20% от пусналите бюлетина за "Има такъв народ" и ДБ взели решение в последния момент

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9687621 20% от пусналите бюлетина за "Има такъв народ" и ДБ взели решение в последния момент 20% от пусналите бюлетина за "Има такъв народ" и ДБ взели решение в последния момент www.24chasa.bg

- Областните градове остават бастиони на ГЕРБ, показват демографските профили на избирателите на "Тренд"

- "Има такъв народ" е отхапал 8% от електората на БСП, а "Изправи се! Мутри вън!" - 5%

Какви са демографските характеристики на избирателите на отделните партии. Отговор дават данните от проведения екзит пол на „Тренд“ на парламентарните избори от 4 април 2021 г. Изследването е възложено и финансирано от „Nova Broadcasting Group“.

От "Тренд" предоставиха анализ на данните. (Виж графиките)

Жените бяха малко по-активни от мъжете на тези избори. От всички гласували 53% са жени, а 47% мъже.

В сравнение с предишни избори, на парламентарния вот през април 2021 г. са гласували повече млади хора, а по-възрастните са останали по-пасивни.

37% от всички гласували на парламентарните избори са взели решението си за кого да гласуват по време на предизборната кампания, като повече от половината от тях са решили в последните няколко дни. Най-убедени в своя избори са били гласоподавателите на ГЕРБ и БСП, като над 70% от тях са взели решението за кого да гласуват още преди предизборната кампания.

ГЕРБ. От гласувалите за партия на последните парламентарни избори, 65% са подкрепили отново ГЕРБ, 14% са подали глас за Трифонов, а 5% за ДБ. Бастион на партията остава областният град, като в столицата продължава да има добро присъствие, но отстъпва на Демократична България с няколко процента. Ясно личи твърдият електорат на партията, като сред всички гласували за ГЕРБ, близо три четвърти са взели решение да гласуват за формацията още преди кампанията.

Има такъв народ. Повече от половината електорат на „Има такъв народ“ са между 18 и 39 г. Половината от всички гласоподаватели за партията живеят в областните градове. 30% от гласувалите за Трифонов на този вот, на предишните избори са гласували за ГЕРБ и само 9% за БСП, а 20% не са гласували през 2017 г. 60% от гласувалите за „Има такъв народ“ са решили преди кампанията, че ще гласуват за формацията около Трифонов, а 40% по време на кампанията, като от тези 40%, малко повече от половината – в последните няколко дни. За формацията са гласували повече жени (55% от всички подали глас).

БСП. 54% от електората на БСП са хора над 60 години. Сред най-младите (18-29 г.) социалистите са пета политическа сила. 8% от вота за тях подаден през 2017 г. е предпочел „Има такъв народ“, а 5% „Изправи се! Мутри вън!“.

Демократична България. Силна концентрация на електорат в столица, откъдето се формира близо 40% от всички подали гласа си за коалицията. 43% идват от областните градове. Висок образователен статус на гласоподавателите за коалицията – 70% с висше образование и сравнително млад електорат. 20% от гласувалите за ДБ на тези избори са подали глас за ГЕРБ през 2017 г., а една трета за „Да, България“. 43% от гласувалите за тях са решили по време на капанията, като половината в последните няколко дни, което е и причина за подценяването им в социологическите проучвания преди изборите.

Изправи се! Мутри вън! Формацията около Манолова се оказва с най-ефективна предизборна кампания в сравнение с другите партии, като над половината (55%) са решили да гласуват за нея в рамките на последния месец. Една пета от електората им на предишните избори е гласувал за БСП, 16% не са гласували, а близо 18% са гласували за ГЕРБ. И тук се регистрира силно по-силни женски симпатии, като 56.5% от всички подали гласа си за „Изправи се! Мутри вън!“ са жени.

ВМРО. Близо половината от електората им през 2017 г. е гласувал за Обединени патриоти, а една четвърт за ГЕРБ. Половината от електората им е от областните градове. Над 40% са решили да гласуват за тях по време на кампанията, като близо половината – в последните няколко дни. Преобладаващо мъжки вот - 55/45 – мъже / жени, пишат изследователите от "Тренд" в анализа на демографските данни.

Сред висшистите най-подкрепян е ГЕРБ,

сред най-младите – “Има такъв народ”

Ето и допълнителни интересни наблюдения, които могат да се направят от разбивката по социално-демографски профили на избирателите, както установи "24 часа".

Висшистите са гласували най-много за ГЕРБ - 24,9%. Изненадата е, че втора сила сред висшистите е “Има такъв народ” (17,8%) и едва след това идва партията на “умните и красивите” “Демократична България”(15,7%).

В малките градове ГЕРБ е най-силен (27%), докато в селата вотът за партията е 22%.

Във вота по възраст “Има такъв народ” е най-силен сред 18-29-годишните (28,7%). В този електорат близо всеки трети е от групата на 18-29-годишните. В групата на най-младите избиратели ГЕРБ е втора сила (17%), а ДБ е трета с 11,9%.

Добавете и това, че 28,7 от избирателите, които още учат, са гласували за “Има такъв народ” и става ясно откъде е основният източник на тези 560 хил. гласа за “Има такъв народ”. Интересно е, че и БНО - мандатоносителят на Васил Божков, има сравнително силен вот от учещи - 6,3%.

Вотът за ГЕРБ е най-силен в групите на 40-49-годишните и 49-59-годишните - съответно 26% и 30,2%.

Сред пенсионерите БСП е първа сила с 33,9%, но подкрепата и за ГЕРБ не е малка - 25%.

Жените отчетливо имат по-голям дял от мъжете във вота за ГЕРБ, БСП, “Има такъв народ”, Демократична България и “Изправи се! Мутри вън!”. Обратно - по-скоро мъжки профил има вотът за ВМРО и БНО - мандатоносителя на Васил Божков.

Регионални профили

От данните за вота, оповестени от ЦИК пък се вижда, че “Демократична България” “живее” (т.е. има резултат по-висок от националния) само в трите софийски избирателни района, в Пловдив и в чужбина. Докато в Монтана, Силистра и Кърджали са дори под 4%.

“Изправи се! Мутри вън!” пък има сравнително по-силен резултат в трите софийски района, Кюстендил, Стара Загора, Ямбол и Габрово.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

СДС на кръглата маса. От ляво на дясно: Петко Симеонов, д-р Петър Берон, д-р Желю Желев, Георги Спасов, д-р Тренчев.

Нова кръгла маса? Какво трябва да реши

Защо е полезно кметовете на София, Бургас и Стара Загора да са по-далеч от партийния връх

Защо е полезно кметовете на София, Бургас и Стара Загора да са по-далеч от партийния връх

Дяволската въртележка

Дяволската въртележка

В очакване на проучвателния мандат - ето как го нарисува Анри Кулев

В очакване на проучвателния мандат - ето как го нарисува Анри Кулев

На България е нужна нова кръгла маса, а не нови избори

На България е нужна нова кръгла маса, а не нови избори

Проф. Румяна Коларова

Коментар на седмицата №3: Проф. Коларова: Не сформират ли кабинет протестните партии, ще понесат големи щети

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber