Всички познават Ива Митева

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9711317 Всички познават Ива Митева Всички познават Ива Митева www.24chasa.bg
Ива Митева
Ива Митева

Няма закон от последните мандати, който да не е минал през нея, и депутат, с когото да не е работила.

Тя е първият председател, тръгнал от най-ниското ниво в Народното събрание още през 2000 г.

Перфектен юрист и диалогичен човек, описват я колегите

 

До вчера тя не беше известна на широката публика. Но в парламента всички познават Ива Митева.

Едва ли има депутат от последните няколко мандата, който да не е работил с новата парламентарна шефка. Тя е юрист в Народното събрание от 21 години и е минала по цялата стълбица в парламентарната йерархия - от експерт до директор на дирекция “Законодателна дейност и право на ЕС”. Това я прави първият председател, който идва от самото Народно събрание.

Никой не казва лоша дума за нея. Дори да са водили професионален спор във връзка с даден закон, депутати са категорични, че личните отношения остават добри. Защото Митева е диалогичен човек.

Доказа го знаковата подкрепа, която тя получи от колегите си, за да застане начело на 45-ото народно събрание - 163 бяха “за”.

Дори ГЕРБ, които издигнаха

своята Цвета Караянчева,

не гласуваха “против”,

а “въздържал се”

Доказа го и самата тя с първото си решение като председател - отвори отново Народното събрание за журналистите.

Абсолютен работохолик, активна и енергична. Компетентен юрист, който познава в детайли законотворческия процес. Така я описват депутатите. А като единствен неин недостатък посочват, че е емоционален човек, който трудно скрива чувствата си.

Тя няма политически опит, но едва ли има в парламента друг, който да познава работата му в детайли по-добре от Митева. Тя просто е у дома си там. Участвала е в писането на всички парламентарни правилници в последните мандати и е наясно с процедурите в работата.

През нея са минали всички основни закони в държавата през последните години. Като експерт към правната комисия, която е може би най-тежката откъм работа в парламента въобще, е прекарвала дълги нощи или цели уикенди заедно с депутатите в писането на закони.

Днес мнозина от тях

не крият изненадата си,

че Митева стана депутат

от “Има такъв народ”

Беше втора в листата за столичния 23-и МИР, където водач е имунологът проф. Андрей Чорбанов. Самата тя обаче не е член на "Има такъв народ", а е към партията като експерт юрист. "Никога не съм била член на партия. Работила съм с абсолютно всички партии, винаги съм била напълно независим експерт. Може би се припознах с някои от идеите на ИТН и с това, че има нужда от промяна и това да влязат нови млади хора в парламента", обясни тя пред журналисти.

Извън работата в парламента за Митева се знае малко. Родена е в Разград. Завършила е висше образование в СУ “Св. Кл. Охридски” през 1996 г. Отчислена е с право на защита като докторант по докторска програма “Конституционно право на РБългария” в Института за държавата и правото към БАН.

Професионалният ѝ стаж започва през 1998 г. в Министерството на правосъдието. От 2000 г. е назначена в Народното събрание като държавен експерт. Работи като референт (това са юристите, които подпомагат депутатите в писането на закони).

Била е член на експертните екипи за подготовка на промени в конституцията. Общо 5 пъти е променян основният ни закон от 2003 до 2015 г.

Бе дясна ръка на

депутатите в изработването

на промените в изборното

законодателство

в не един парламент. От 2007 г. активно участва в експертните екипи, които писаха Изборния кодекс. По тази линия през 2014 г. работи добре и с Мая Манолова, която в 42-ото НС бе шеф на временната комисия за изработване на новите изборни правила.

От 2017 до 2019 г. Ива Митева е лектор по практическо нормотворчество в програмата за следдипломна квалификация на Института за публична администрация и СУ “Св. Кл. Охридски”.

Хоноруван преподавател е в Нов български университет. Води курс по практическо законотворчество в департамента “Право”.

За личния ѝ живот не се знае почти нищо. Зодия Скорпион - родена е на 25 октомври 1972 г. Депутати я издават, че обича да спортува.

Има дъщеря,

която пише стихове

Вече я ясно, че в парламента всички обичат Ива. Но тъй като явно на широката публика не е добре позната, “24 часа” потърси мненията на шефовете на правната комисия няколко мандата назад, които са работили с юристката.

“Беше великолепен референт в комисията, но я познавах и помнех отпреди парламента, явно съм ѝ водила упражнения”, разказа бившата царска депутатка проф. Анелия Мингова, която бе начело на правната комисия в 39-ото народно събрание преди 20 г., когато Митева е стартирала парламентарната си кариера. Мингова преподава “Граждански процес” в Юридическия факултет на СУ.

“Ива е диалогична, консенсусна и с дълбоко чувство за откритост и уважение към хората, с които общува. Това предразполага хората и сега ще ѝ е много полезно начело на Народното събрание. Тя е професионалист с голям капацитет, който има

хъс към работата и

желание да я върши

перфектно

Много се радвам, че избраха нея”, коментира Мингова.

“Много добър и всеотдаен юрист, много добре подготвена, много работоспособна. Оказваше изключително голяма помощ и съдействие на комисията по правни въпроси и като цяло на правната издържаност на актовете, които се приемаха в Народното събрание”, каза за новата парламентарна шефка Четин Казак, който е работил с нея като шеф на правната комисия в 42-ото НС. С опита, образованието и този набор от качества, които тя притежава, съм убеден, че тя ще бъде един добър председател на Народното събрание, допълни бившият депутат от ДПС.

“Безспорно Ива е добър професионалист, на когото съм разчитал. По всички ключови законопроекти, които сме обсъждали в правната комисия, дирекцията, чрез нея и чрез другите колеги участваше много адекватно и добросъвестно, с максимален капацитет - човешки и професионален”, каза бившият правосъден министър Данаил Кирилов, който бе начело на ресорната комисия в 43-ото НС.

Депутати със стаж в правната комисия разказват, че именно с него Митева неведнъж е влизала в остри спорове за различни закони. А

министърът се

обръщал към нея

с “Директор Митева”

Да, спорили сме много и разгорещено, но никога не сме го правили с омраза или за отмъщение, а след това винаги сме работели колегиално, разказа Кирилов. И обясни, че разликата между двамата била в подхода им към правото. Спорил съм с нея, защото тя пишеше правните норми като литератор, а правната норма е формула - математическа, физическа или социална. Но са формули - думите са минимум, така са ни завещали римските юристи: минимум думи, но максимум дефиниции, обясни Кирилов. Как ще бъде ново законодателството сега, като Ива го пишеше 20 г., попита той.

“Пожелавам ѝ да се справи като председател. Това е малко по-различно качество с оглед на законодателната и правната рамка. Тук са необходими политически мениджмънт и организационни качества. И ѝ пожелавам човешко отношение, с това само ще спечели”, насърчи я още политическият опонент Кирилов.

“За времето, в което сме работили заедно, смятам, че е добър професионалист, добър колега юрист и се надявам да се справи с нелеката задача, която ѝ предстои, защото работата като председател на Народното събрание е по-различна от това да си директор на дирекция. Разбира се, това да си юрист и да познаваш материята, помага, но тук е важен и политическият опит. Надявам се да се справи с тежката задача”, коментира Анна Александрова от ГЕРБ, която беше начело на правната комисия в 44-ото народно събрание. Добре сме работили заедно, понякога до късни часове, но винаги добре и коректно, и сме се уважавали, допълни тя.

Ясно е едно - Ива Митева се е доказала като юрист. Новата ѝ роля начело на парламента обаче е не толкова юридическа, колкото политическа. Парламентарната шефка има всички качества да бъде добър политик, уважавана и от опонентите си. Стига емоциите и липсата на опит от друг управленски пост да не ѝ изиграят лоша шега.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Байдън не може да решава какво е "демокрация"

Байдън не може да решава какво е "демокрация"

Проф. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ

Николай Витанов: Продължават нападки към щаба, а тези хора трябва да са с ордени

Политологът Димитър Ганев

Радев е основният политически фактор в новия кабинет и дава знак към БСП, десните и протеста

Уродливото лице на бизнеса ражда носталгия по мутрите

Уродливото лице на бизнеса ражда носталгия по мутрите

Иска ли Радев президентска република, или само се шегува

Иска ли Радев президентска република, или само се шегува

Валери Найденов

Как ГЕРБ може да отвее душманите си на 11 юли

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber