Проф. Борис Богов: Александровска болница не бива да е залог за неясни амбиции

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9801853 Проф. Борис Богов: Александровска болница не бива да е залог за неясни амбиции Проф. Борис Богов: Александровска болница не бива да е залог за неясни амбиции www.24chasa.bg
Проф. Борис Богов

Не съм чиновник, не управлявам еднолично - за мен е най-важно колегите да работят спокойно в COVID пандемията след тази атака на човек, който 4 години е бил член на борда на това здравно заведение

Трябва да седнем и като лекари с авторитет и история зад себе си, и като преподаватели да се разберем, за да продължим да работим заедно. Ако проверките в Министерството на здравеопазването покажат злоупотреби, нередности, еднолично управление – значи ще има промяна – аз не съм се венчал за директорстването

- Проф. Богов, поехте Александровска болница след конкурс и наследихте вече бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов. Сега започна атака срещу тази болница от член на борда и един от известните лекари в нея. Кажете истината за тези 70 млн. лв., за които доцент Александър Оскар твърди, че са изхарчени неправомерно. Вие твърдите, че това всъщност е размерът на активите на болницата.

- Аз съм избран за изпълнителен директор на УМБАЛ “Александровска” в началото на октомври миналата година. Към момента на встъпването ми в длъжност задълженията на болницата към доставчиците (на лекарства, консумативи, услуги, ток, вода, парно и т. н.) възлизаха на 43 175 457 лв.

Днес тези задължения са 40 003  155 лв. Това са трайни задължения, които изплащаме всеки месец съобразно вътрешните правила на болницата към нашите най-големи кредитори – фирмите за доставка на лекарства, консумативи и т. н. Останалите задължения, които се цитират в публичното пространство, са текущи задължения - за заплати, осигуровки, данъци, за отпуски, в тези суми влизат и средствата, които сме получили от Министерството на здравеопазването за капиталови разходи.

- Защо доц. Оскар се разтревожи точно сега?

- Цялата тази атака, която в началото изглеждаше като преодолим спор и пропадане в комуникацията между нас, вече се превърна в грандиозно говорене и хвърляне на обвинения към мен лично, към другия член на съвета, към колегите дори. В петък се събрахме на Медицински съвет с всички началници на клиники в болницата, за да представим фактите – и двете страни. Този традиционен за едно лечебно заведение начин на общуване и за решаване на проблеми беше определен от доц. Оскар като “другарски съд”. Той каза, че е бил притискан да подписва протоколите от Съвета на директорите, че е преживял трудни дни на тормоз. Това категорично не отговаря на истината – и може да бъде доказано много лесно.

- Вие не сте чиновник, вие сте един от най-известните нефролози, бяхте шеф на Клиниката по нефрология в УМБАЛ “Александровска”. Защо се хвърлихте по време на пандемията в администрацията?

- Да, аз не съм професионален администратор, нямам опит нито като директор, нито като член на Съвета на директорите, какъвто има доц. Оскар, който е член от 4 години.

Поех управлението на болницата с ясната мисъл, че искам да помогна тя да продължи да се развива в посоката, в която се развиваше до този момент. В работата си се доверявам както на колегите, така и на администрацията на болницата. И мога да ви уверя, че стилът на комуникация, на работа не е променян през последните 6 месеца, откакто съм директор.

Затова за мен е изненада, аз съм шокиран от обвиненията в еднолично управление, в липса на комуникация между членовете на съвета. Допреди да започне този скандал между нас – ние се виждахме с проф. Буланов и с доц. Оскар поне по два пъти в седмицата, имахме общ чат в една от мрежите за комуникация. Така че да се твърди, че нищо не е обсъждано, че доц. Оскар не познава ситуацията е, меко казано, неистина.

- За колко време са натрупани тези задължения от Александровска болница?

- Не са натрупани за 6 месеца, не са натрупани и за 1 година. Това са трудностите, пред които е изправена всяка работеща болница, особено по-големите и най-вече университетските структури.

По силата на своя статут ние имаме задължения за гарантиране на служители (лекари) заради това, че сме най-голямата база за обучение на Медицинския университет в София, за предоставяне на медицински услуги в много по-големи обеми, отколкото която и да е частна и по-малка държавна болница.

Няма да споменавам за особеностите на самата “Александровска”, която заради своя павилионен принцип и заради многото стари сгради губи стотици хиляди левове всяка година. Само ще кажа, че данък сгради например, който плащаме, е в размер на над 500  000 лв., толкова са и разходите за парно, ток и т.н.

Ако след 4 години в Съвета на директорите доц. Оскар не знае какво е положението в болницата и го е разбрал по време на конкурса за нов съвет – това вече е наистина шокиращо.

Защото това значи, че или и преди не се е интересувал от ставащото в “Александровска”, или сега се е появил “удобен” момент, за да заговори гражданската му съвест. Надявам се поне да не твърди, че е бил притискан и да мълчи досега.

Досега в болницата се работеше спокойно, трудно заради обстоятелствата, но спокойно и в добра атмосфера. Съветът не се събираше с покани и предварителен дневен ред, а по телефона или с уточнения между нас. И сме решавали проблемите, защото се справихме и с втората, и с третата вълна – без да имаме отделно инфекциозно отделение, но и без да връщаме болни. И без да губим колеги в битката с COVID.

От моя гледна точка трябва да седнем и като големи хора, като лекари с авторитет и история зад себе си, като преподаватели и да се разберем, за да продължим да работим заедно. Ако това е невъзможно, а и ако проверките в Министерството на здравеопазването покажат злоупотреби, нередности, еднолично управление, значи ще има промяна – аз не съм се венчал за директорстването.

Най-важното от всичко е болницата, колегите да са спокойни, за да продължат да работят и да лекуват. “Александровска” е оцеляла толкова години преди нас, ще ни надживее и нас. Жалко е с какво ставаме известни.

CV

Завършил е Медицинска академия – София. Има специалности по вътрешни болести и по нефрология. Специализирал е във Франция, Япония, САЩ и Норвегия

До 1989 г. работи в Районна болница – Сандански, а след това последователно расте от асистент до професор и началник на Клиниката по нефрология в УМБАЛ “Александровска”

От 12.X. 2020 г. е директор на “Александровска”

Председател е на дружеството на БЛС в лечебното заведение и на Общото събрание на Медицински факултет към Медицинския университет – София. Преподава на студенти по медицина и на лекари за придобиване на специалности

Има множество научни публикации, участия в монографии и учебници

Член на лигата “Лекарите, на които вярваме

Скандал за неправомерно изхарчени 70 млн. лева, и то без решение на борда на директорите в Александровска болница, се разгоря в последната седмица.

Атаката за “страшни злоупотреби" дойде първо от съпредседателя на “Демократична България” ген. Атанас Атанасов, който заяви, че е необходимо прокуратурата да се заеме със случая.

По същото време в редакционните пощи на няколко медии се получава имейл със сходни твърдения от офталмолога доц. Александър Оскар, който членува в борда на директорите на “Александровска”. От изпратените документи става ясно, че началникът на Клиниката по очни болести в Александровска болница изисква информация от юристите на болницата за задълженията и вземанията на болницата, за обществените поръчки, финансовите отчети и одитите. Освен до борда на директорите писма са пратени до бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов и до служебния Стойчо Кацаров.

“Това е една лъжа, хвърлена в публичното пространство и уронва престижа на Александровска болница”, отговори веднага изпълнителният директор на “Александровска” проф. Борис Богов в ефира на bTV. Той разясни, че въпросните 70 млн. лв. са всъщност активи на болницата.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Комисар Звезделин Колев: С 6 акции в цялата страна ще намалим жертвите по пътищата през лятото

Комисар Звезделин Колев: С 6 акции в цялата страна ще намалим жертвите по пътищата през лятото

Режисьорът Виктор Божинов
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Виктор Божинов: Филмът за група "Жигули" доведе повече зрители в кината, отколкото преди пандемията

Атанас Пеканов

Атанас Пеканов: Инвестициите трябва да отиват в цялата страна

Министър Николай Денков

Проф. Николай Денков: Учителите са герои, но им трябва по-голяма свобода за творчество

Проф. Кантарджиев: Хора, които при заплахата от ебола се криеха под юргана, сега ме оценяват

Проф. Кантарджиев: Хора, които при заплахата от ебола се криеха под юргана, сега ме оценяват

Николай Николов

Николай Николов: Има риск машинният вот да се манипулира по-лесно от бюлетините

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber