Ръстът на други починали успоредно със скока при жертвите на COVID – скрита смъртност? (Графики)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9695151 Ръстът на други починали успоредно със скока при жертвите на COVID – скрита смъртност? (Графики) Ръстът на други починали успоредно със скока при жертвите на COVID – скрита смъртност? (Графики) www.24chasa.bg
Ръстът на други починали успоредно със скока при жертвите на COVID – скрита смъртност? (Графики)

Необясними 1500 случая, откакто България мина прага от 100 убити от вируса на ден

Ръст на общата смъртност успоредно със скока на жертвите на COVID-19 показват данните на НСИ за периода 8-28 март.

От втората седмица на март средната дневна смъртност от коронавируса у нас скочи на 101 жертви при 65 предходната. По същото време в статистиката на НСИ за общата смъртност отново се появи необясним скок на общо починалите, който надвишава увеличението на случаите заради инфекцията.

725-ма са починали от коронавируса в седмицата 22-28 март. В същото време НСИ отчита увеличение на смъртните случаи спрямо същата седмица на 2020 г. с 1542 починали. Така 817 случая на смърт остават необяснени.

Такъв неизяснен скок с 2,5 пъти над обичайния брой смъртни случаи имаше и при втората вълна през ноември и декември. До октомври въпреки пандемията от COVID- смъртността се движеше около средната за България от 2000 души на седмица. Аномалията на смъртните случаи при втората вълна продължи 10 седмици, като в най-лошите имаше над 4000 починали. Повишението между 1/2 и 1/3 бе отчетена като жертви на епидемията, останалите над 10 000 мъртви останаха без обяснение.

За предните 5 години седмичната смъртност в България много рядко е минавала 2500 случая.

Две са възможните обяснения на феномена според експерти. Едното - здравето на българина се е сринало в годината на пандемията заради изолация, страх, труден достъп до личен лекар и болнична помощ, занемарени терапии на тежките и хроничните заболявания поради блокиралата в пика на инфекцията здравна система.

Второто обяснение е много от починалите да са били с коронавирус, но без да са регистрирани като болни или да са починали скоро след като са прекарали инфекцията, поради силно влошено вследствие от нея здраве.

Данните на НСИ за смъртността в началото на 2021 г. показват възможна връзка между необяснимите случаи и смъртността от коронавируса. В таблиците се вижда как допълнителните жертви се движат успоредно на тези от втората вълна на вируса. Когато в края на втората вълна заразата и жертвите ѝ намаляха, тогава и необяснените смъртни случаи спаднаха.

От втората седмица на януари “скритата смъртност” напълно изчезна и дори за 7 поредни седмици общата смъртност е по-ниска от тази през същия период на 2020 г. През 2021 г. за въпросния период отчитаните жертви на COVID са между 30 и 60 на ден.

Ръстът в необяснимите смърти се появи отново, когато жертвите на коронавируса у нас минаха 100 на ден. С нарастването на броя на регистрираните покосени от инфекцията се повишават и допълнителните починали и по всичко личи, че може да ги задминат повече от два пъти. Последната отчетена от НСИ седмица е 22-28 март. През нея и предходните две жертвите на предполагаемата скрита смъртност от вируса над 1500.

Подобен феномен регистрират и здравните власти в Италия и в щата НюЙорк през пика на първата вълна на вируса там.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

Проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН

Мутациите на коронавируса го отслабват и го правят по-малко агресивен

СНИМКА: Ройтерс

Изследване: Първите случаи на COVID-19 в Китай са от октомври 2019 г.

Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс

Ръст на заразени във Финландия след завръщането на футболни фенове от Русия

Ваксината на "Пфайзер/Бионтех". Снимка Архив

Ваксината на "Пфайзер/Бионтех"е 90% ефективна срещу индийския вариант

Силно заразният вариант на коронавируса - Делта, се разпространява в повече от 80 страни

До края на август се очаква индийският щам да доминира в Гърция

Осло, Норвегия СНИМКА: РОЙТЕРС

Норвегия отваря границите чужденци с ваксини или преболедували COVID-19

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber