Огнян Минчев: С помощта на олигарси Кремъл засилва хибридната война у нас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9783791 Огнян Минчев: С помощта на олигарси Кремъл засилва хибридната война у нас Огнян Минчев: С помощта на олигарси Кремъл засилва хибридната война у нас www.24chasa.bg
Огнян Минчев
Огнян Минчев

Време е разумните хора да разберат какво се случва. Нараства геополитическото противопоставяне между колективния Запад и Русия, която е все по-интегрирана част от една алтернативна на Запада коалиция с Китай, Иран и, недай Боже, Турция. Русия никога не се е примирявала със загубата си на позиции в Централна и Източна Европа.

Що се отнася до България -

в Москва смятат,

че ние по право им

принадлежим

По правото на великодържавната джунгла на геополитическо съперничество. На този етап в Кремъл си дават сметка, че не могат да ревизират присъединяването на Източна Европа към западния съюз - към света на Запада.

Но могат да подкопават, да дестабилизират, да противопоставят, да провокират братоубийствени конфликти в постсъветското пространство и в бивша Източна Европа.

България е едно от най-слабите звена. Тук хибридната война ще бъде разширена отвъд пропагандния натиск с формиране и реализация на

допълнителни

про-московски

партии и

движения,

които да допълват и без това богатата палитра на политическата пета колона на Русия у нас.

Тези нови партии ще бъдат както вляво, така и вдясно. Виденов работи за левия полюс на тази разширена стратегия за политическа инвазия и подчинение. Има крайни националисти, които ще се погрижат за десния полюс.

И това са само откровените про-Кремълски формации. Оттам нататък - поредица повече или по-малко прикрити проекти за политическа дестабилизация и хаос, които да държат България в максимално дълга криза с последваща разруха.

Руските партии в България са с различен дизайн. Партии от типа на “Атака” и тази на Виденов са на “най-къса каишка” - най-видимо принадлежащи на големия стопанин.

На другия полюс са партии като ДПС - на “най-дълга каишка”: либерални, евроатлантически и т.н. Има традиционни и новосъздадени кремълски проекти. БСП и АБВ принадлежат към първите. Партии от типа “Копейкин” - към вторите.

Ако обобщим, българската олигархия, която съществува и набъбва до голяма степен поради тясна връзка с постсъветската олигархична система, произвежда политически проекти, които наливат вода преди всичко в мелницата на руската великодържавна стратегия. Помните ли, че имаше време, в което Народното събрание се състоеше от проевропейски/проатлантически партии и партии, свързани с Изтока и русофилията.

Кажете ми кои са евроатлантическите партии в 44-о НС? ГЕРБ? Да, донякъде... ама докъде? ДПС? Вече ги споменахме... А в 45-ото НС - мимолетно просъществувало около 3 седмици? ДБ - е, добре... Както и партията на един шоумен, който бил от Плевен, помните ли...?

Гответе се

за мощно

продължение

на хаоса,

в който попаднахме. Тук въпросът изобщо не е в това дали ГЕРБ си отива, или остава и в каква степен остава... Въпросът винаги е бил само един - докога българската посткомунистическа олигархия ще командва парада в българското общество и държава?

Когато ѝ е изгодно, олигархията ще поддържа политическа стабилност - стабилен корупционен контрол върху изсмукването на държавата. Когато ѝ е изгодно, олигархията ще преминава в режим на разруха, хаос, парламентарен и общоинституционален политически цирк, докато бавно и мъчително се намести новият формат за изсмукване на държавата и продължаващо обнищяване на българското общество. Това е дебатът, който ни е необходим.(От фейсбук)

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Милена Фучеджиева

Милена Фучеджиева: Милена Славова е бунтар, но не е бунт да обиждаш

Проф. Герджиков: Неграмотност, облечена във власт - най-страшното съчетание

Проф. Герджиков: Неграмотност, облечена във власт - най-страшното съчетание

За Македония "с дух и истина"

За Македония "с дух и истина"

Къде ще е следващият десант на Христо Иванов - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Къде ще е следващият десант на Христо Иванов - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анри Кулев нарисува модните политически прически - вижте как

Анри Кулев нарисува модните политически прически - вижте как

Диляна Ценова

Коментар на седмицата №1: Катарзис! Протестните партии вече искат ДПС

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber