Димитър Ганев: Идва кабинет на милениали, не го виждам да изчегъртва (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9980209 Димитър Ганев: Идва кабинет на милениали, не го виждам да изчегъртва (Видео) Димитър Ганев: Идва кабинет на милениали, не го виждам да изчегъртва (Видео) www.24chasa.bg
Димитър Ганев: Идва кабинет на милениали, не го виждам да изчегъртва (Видео)

Правителството на Слави Трифонов ще мине в парламента

Рекордно ниската активност означава дистанциране от всичко, което се случи, и от всички партии

От днешна гледна точка изглежда най-вероятно кабинет да се състави. Тези имена, които днес г-н Трифонов обави, ще бъдат предложени и гласувани, прогнозира политологът Димитър Ганев в интервю в коментарното телевизионно студио на "24 часа".

Аргументите: протестните партии по последни изчисления ще имат 111 мандата, но и ДБ, и "Изправи се! Мутри вън!", и БСП, а и ДПС нямат друг мач, защото говорят за промяната и разбиването на модела ГЕРБ. А и никой няма интерес от нови бързи предсрочни избори. Веднъж встъпил в длъжност такъв кабинет, не може да бъде съборен след 3 месеца. Със сигурност виждаме хоризонт, който е не по-малко от половин-една година. Първите по-сериозни препирни ще бъдат за съставяне на бюджет 2022, което ще бъде края на октомври - началото на ноември, прогнозира Ганев.

Най-вероятно в следващото Народно събрание ще се работи на принципа на ад хок мнозинства.

Няколко неща правят впечатление в профила на кабинета, предложен от Слави Трифонов - това не са политически лица, а по-скоро експерти. Средната възраст на министрите е по-ниска от тази която сме свикнали да наблюдаваме доскоро - голяма част са от поколението на милениалите. Прави впечатление и присъствието на доста жени - това е различие спрямо служебния кабинет, където имаше само две дами. Посоченият за министър председател Николай Василев не е човек, участвал в скандали. Основно негово предимство е, че е бил два пълни мандата министър в два различни кабинета и разполага с управленски опит. Профилът му е по-скоро управленски, а не такъв, който преследва определана политическа цел.

Приоритет на служебния кабинет бе изчегъртването, ревизията на кабинета Борисов 3. Аз не виждам профила на сега предложения кабинет като кабинет на изчегъртването, отбеляза Димитър Ганев.

На миналите избори - на 4 април, ГЕРБ станаха първи, но загубиха. Сега ми се струва, че Слави Трифонов вероятно ще излезе първи, но ГЕРБ не е загубил.

ГЕРБ не е в чак толкова лоша политическа ситуация. Може да се окаже, че е единствената опозиция. Имат много сериозна опора в местната власт. Те трябва да гледат много серизно в една точка и да се представят добре - октомври 2023 г., когато са редовните местни избори, за да не допуснат ерозия там.

Очертава се най-ниската избирателна активност от демократичните промени насам, и то не с 1-2%. И това означава дистанция от това което се случи в последните няколко месеца и от всички партии. Много колеги дават аргумент - ниска избирателна активност, защото хората са на море, юли месец е. Но през 2009 г. изборите бяха на 9 юли, 62-63 процента бе активността тогава, коментира Димитър Ганев.

Гледайте цялото интервю на видео.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

„Системният код“ зад огромните промени през изминалите сто години

„Системният код“ зад огромните промени през изминалите сто години

Титанични усилия за коалиция - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Титанични усилия за коалиция - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анри Кулев нарисува решението на суверена за коалиция

Анри Кулев нарисува решението на суверена за коалиция

Димитър Николов: Изпращаме трудна година, но вярвайте в доброто и правете добро

Димитър Николов: Изпращаме трудна година, но вярвайте в доброто и правете добро

Симеон Дянков

Симеон Дянков: Губят се 5-7 милиарда лева в сметката за Бюджет 2022

Националния стадион “Васил Левски” в София

Не молете държавата да помага на спорта. Това ѝ е задължение

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber