Харесва ли му на Бойко (Рашков) българите, не само Бойко (Борисов), да се страхуват от него?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9984819 Харесва ли му на Бойко (Рашков) българите, не само Бойко (Борисов), да се страхуват от него? Харесва ли му на Бойко (Рашков) българите, не само Бойко (Борисов), да се страхуват от него? www.24chasa.bg
БОЙКО РАШКОВ
БОЙКО РАШКОВ

Вътрешният министър изглежда демоде със смръщените вежди на фона на икономическия екип на служебното правителство - двамата млади министри извадиха с факти любимите фирми на всяка власт и се оказаха доста по-ефективни от МВР шефа

Той успя светкавично да обезглави най-тайните служби, но остави без финал подслушванията и списъка на магистрати и политици с пари навън

Внушителна част от избирателите се стреснаха от предозираната активност на бившия следовател, навяващ мрачен соц, и оставиха най-твърдия електорат на партиите да решава вместо тях кой да управлява

В четвъртък Бойко Рашков е извикал на разпит Бойко Борисов. Лично лидерът на ГЕРБ се похвали.

Все още не се знае за какво точно е призован бившият премиер - за купуване на гласове по изборите, за кюлчетата злато, за “Хемус” или Барселона... А най-вероятно по онзи сюжет с “тоалетния” запис от премиерската къща в Банкя с участието на един бивш министър.

Но задължително Борисов трябва да носи лична карта, за да е сигурен следователят кого разпитва. Защото вместо бившия премиер може да се яви Краси Радков, Ненчо Балабанов, Любо Нейков или друг негов блестящ имитатор.

Впрочем още когато назначиха служебното правителство на 12 май, се чу откъм Бачковския манастир, където се бяха събрали едни богати българи, че “тия дни” бившият премиер ще бъде арестуван от Рашков. И всички съсредоточено брояха дните до подобен храбър ход на вътрешния министър. От най-близкото обкръжение на Борисов споделяха, че той е готов за арест.

Изборът на Рашков, сякаш излязъл от мрачния соц, за силов вицепремиер не е случаен. Той гледа строго, обвиняващо, говори със сериозен тон и

вероятно всеки

негов събеседник

чувства някаква

вина у себе си

Дори такава да няма, бившият следовател изглежда като човек, който може и да я открие. Стига да си постави подобна цел. За доказателствата ще трябва да се почака.

Казват, че Бойко Рашков е изплашил не само ГЕРБ по юлските избори. (За купуването на гласове по-надолу.)

Но резките му действия и изказвания със сигурност са притеснили сериозна част от българите, на които им писна животът в стресова ситуация. Всеки ден някакво обвинение и заплаха за скандално разкритие, което така и не се случва. Най-вероятно Рашков наистина има много детайлна информация за политици, бизнесмени, журналисти... Но с такава разполага например и един ген. Атанас Атанасов. Съпредседателят на “Демократична България” и бивш шеф на българското контраразузнаване обаче бе много по-обран в кампанията. Да не говорим за Цветан Цветанов, който можеше и да взриви държавата с тайните, които знае за всеки в нея. Този бивш вътрешен министър през цялото време внушаваше как позитивно трябва да се води битка. Дори когато усещаш, че няма да я спечелиш.

Защото не само десният електорат, но и всеки нормален българин си дава сметка, че трудно би приел профила на един Бойко Рашков, ако той остане в редовен кабинет.

И не само заради юлските отпуски на българското море, където никой не се втурна да осигурява машини - за разлика от чужбина, където откриха впечатляващите 784 секции,

хиляди не

гласуваха.

Изплашиха се,

дистанцираха се и оставиха на малцинството избиратели от най-твърдите партийни ядра да решава вместо тях.

Начинът на действие на Рашков - назидателният тон, смръщените вежди, изглежда демоде особено на фона на младите от икономическия екип на служебния премиер. Те също поведоха своята битка за несправедливия и порочен начин на разпределение на финансовите ресурси на държавната банка за развитие. Направиха го спокойно, с факти. И техните “разкрития” за любимите фирми на всяка власт бяха доста по-впечатляващи от “ударите” без финал на Бойко Рашков.

Още с появата му в служебното правителство стана ясно, че той

ще води война,

но никой не

предполагаше

какви ще са

размерите

на реванша

Рашков може би още носи обидата към Петър Стоянов, който през 1999 г. го препъна за главен прокурор и десните избраха още по-непредсказуемия Никола Филчев.

Бившият следовател се отдаде на политика като депутат от гражданската квота на БСП в 39-ото НС (от 2001-а до 2005 г.), но не стана особено близък с групата. Имаше самочувствие на топюрист, харизмата на синеок мъж в разцвета на силите си, някак различен от другарите. И естествено бе да не продължи сред тях - първо се върна в следствието, после стана зам. правосъден министър в тройната коалиция, а през 2013 г. бе избран за шеф на Националното бюро за контрол над СРС.

Още през 2017 г. поведе битка с властта и главния прокурор Сотир Цацаров, когато ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на заместника му в бюрото Георги Гатев. Самият Рашков остана председател през целия мандат, без да бъде “изчегъртан”. След напускането се включи в екипа на президента Радев като съветник и така изгря през април след отказа на партиите от 45-ото НС на родят правителство.

Още в началото на служебния кабинет

името на Рашков

се споменаваше

по-често от това

на симпатичния

премиер

Стефан Янев

Първият скандал около него беше с началничката на кабинета му Елена Фичерова, която се оказа сред основателите на партията “Българско лято”. Това даде сила на противниците му да го нарекат “министъра на Васил Божков”, което съвсем не е така.

Това е Бойко Рашков, който е убеден, че действително помага на държавата със своите действия. И е основният носител на истината за “разрушенията”, причинени от ГЕРБ в последните десетина години.

Започна се с резки смени в спецслужбите. От днес за днес бяха махнати върховете в МВР, ДАНС и ДАР, прочистването продължи и надолу.

Рашков не се колебаеше директно да обвинява отстранените, че са били верни на ГЕРБ и работят не за държавата, а за тази партия. Видяхме безпрецедентни медийни изявления пред сградите на най-тайни служби на уволнените началници. Шоу, каквото не сме гледали за 30 години.

По този начин обаче в службите плъзна страх, че ако служителите не са верни на новия месия, ще останат без работа. Ами ако дойде сега вътрешният министър на Слави, какви ли маневри ще започнат пак в МВР...

Суровият поглед, липсата на компромиси и решителните действия на бившия шеф на Националното следствие респектираха и най-коравите ченгета. Казват, че Рашков е имал лична неприязън с някои от колегите си в МВР от минало време и след като е почистил къщата там, леко се е успокоил.

Затова вероятно си

отвори фронт

и срещу главния

прокурор

Иван Гешев

и подчинените му. Едва ли всички прокурори в България са се клели във вярност на главния.

Според Рашков те също били верни на ГЕРБ и управлението на Борисов. МВР министърът забрани на своите да работят с прокурорите - също чудо невиждано през тези 30 години.

В началото бяха подслушванията. Още в средата на май лидерът на ДСБ Атанас Атанасов подсказа, че са били подслушвани опозиционни политици и посочи бройката - 32. После опитният генерал замълча.

Рашков обаче веднага пое топката и нареди проверка в МВР, която още не е приключила за разлика от тези в ДАНС и прокуратурата.

От последните изказвания на служебния вицепремиер става ясно, че подслушваните са над 100, исканията са на посочен с фамилията си прокурор от Специализираната прокуратура, а основанието - разследване по член от Наказателния кодекс, който преследва сваляне на легитимна власт с бунт.

Въпреки

призивите на

опонентите му

да посочи кои са

подслушваните,

той още не го е

направил

Обеща да даде списъка на депутатите от бъдещото 46-то народно събрание, където ще има нарочна комисия.

Рашков обаче не спря дотам. В коридорите на Министерския съвет усилено се говори и за напрежение между него и правосъдния министър Янаки Стоилов, който като председателстващ Висшия съдебен съвет може да поиска дисциплинарка за Гешев. Но е отказал да го направи по настояване на колегата си вицепремиер.

Атаката към редовите прокурори продължи и дни преди изборите. Тогава МВР проведе серия от акции в цялата страна заради купуването на гласове и докладва в прокуратурата след провеждането им. В някои от случаите обаче прокурори отказаха да повдигнат обвинения веднага заради събиране на доказателства и това провокира Рашков да ги обвини, че спускат чадър над търговците на вот, които работели за бившите управляващи.

Свръхактивният вътрешен министър

се вдигна на нов

казус - списъка

на политици и

магистрати с

недекларирани

имоти в чужбина Още през май 2019 г. главният прокурор тогава Сотир Цацаров поиска от ДАНС информация за магистрати и политици, които крият имущество и банкови сметки зад граница. Родното ФБР е изпратило справка с оперативна информация.

Оттогава всяка седмица упоритият Сашо Диков пита различни институции от ефира на “Евроком” кога ще обявят списъка. Никой не му обръщаше внимание, докато Бойко Рашков не се появи в студиото на Диков. Любопитен фрагмент е, че на вътрешния министър очевидно останалите медии не допадат за изява. Освен Диков се доверява само на “Алтернативата” при Миролюба Бенатова, БНР при Силвия Великова и “Дневник”.

Друг любопитен факт е мълчанието на определени медии, които със сигурност не одобряват “силовата” активност на Бойко Рашков, но някак отвращението на издателите им към ГЕРБ го правеше по-приемлив, поне за мандата му на служебен вътрешен министър. Затова и иначе крайните му действия срещаха по-скоро мълчалива подкрепа с успокоението, че още няколко седмици и той ще отиде на плажа на “Евксиноград”.

Опитът за скандал с онези списъци на политици и магистрати и техните пари в чужбина също не успя. Оказа се, че няма как класифицирана информация да бъде изнесена публично. Рашков заяви, че знае имената от списъка. А когато отговори с “Топло” на въпрос на Сашо Диков дали един от магистратите в него е с инициали И. Г., се разбра, че

Рашков е седнал

срещу Диков

заради нещо

в семейството

на Иван Гешев

Какво е то, трябваше да се разбере на 9 юли. Но на тази дата - петъка преди изборите, не стана ясно. Рашков се отказа да огласи и този списък. Пак прехвърли топката на депутатите от 46-ото народно събрание, като заяви, че ще го даде там, а няма да го обяви той.

Той е и единственият вътрешен министър, който си позволи да посочи партиите, за които отделни разследвани според него са щели да купуват гласове дни преди изборите. Очевидно е, че и ДПС, и БСП, и малки партии на богати хора, които не успяха да минат бариерата, също най-вероятно са инвестирали в избиратели, но публично - от тв репортажите и справките на МВР, остана усещането, че ГЕРБ са основните търговци на гласове. И тук-там Васил Божков.

Стигна се дотам, че партията на Бойко Борисов го обвини за кампания в полза на други политически сили в изборния ден. А само час след като урните затвориха, Рашков бе видимо доволен, че партията на Борисов е загубила 15-20 мандата за 2 месеца и не се интересува какво са говорили. С една дума - вътрешният министър си е свършил работата.

Само 9 обвиняеми за купуване на гласове

Акциите в Хасково, Пловдив и в други области свалиха вота

за ГЕРБ с по 10-15 хиляди във всяка от 4 април до 11 юли

9 обвиняеми за купуване на гласове. Това е равносметката от акциите на МВР въпреки твърденията на Бойко Рашков за 400% ръст на делата за изборни престъпления в сравнение с вота на 4 април.

Наказателните разследвания са общо 85, но това не значи, че МВР е бездействало. Още в деня на изборите беше съобщено, че над 10 хиляди души са подписали предупредителни протоколи. Това означава, че полицаи са посетили толкова хора, говорили са с тях и са им обяснили какво ги чака, ако бъдат хванати да купуват гласове. Неслучайно бившият премиер Бойко Борисов се оплака в понеделник, че 70% от хората са се отвратили, уплашили и не са гласували заради арестите.

“Добре, че сме

живи при

тоя терор

на Рашков”, обяви лидерът на ГЕРБ. Дори правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев критикува действията на МВР под ръководството на Рашков в интервю за Медиапул.

“В новинарските емисии видяхме МВР да изпраща тежковъоръжени и маскирани полицаи, които изкарваха хора, оковани с белезници. Показваха им лицата, на някои от тях споменаваха имената и партийната им принадлежност. С това беше мината тази тънка червена линия, която властите в една държава никога не трябва да преминават", казва Екимджиев.

Изборните резултати показват, че ромите пасуваха на изборите. Случайно или не, в техните махали бяха повечето от акциите на МВР. Дали заради машините, или заради натиска от униформените по заповед на Рашков обитателите на гетата не отидоха до урните. Оказва се, че не само те са били под стрес. Изборните резултати на нарочените за партии на статуквото са много по-слаби, отколкото на вота от 4 април.

ГЕРБ има 200 хиляди гласа по-малко - около 10 хиляди на област, включително и там, където имат кметове. БСП са със 115 хиляди по-малко, а ДПС - с 50 хиляди надолу само за 3 месеца. Според Рашков това е заради работата на МВР срещу купуването на гласове, според ГЕРБ - заради страха у хората, насаден с арести и натиск.

“Всъщност Бойко Рашков направи параван на “Има такъв народ”, каза Борисов за партията на Слави Трифонов, която обяви ГЕРБ, БСП и ДПС за свои врагове и от месеци отказва да говори с тях за коалиция и за подкрепа. Данните от ЦИК показват, че Борисов може и да е прав. “Има такъв народ” е с най-сериозен ръст в гласовете - 80 хиляди повече.

Факт е обаче, че ефектът “Рашков” изигра основна роля за

промяната

на изборните

резултати заради

натиска над

купувачите

и продавачи на гласове. Това най-добре личи в малката община Гурково в област Стара Загора. Там беше задържан и обвинен кметът Мариан Цонев, избран през 2019 г. с подкрепата на ДПС.

Разследващите намериха 10 хил. лв., списъци с имена и свидетели, които признали, че ще гласуват срещу 50 лв. както им каже кметът. На 4 април партията, издигнала Цонев за кмет печели 1515 гласа в общината.

След акцията на МВР в града преди изборите на 11 юли цифрите на вота от неделя се променят. Те вече са два пъти по-малко - 680. За сравнение - “Има такъв народ”, ГЕРБ и БСП са взели същите гласове (плюс-минус 15), както и на 4 април.

Акцията в Гурково и резултатът от нея са само част от активността на полицията и прокуратурата в цялата страна. МВР например обяви, че за предсрочните избори с протокол са

предупредени

над 10 хил. души,

за които е имало данни, че търгуват с вот - 527% повече, отколкото за изборите на 4 април преди 3 месеца. 85 са наказателните производства по разследвания за престъпления против изборните права на гражданите, съобщиха в понеделник и от прокуратурата.

Две от шумните акции бяха в област Хасково - в града и в Харманли. При едната беше задържана общинска съветничка, чийто мъж работи на т.нар. “златен гьол”, при другата - местен лихвар. Откритите списъци са с над 30 хиляди имена. На празника на МВР на 5 юли Бойко Рашков обяви, че се е подготвяла схема за купуване на гласове в полза на ГЕРБ. Резултатът - бившите управляващи имат 41 192 гласа на изборите от 4 април, а на 11 юли имат с 20 хиляди по-малко.

Голяма акция дни преди изборите имаше и в пловдивския квартал “Столипиново”. Поводът е разследване за купуване на гласове на 4 април, но и съмнения, че схемата ще се повтори и на 11 юли. Разпитани са 7 души, 4-ма от тях пред съдия и са признали, че са продали гласовете си. Част от тях са заявили, че на предходния вот в квартала била създадена организация за

купуване на

гласове в полза

на 3 партии

Случайно или не, в Пловдив на 4 април ГЕРБ са имали 34 465 гласа, а на 11 юли те намаляват с 15 хиляди.

 

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Историкът Светослав Живков

Тройна сделка с дългове помага Великите сили да преглътнат българската независимост

Когато Мангъров се лее отвсякъде, всички станахме на мангър*

Когато Мангъров се лее отвсякъде, всички станахме на мангър*

Борис Велчев е юрист, съдия, преподавател, автор на научни трудове

Борис Велчев: Езикът на Наказателния кодекс трябва да е разбираем

Опаковането на Триумфалната арка – зле прикрито лицемерие

Опаковането на Триумфалната арка – зле прикрито лицемерие

СНИМКА: Pixabay

Какъв е профилът на антиваксърите у нас

В следващия парламент без лагери - всеки ще е сам за себе си

В следващия парламент без лагери - всеки ще е сам за себе си

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber