Как звучи гласът на разума в политиката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9708193 Как звучи гласът на разума в политиката Как звучи гласът на разума в политиката www.24chasa.bg
Росен Плевнелиев бе президент в периода 2012 - 2017 г. и за един мандат работи с пет правителства, имаше три кризи и назначи два служебни кабинета СНИМКИ: 24 часа

Четирима коренно различни политици и като възгледи - леви и десни, и като политическа биография, от различни поколения дори се събраха в “Референдум” на БНТ във вторник.

Това, което ги обединява, е, че са вземали решения за България в ключови моменти. И че в думите на всички прозвуча политически разум, а това е много дефицитен продукт в сегашната суматоха след изборите и преди опитите за съставяне на работещо правителство.

Росен Плевнелиев, Янаки Стоилов, Асен Агов и Владимир Дончев говориха тъкмо за това как се намира изход в сложна политическа ситуация. Вижте техните тези, есенцията на казаното от тях. Гласът на разума е глас, който обществото е добре да чуе, въпреки че безсмислените крясъци често се опитват да го заглушат.

Росен Плевнелиев: Политиците да оставят сценариите си, битката е за държавата. А президентът да е честен брокер

Росен Плевнелиев бе президент в периода 2012 - 2017 г. и за един мандат работи с пет правителства, имаше три кризи и назначи два служебни кабинета:

"Конституцията в трудни моменти работи, помага ни да минем по демократичен начин към един нов етап на развитие на нацията. Не считам, че има нищо извънредно, просто политиците, които днес отговарят за управлението на България, трябва да разчетат какво каза народът."

“Хората излязоха масово да гласуват въпреки пандемията. Благодарим за това, защото висока гражданска активност в труден момент надгражда нашата демокрация".

По време на протестите през 2013 г. Плевнелиев говорил с премиера Борисов и с лидера на БСП Станишев, казал им: “Дайте да направим правителство, в което и БСП, и ДПС, и ГЕРБ да бъдат представени, защото задачата на президента не е да управлява държавата, а в труден момент да прекара по един конституционно урегулиран начин процедурата, че да отидем към ново ниво на стабилност - легитимни избори”.

“Повиках протестиращите заедно на масата да търсим решение. Голяма част от хората - и политиците, и лидерите на протеста не говореха на мен, а на собствените си камери, те идваха в президентската институция със собствения си сценарий, но не бяха готови да вземат отговорните решения”.

“Ако днес политиците се простят, оставят назад собствените си сценарии, кой кого ще победи, защото битката е за държавата, а не за един или друг индивид, трябва да намерят пресечна точка”.

“Не е добре в президентската институция да се правят каквито и да било коалиции, но президентската институция трябва да се отвори за мненията, позициите, програмите и приоритетите на всички партии и да търси допирните точки. Президентът е честен брокер”.

“Демокрацията означава институции, правила и баланс между различни стейкхолдъри, така че държавата да се модернизира и да върви напред”.

Янаки Стоилов: Трябва да започнем нов преход

Янаки Стоилов е депутат от БСП в 7 парламента, бе зам.-шеф на 43-ото НС:

“На няколко пъти съм смятал, и то според мен с основание, че по-добре да се поеме рискът на изборите, отколкото да се съставят безпринципни управления. През 1994 г. по собствен избор не бях член на следващия парламент, тогава трябваше да се преустанови един междинен период и да се отиде на избори и БСП и СДС направиха тази стъпка".

“Ако разглеждаме от партийна гледна точка ситуацията, едни бързи предсрочни избори са резонни. Ако гледаме от гледна точка на разрешаване на неотложните проблеми, тогава си заслужава да се направят усилия за формиране на правителство”.

“Компромиси са възможни, в много случаи са необходими. Но ако загубиш лице и не се знае докъде ще стигнеш, политиката губи смисъл”.

“Да се поставят условия. На първо място, овладяване на здравната криза и нейните икономически и социални последици, обективна и задълбочена ревизия на управлението и евентуално приемане на един перспективен план за възстановяване и стабилност.”

“Да се поставят условия. На първо място, овладяване на здравната криза и нейните икономически и социални последици, обективна и задълбочена ревизия на управлението и евентуално приемане на един перспективен план за възстановяване и стабилност. Конкретни задачи с кратък срок на изпълнение - такъв според мен трябва да бъде разговорът и така всеки да се ситуира в него".

“Виждам ситуация, че политици, които са подпомагали ГЕРБ или ГЕРБ им е помагал, в момента казват: Не, ние сме най-отявлените противници. Но какви ще бъдат, не знаем. Виждаме хора, изградили икономическа и административна кариера при ГЕРБ, трансферирани по някои от новите партии”.

“Големият проблем е, че на тези избори никоя партия не постави въпроса, че ние трябва да започнем един нов преход, защото, докато се движим в тресавището, оставено от тези 30 години, без да подценявам постигнатото, няма как да излезем".

Асен Агов: Компромис не е мръсна дума. Без заклинания!

Асен Агов е журналист, депутат от СДС, а след това от ДСБ в 5 парламента, бе зам.-шеф на 39-ото НС.

“Аз си спомням добра формула само в един момент - 1997 г., когато беше ясен резултатът от изборите и имаше ясни партии, които искаха да поемат отговорността за реформата. Тогава участвах в това и наистина променихме България през 1997- 2001г. Тогава България се отправи към ЕС и Северноатлантическия алианс”.

Няма нищо болезнено в това, ако не се стигне до съгласие по приоритетите, да се отиде на нови избори, като се поставят тези приоритети на масата”.

“Не очаквайте Отечествен фронт за борба с пандемията. Аз не съм чул досега алтернатива на онова, което се прави до момента, което в никакъв случай не може да се нарече достатъчно.”

“Ако не постъпваш честно и не отговаряш пред избирателите си за това, което си обещал, и компромисите, които правиш, за да се създаде правителство, тогава всички ще те подозират, че заговорничиш зад гърба на хората”.

“Според мен отдавна се заличи лявото и дясното като разграничителна линия. В България има две политически течения, независимо как се казват партиите. Едното е консервативно, което консервира в буркани статуквото и ги слага в мазето за собствена употреба. Другите са реформаторите. Обществото в момента гласува за реформаторите".

“Културата на компромиса, а компромис не е мръсна дума, е задължително условие в политиката, а онези, които си служат със заклинания, нямат място в нея. Ако могат да определят 3 приоритета, върху които да съставят правителства - добре, ако не - питайте отново хората”.

Владимир Дончев: Времето е малко - трябва ни стабилен парламент и правителство поне за няколко месеца

Владимир Дончев бе депутат в 39-ото и 40-ото НС и зам.-шеф на ПГ на НДСВ.

“Няма страшно, че основни политически сили, заели своето място в парламента, мълчат. Те мълчаха по време на предизборната кампания, но сега вече просто няма начин да мълчат, защото политиката в демократичните страни се прави в парламента".

“Едно време компромисите бяха на идеологическа основа. Имаше червени линии. Сега прагматиката ги измести, защото икономическата и здравната криза ги изместиха на една по-прагматична основа.

Надявам се, че когато се конструира новият парламент, политическите сили вече, щат-не щат, ще бъдат принудени да влязат в тези разговори, да разговарят откровено, защото времето е толкова малко, че всяка политическа сила в този парламент почва да губи от своята харизма. Лидерът също".

 "Промяната на системата изисква един стабилитет на НС и в крайна сметка едно общо виждане. Ние сега сме на този ръб, където развитието е изчерпано. Не може да си позволим да влезем в политическа криза. Моето лично мнение е, че на всяка цена трябва да се състави правителство. То може да не работи 4 години, но трябва да работи поне няколко месеца, за да изпълни национално отговорните задачи".

“Когато не се направи ясно публично обществено прието коалиционно споразумение, което да има съответното обществено доверие, тогава бъдещето на тази коалиция е твърде неясно”.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Ивайло Дичев

Ивайло Дичев: След острия разговор в "Панорама" - интервю за шимпанзетата. Попадение!

Атанас Атанасов

Ген. Атанасов: До вчера бяхме премиерска република, днес сме президентска

Видеозавещание: Генералите винаги губят войната

Видеозавещание: Генералите винаги губят войната

Израел трябва да се плаши от себе си, не от ракетите на Газа

Израел трябва да се плаши от себе си, не от ракетите на Газа

Нравствена яснота, нравствена мъгла

Нравствена яснота, нравствена мъгла

Проф. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ

Николай Витанов: Продължават нападки към щаба, а тези хора трябва да са с ордени

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber