мангър*

Борис Велчев е юрист, съдия, преподавател, автор на научни трудове

Борис Велчев: Езикът на Наказателния кодекс трябва да е разбираем

Опаковането на Триумфалната арка – зле прикрито лицемерие

Опаковането на Триумфалната арка – зле прикрито лицемерие

СНИМКА: Pixabay

Какъв е профилът на антиваксърите у нас

В следващия парламент без лагери - всеки ще е сам за себе си

В следващия парламент без лагери - всеки ще е сам за себе си

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber