Соня Йончева: Очаквам концерта с Пласидо Доминго пред “Св. Ал. Невски” да се превърне в празник на София

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9773846 Соня Йончева: Очаквам концерта с Пласидо Доминго пред “Св. Ал. Невски” да се превърне в празник на София Соня Йончева: Очаквам концерта с Пласидо Доминго пред “Св. Ал. Невски” да се превърне в празник на София www.24chasa.bg
Соня Йончева пред обектива на известен фотограф

Пандемията ни изправи пред нова реалност, в която трябва да се научим да работим и действаме. Вярвам, че животът е рефлекс, а поемането на рискове няма край, особено в моята професия

В специалното луксозно издание “Жените, които променят” зададохме едни и същи въпроси на 100 български жени, които променят. Дело са на 8 момичета на възраст от 14 до 24 г., които съставиха въпросник за успеха, мъжете, семейството и други неща от живота.

Г-жа Соня Йончева, която живее в чужбина и концертира по целия свят, намери време да им отговори, но закъсня за излизането на книгата. “Жените, които променят” - 100 лични истории за кариерата и живота.

Днес представяме нейните отговори. Още за инициативата виж най-долу.

Визитка

Българската певица Соня Йончева е аплодирана на най-големите световни сцени - Метрополитън опера, Кралската опера, “Ла Скала”, “Щаатсопер”, Берлинската държавна опера, Операта на Париж. Незабравимите ѝ изпълнения на емблематични сопранови роли са получили огромно признание както от критиците, така и от публиката. Родена е през 1981 г. в Пловдив. Учи пиано и оперно пеене. Завършва класическо пеене в консерваторията в Женева и получава специалната награда на града. Съпругът ѝ Доминго Хиндоян е диригент, имат две деца.

- Г-жо Йончева, опишете своя живот и кариерата си.

- Животът ми е динамичен, неочакван, често непредсказуем. Животът ми е работа, вълнение, грижа, любов. Благодарна съм за пътя си, за обичта, която получавам. Съзнавам, че съм имала шанса да имам родители, които да ме отгледат с любов, да подкрепят моите избори, да поощряват мечтите ми. Шанс е да имам тези учители, ментори, колеги, благодарение на които съм това, което съм в момента.

Но животът

е поредица

от избори, които

човек прави сам

И носи последствията си. Животът ми е страст и риск.

- Какво харесвате у себе си и какво не - погледнете се със самоирония?

- Харесвам смелостта си да поемам рискове и да слушам само вътрешния си глас при взимането на важни лични и професионални решения. С годините харесвам умението ми да съм артист, майка, съпруга, дъщеря и приятел пълноценно, без да жертвам нещо в името на кариерата или семейството.

- Какви ценности изповядва вашата компания и каква е вашата лична професионална мисия?

- Професионалната ми мисия е да давам най-доброто, на което съм способна на момента. Без никакви компромиси! Отскоро имам собствена компания SY11, с която миналата година организирах концерта “Завръщане” в Античния театър в родния ми град Пловдив.

Беше голям риск

по време на

пандемията, но

този риск се

увенча с успех

(Световноизвестното сопрано Соня Йончева завладява испанската публика със серия концерти преди дни. Във Валенсия тя бе аплодирана с рецитала си в прочутата зала “Палау де лес артс кралица София” . В програмата включи произведения от Верди, Леонкавало, Джилда Рута, Тости, Джузепе Мартучи, Пучини. Испанските медии не пестят суперлативи за българката, като отбелязват, че тя е от първите световни звезди, които изнасят концерт след дългия период на пандемични ограничения и затворени зали, свързани с COVID-19 в Испания - б.р.)

Тази година сме още по-амбициозни с моя екип, защото правим нещо много красиво и трудно - гала в София на 31 август пред храм-паметник “Свети Александър Невски”.

Ще изляза на сцената

с Пласидо Доминго

С нас ще бъде Софийската филхармония с диригент маестро Найден Тодоров! Ще преобразим пространството пред храма, ще го превърнем в зала под звездите. В празник на София! Вълнувам се много. Съзнавам какъв голям риск поемаме с моя екип, но вярвам, че трябва да се върнем към празниците в нашия живот. Благодаря на Столична община и лично на кмета Йорданка Фандъкова, на г-жа Малина Едрева - две дами и техните екипи, които прегърнаха идеята и правят всичко възможно тази гала да се случи.

Разбира се, при този мащаб имаме и подкрепата на министър Банов (сега в оставка - б.р.) и Министерството на културата. Този концерт, който ще бъде отразен в целия свят, е важен за мен не само като артист, продуцент, но най-вече като българка, която никога няма да забрави откъде е тръгнала. За мен е важно името на България да се чува по света.

- Защо избрахте точно тази сфера да правите кариера - кое ви привлича, затруднява, провокира? В кой момент разбрахте, че това е правилната посока?

- Не съм имала съмнение, че моят живот ще е свързан с музиката. Но не съм си представяла, че ще имам тази кариера. Просто съм работела. Продължавам да работя много, защото успехът и признанието задължават.

- С какво в своята работа сте по-различна от вашите конкуренти?

- Трудно ми е да отговоря. Знам, че съм последователна и не се отказвам. Нося на предизвикателства и провокации. (Наскоро певицата за първи път пя сарсуела (испанска оперета) в Мадрид - б.р.)

- Как мотивирате своя екип да работи? Спазвате ли дистанция или държите да сте близо до колегите си? А знаете ли как изглеждате в очите на вашите колеги - важно ли е за вас тяхното мнение?

- Аз съм човек, който гласува доверие както в личния си живот, така и в работата.

Смятам, че имам нюх

за талантливите хора,

можещите,

отговорните, лоялните.

И те са около мен

Останалото е добро планиране, ясни цели и много работа.

- Как се промени бизнесът като цяло във време на пандемия? Какво ново разбрахте за вашата компания и колеги в тази извънредна ситуация?

- Всичко се промени, не само бизнесът. Пандемията ни изправи пред нова реалност, в която трябва да се научим да работим и действаме. Аз съм адаптивен човек. Вярвам, че животът е рефлекс. За моята професия се научих, че поемането на рискове няма край.

- Как се справяте с тези, които несъзнателно пречат или активно вредят на успеха на компанията и на вашия екип, или просто бездействат? Лесно ли се разделяте с хора?

- В моята компания всеки знае за какво отговаря. Но и всеки съзнава, че може да се разделим, ако сме изчерпали мотивацията да вървим в една посока.

- Разкажете две истории - тази, в която сте спечелили професионална битка благодарение на това, че сте жена, и друга, в която сте изгубили, защото сте жена?

 - Ще ви разочаровам, защото аз не воювам! С никого! Аз просто вървя по пътя си, следвам интуицията си, работя. И не се отказвам. А като жена може би печеля ежедневно вниманието и любовта на моите двама мъже у дома - съпруга ми Доминго и сина ми Матео.

- Как и от кого се учите да управлявате?

- Развила съм рефлекси да се движа напред.

- Казват, че първият милион е най-труден. Въпросът не е само за пари. Кой е вашият “първи милион”, вашата голяма печалба?

- Голямата печалба е моето семейство. Не се отказах да имам щастливо семейство, подобно на това, в което съм израснала.

Много колеги жертват

личното щастие в

името на кариерата

- Кой е бизнесът на бъдещето, в който ще ви е интересно да се развивате и доказвате?

- Имам толкова много да пея в следващите години, че не ми е останало време да се замисля, но сериозно, няма да се пенсионирам като певица, имам идеи за много различни от музиката занимания един ден, когато операта ще бъде само хоби. Сега е професия, на която съм се отдала.

- Откъде и как научихте формулата за здраво семейство, ако вие я познавате?

- Родена съм в такова семейство. Научена съм на любов. Обичана съм. Моите родители ми показаха какво означава любовта.

- Как една ангажирана жена възпитава своите деца и кое е най-важното за нея в общуването с тях?

- С любов възпитавам децата си. Уча ги да са свободни, да правят избори, зад които да застават. Да са любопитни и отворени към света и другите. Възпитаваме ги с баща им на ценности и уважение.

- Кое от своите родители взехте, за да продължите напред, и от какво от техния опит се отказахте?

- Моите родители

са моят най-голям

университет

- Как усещате, че един мъж се плаши от силна жена? Опитвате се да го успокоите, заблудите или поемате управлението на връзката?

- Аз съм силна жена и сигурно съм уплашила доста мъже (усмивка). Само страхливите мъже могат да се боят от една жена.

- Как е по-просто да се прави успешна кариера - сама или с мъж до себе си?

- Мога да говоря само за себе си. Постигнах всичко сама. И не съжалявам.

- Как и къде една успяла и известна жена може да открие точния човек за точната връзка?

- Открих съпруга си в консерваторията.

- Как подреждате своя ден извън служебните ангажименти? Как пандемията промени ритъма?

- Стремя се да не живея в страх и паника.

Семейството е моята

крепост, в която

живея пълноценно

- Какви са хората, които са с вас извън офиса? С какво приятелки и приятели могат да ви спечелят?

- Има един много силен приятелски кръг. Не е голям, но е достатъчен.

- Много жени преосмислят живота си на определена възраст и правят остър завой, отказвайки се от нещата, които иначе трудно са постигнали. Какво би ви довело до подобен житейски “бърнаут” (прегаряне)?

- Не мисля за това. Аз съм човек, който умее да се презарежда. Професията на артиста е изтощителна, но ако умееш да намериш своя начин да почиваш пълноценно, оставаш по-дълго на нивото, което си стигнал. Търся баланс.

- Кога влязохте в кухнята за първи път, кога влизате сега и каква е кулинарната ви визитка?

- Аз съм много

добър кулинар,

особено на десерти

- Какви съвети бихте дали на своето 20-годишно “аз” и от какво бихте се отказали, ако бяхте с днешния опит и мъдрост?

- Съвети не давам. Всичко е опит.

- Какво винаги сте искали да кажете на мъжете, но не сте се осмелявали?

- Да бъдат по-смели.

- Ако загубите всичко, което сте постигнали, с какво ще се заемете?

- Знам, че винаги ще бъда необходима. Като дете нямах много. С годините постигнах достатъчно. Не се привързвам към вещи. Мога с много, мога и с малко. Но знам какво мога!

- На кого с какво помогнахте дотук и каква благотворителна кауза бихте подкрепили или подкрепяте?

- Аз подкрепям различни каузи, помагам на млади българи да вървят напред в кариерното си развитие. Сега съм обявила конкурс за тоалетите ми за концерта в София. Има награда и шанс спечелилият дизайнер да стане видим, не само в България. Но за благотворителност не се говори, а се прави.

- Какво е човечността?

- Да се опиташ да разбереш другия.

- Как дефинирате и обяснявате успеха - своя и на други хора?

- Не го обяснявам, показвам го как се постига.

- Как ще убедите българина, че е време да спре да мрази успелите и богатите?

- Сложна задача...

- Как учите себе си, децата си и екипа си на толерантност - към различните и към тези, които не мислят като вас?

- Това, че сме различни, е качество, не недостатък. Представяте ли си, ако всички си приличахме. Каква скука!

- Кои са вашите “малки радости”, които си подарявате. В края на деня кое е по-ценното: успяла или щастлива?

- Аз съм щастлива!

- С какво ще сте променили професията, колегите си и може би света, когато влезете в ролята на пенсионер?

- Казах ви, аз няма да се пенсионирам!

За луксозното издание "Жените, които променят"

Защо световната прима намери време да даде това интервю?

Защото повярва в каузата, която защитава специалното издание със 100 истории на успели жени, което подготви "24 часа" и сайта  mila.bg. Йончева обещава, че макар и по-вероятно виртуално, ще намери начин да се включи и в дискусиите на тази тема, които предстоят.

Луксозното издание от 300 страници “Жените, които променят” - 100 лични истории за кариерата и живота, събира селекция с респект от в. “24 часа”и сайта mila.bg.

Събрани са истории на успеха. На жени, които променят - средата, бизнеса, изкуството, спорта, себе си. Те не се конкурират с мъжете, а си партнират с тях. Не отричат слабостите си, а ги превръщат в предимство. Те не бягат от нежността на своя пол, а украсяват със силен характер. Те са пълноценни майки. Съпруги. Дъщери. Приятелки.

“Жените, които променят” е опит да се дефинира жената днес. Но най-вече да се сподели успехът им. Той може да вдъхнови момичетата, които днес избират пътя.

Богато илюстрираното издание “Жените, които променят” вече може да бъде купено.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Психоложката Ани Владимирова

Ани Владимирова: През сълзи момиче сподели: Сложих маската, за да кажа на майка ми за двойката

Севдалин Желев: Решенията за енергетиката сега трябва да са комплексни

Севдалин Желев: Решенията за енергетиката сега трябва да са комплексни

Политологът Димитър Ганев

Димитър Ганев: На 4 април знаехме кой ще победи, но не и кой ще управлява, сега е обратното

Проф. Минчо Христов

Проф. Минчо Христов: Високомерието на т.нар. партии на протеста може да върне ГЕРБ на власт

Ивайло Трифонов - бивш началник-канцелария на президента Желю Желев

Ивайло Трифонов: Историческият ни дълг е да бързаме, избухна д-р Желев, когато признахме Македония

Златко Живков: Безработицата в Монтана е рекордно ниска въпреки пандемията

Златко Живков: Безработицата в Монтана е рекордно ниска въпреки пандемията

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber