Време е за пряк дебат между лицата на България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9796736 Време е за пряк дебат между лицата на България Време е за пряк дебат между лицата на България www.24chasa.bg
Време е за пряк дебат между лицата на България

Понеже работата ми ме отведе в Балчик, коментарът ми тази седмица е от градините пред двореца, построен от румънската кралица Мария Единбургска.

“Румъния се нуждае от лице, и това лице ще бъда аз“.

С тези думи кралица Мария приела да участва лично по време на Парижката мирна конференция през 1919 г. в преговорите на румънската делегация със съюзниците - победители в Първата световна война. Благодарение на чара и убедителността на “кралицата - воин”, както я наричала западната преса, Румъния успяла да увеличи териториите си с 60 процента, присъединявайки Трансилвания, Бесарабия, Буковина, части от Банат и областите Кришана и Марамуреш. И да запази взетата от България още през Междусъюзническата война през 1913 г. Северна Добруджа с Балчик, където кралица Мария построила двореца през 1924 г. след като застанала с лицето си на пряк дебат очи в очи с опонентите на конференцията в Париж.

България се нуждае от лице и това лице ще бъде ...

На 11 юли българите ще гласуват отново за парламент - най-важната новина от тази седмица след като президентът разпусна просъществувалото по-малко от месец XLV Народно събрание и назначи служебно правителство, което да проведе изборите.

Преди тези избори е време най-сетне за пряк дебат между лицата на България.

Защото стига вече претендентите да водят България са крили лицата си.

Кралица Мария се изправила с лице срещу другите водачи в Париж - не им писала писма (тогава нямало още социални мрежи), нито им пращала снимки (и видео тогава още нямало) ...

България има нужда не от постове в текст или видео във фейсбук, а от пряк, откровен, истински и съдържателен дебат за принципни решения.

Дебат дали пенсионерът да взема по 50 лева отгоре независимо дали пенсията му е 300 или 1300 лева или да бъде осъвременен моделът за изчисляване на пенсиите.

Дебат за парите в здравеопазването и достойните възнаграждения на лекари и медицински сестри, които след Ковид-19 да заместят извънредните хиляда лева.

Дебат за условия, а не за помощи за бизнеса.

И от още много дебати за решения - включително между водачите на избирателни листи в отделните райони - измежду които българите да направят избор така, че следващият управляващ да не бъде притискан от безпринципни решения на предишния както сега е притиснато служебното правителство да продължи с 50-те лева върху пенсиите на калпак.

България очаква най-сетне смислен дебат между претендентите да я водят - директно между Борисов и Трифонов, а също и с участието на Нинова, Карадайъ, Иванов, Манолова ...

Защото печеленето на избори със счупен крак или карантина води до куци решения, които изолират българите на последните места в Европа.

Твърде дълго в България печели този, който най-малко се появява и не рискува да говори очи в очи с опонентите си, а избирателите дори не могат да бъдат сигурни кой всъщност пише от името на политическите лидери във фейсбук и туитър.

Понеже последният пряк политически дебат беше между Румен Радев и Цецка Цачева преди президентските избори преди пет години ...

След като кралица Мария се изправила с лице срещу другите водачи в Париж, построила двореца и засадила градините в Балчик ...

Защото този, който има лице, има и ум за градеж и сърце за цветя ...

Затова е време за пряк дебат между лицата на България.

(От darikradio.bg)

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Милена Фучеджиева

Милена Фучеджиева: Милена Славова е бунтар, но не е бунт да обиждаш

Проф. Герджиков: Неграмотност, облечена във власт - най-страшното съчетание

Проф. Герджиков: Неграмотност, облечена във власт - най-страшното съчетание

За Македония "с дух и истина"

За Македония "с дух и истина"

Къде ще е следващият десант на Христо Иванов - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Къде ще е следващият десант на Христо Иванов - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анри Кулев нарисува модните политически прически - вижте как

Анри Кулев нарисува модните политически прически - вижте как

Диляна Ценова

Коментар на седмицата №1: Катарзис! Протестните партии вече искат ДПС

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber