Мира Радева за офертата на Борисов: Ако я отхвърлят, ще му добавят подкрепа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9686676 Мира Радева за офертата на Борисов: Ако я отхвърлят, ще му добавят подкрепа Мира Радева за офертата на Борисов: Ако я отхвърлят, ще му добавят подкрепа www.24chasa.bg
Мира Радева за офертата на Борисов: Ако я отхвърлят, ще му добавят подкрепа

При едни нови избори две партии имат шанс да увеличат процентите си - ГЕРБ и "Има такъв народ",  а рязко ще загубят БСП и Мая Манолова, смята социологът

- Борисов сложи на масата вариант, при който ако при втория мандат - на "Има такъв народ" се сформира правителство, той да помага с 10 депутати. А ако все пак се отива към предсрочни избори, които според него не са необходими, този парламент да реши, че се отива към Велико народно събрание, да обсъдят проект за конституция, който президентът Румен Радев да даде, и да се гласува за Велико народно събрание, като вотът е с 50% мажоритарни депутати. Какъв е коментарът ви?

- Борисов отново заема гъвкава позиция, която ще се хареса най-малкото на неговите избиратели, а те не са малко.
Това показва защо Бойко Борисов е преизбиран толкова пъти. Защото каквото и да се говори за него, той е 100-процентов политик, за разлика от други. Това означава да се съобразяваш с обстоятелствата и да сложиш егото си малко на заден план. Знаем, че Борисов има голямо его, но независимо от това той умее да дава "задна скорост". Това впрочем го е правил много пъти. Той е гъвкав. Спомняте си колко пъти сме го упреквали, че поддава на натиск. Но това е политика - да се съобразява с мнението на другите, да не се страхува да даде заден. Примери колкото искаш сред българските политици - като се запънат и започнат да тропат по масата, си въобразяват, че са силни. Силен е този, който надмогне егото си. Ако не умееш да го правиш, не си за тази работа.
Факт - отново е в него инициативата и това не може да не предизвика ревност. Тоест пак сме в сферата на емоциите. Слави Трифонов очевидно много премисля.
Има и друго - ако сега страната се хвърли в нестабилност, това може да доведе до увеличаване на резултата на ГЕРБ. Защото хората ще го привидят като фактор за стабилност. Това трябва да имат предвид неговите критици и опоненти, когато решават дали да отхвърлят предложението - че реално му дават шансове и вместо да изпишат вежди, може да избодат очи.

- Защо, какво може да се очаква, ако се тръгне на втори парламентарни избори?
- Първо, те ще уморят ентусиазма. Второ, този Изборен кодекс има много недостатъци. Тези 35 секции в чужбина извън ЕС, които влязоха заради патриотите - направиха го заради Турция, пострадаха нашите сънародници във Великобритания. Вижда се, че една голяма част от младите хора, които са в чужбина, искат да се върнат в България - затова гласуват. При едни нови избори всъщност две партии имат шанс да увеличат подкрепата си - ГЕРБ и "Има такъв народ". От това рязко ще загубят БСП и Мая Манолова. Тези 0,7% над 4-процентната бариера, с които "Изправи се! Мутри вън!" се класира в парламента, са толкова крехки, че веднага ще прелетят към някой друг играч.

- Как ще коментирате предложението за избори за Велико народно събрание?

- Ситуацията е патова и при всички положения трябва да се разгледа първо възможността да се направи кабинет и да се намери прагматично решение. Ясно е, че най-много това зависи от Слави Трифонов. Избирателите искат промяна - на управлението, на политическата система, на избирателния закон.
Иначе това, което Слави Трифонов постави на масата с референдума, не беше 50% мажоритарен избор, а 100 процента. Борисов просто напомни, че той беше единствения склонен да подкрепи идеята за мажоритарни избори. 50% обаче е уклончиво - един вид и вълкът сит, и агнето цяло. Хем да има мажоритарен избор, хем да преодолеем страха на партиите, които впрочем са съвсем неоснователни. Доказано е, че партиите печелят от силните кандидати и силните кандитати печелят от подкрепата на партиите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавот 2021

ВАСИЛ БОЖКОВ

Гласовете за Божков и “Възраждане” от чужбина дошли от социалните мрежи

Кабинетът “Борисов” при клетвата му преди 4 г. Сега не е ясно кога избраните за депутати министри ще положат клетвата в НС.

Казус: напускат ли 14 министри на Борисов и 2-ма замове парламента веднага след клетвата

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА

Захариева: Разговори за премиер с мен не се водят

ДИМИТЪР РАДЕВ

Премиер може и да е Радев - Димитър или Румен, но и на Мая постът ѝ отивал

ЙОРДАН ТАТАРСКИ

Социалист: Защо Радев не ни даде рамо на изборите? (Обзор)

Румен Радев КАДЪР: БНТ

Радев: Указ за свикване на НС - след като ЦИК обнародва списъка с депутатите

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber