Кой е българинът в сделката за спиране на огъня между Израел и Хамас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9812473 Кой е българинът в сделката за спиране на огъня между Израел и Хамас Кой е българинът в сделката за спиране на огъня между Израел и Хамас www.24chasa.bg
Мирослав Зафиров (вляво) с лидера на "Хамас" Исмаил Хания
Мирослав Зафиров (вляво) с лидера на "Хамас" Исмаил Хания

Български дипломат, наричан в Газа The Shadow Man – мъжът в сянка, е участвал в уреждането на сделката за примирие между Израел и „Хамас”, която бе обявена в 2 ч. сутринта днес. Споразумението за спиране на огъня сложи край на 11-дневния военен конфликт между Израел и палестинските организации „Хамас” и „Ислямски джихад” в Газа, който изправи целия регион на ръба на нова голяма война.

Става дума за дипломата Мирослав Зафиров, който работи за близкоизточния офис на ООН в Йерусалим. Българинът от години е на терен и осъществява връзката на ООН с оперативните структури на „Хамас” и другите палестински организации, както и с израелската държавна машина. В момента той е част от екипа на Тор Венесланд, който смени на поста в Йерусалим Николай Младенов.

The Shadow Man – мъжът в сянка, както в Газа често наричат Зафиров, е участвал и в преговорите за постигнатото споразумение между „Хамас” и Израел от 2018 г., заедно с египтяните.

Последната ескалация и разменените ракетни удари между Израел и Газа доведоха до 232 палестински жертви, включително 65 деца, 12 израелци бяха убити, сред които и 2 деца. Освен че доведоха до стотиците жертви, многобройни ранени и невъобразими разрушения, последните събития сериозно разклатиха сигурността в региона и заплашваха да предизвикат сериозна военна конфронтация с необратими последици.

Малко преди „Хамас” да започне да обстрелва Ейлат и Хайфа с големи ракети, споразумението, в което участваха Израел, „Хамас”, Египет и ООН бе постигнато в часовете след полунощ на днешния ден.

За разлика от предишни договорки, постигането на това споразумение се смята за изключително труден и дори неочакван дипломатически пробив, тъй като ситуацията днес е много по-различна опреди заради кризата в Йерусалим, от която започна последната криза.

Преди да започне работа в ООН и да участва от първо лице в близкоизточните мирни споразумения, Мирослав Зафиров е работил в българското Министрество на външните работи и последно е бил шеф на дипломатическата ни мисия в Доха, Катар.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от БГ Следа

Митрополит Гавриил е ръководител на Културно-просветния отдел при Светия Синод

Православната Църква е съборна

1б клас на 120-о основно училище "Георги Раковски" с класен другарката Правдева. Авторът е на долния ред трети отдясно.

Травмиран съм: в детската ми вземаха секрет от д..., а в първи клас ровеха косата ми за въшки

Евгения Владимирова
Снимка: МВР

Откриха тялото на изчезналата Евгения в куфар във водоем край Перник

Доц. Ангел Кунчев

Доц. Ангел Кунчев: Нямам илюзии - ако не бях имунизиран, нещата щяха да са фатални

Владимир Каролев в любимата си планина, отдаден на любимия си спорт

Драматичното семейство Каролеви - синът на Владо и дъщерята на Весела Тотева

Денис Теофиков

Самоуби се поп-фолк певецът Денис Теофиков (видео)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber