Елеонора Митрофанова: “Балкански поток” превърна България в крупен газов център

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9668812 Елеонора Митрофанова: “Балкански поток” превърна България в крупен газов център Елеонора Митрофанова: “Балкански поток” превърна България в крупен газов център www.24chasa.bg
Елеонора Митрофанова
Елеонора Митрофанова

България сама уронва имиджа си с непрестанните нападки по адрес на Русия, казва във втората част от интервюто си за "24 часа" посланикът на Руската федерация у нас

- Ваше Превъзходителство, как се чувствате в страната ни и какви са първите ви впечатления от престоя в София?

- Пристигнах в София в навечерието на националния празник – Деня на освобождението на България от османско иго – и получих прекрасната възможност да усетя неописуемата атмосфера на радост и въодушевление, която цари тук на 3 март. Видях с колко венци и цветя са окичвани паметниците на руските войници и българските опълченци, чух как по улиците на столицата пеят руски песни, с голям интерес проследих тържествената церемония за честването на героите от Руско-турската война от 1877-1878 г. пред Паметника на свободата на Шипка.

Това ми даде

мощен заряд от

вдъхновение,

а също и дълбоко разбиране за това колко са близки нашите народи в действителност. В България живеят много открити и душевни хора. В България се чувствам комфортно, а това е едно от най-важните условия за плодотворна работа за благото на укрепването на дружеските връзки между нашите държави.

Разбира се, не мога да не обърна внимание на упорито разпалваната във вашата страна антируска риторика. Прекрасно разбираме кой е поръчителят, а кой е изпълнителят на обявения преди година и половина “лов на вещици”. Мисля, че и вашите читатели също отдавна всичко са си изяснили. Подобни нападки трябва да се оценяват с “хладен ум”. Древногръцкият философ Хераклит е казал – “Всичко тече, всичко се променя”. Съвсем неотдавна например мнозина от тези, които най-гръмко прославяха и КПСС (Комунистическа партия на Съветския съюз - б.р.), и БКП, впоследствие станаха яростни борци с “тъмното комунистическо минало”. Сега не ми се иска да се спирам подробно на това. Ще кажа само няколко думи на тези, които сериозно разчитат да скарат нашите народи – “Не дождетесь!” (бел. ред. - рус. израз, означаващ “ще има да чакате”)

- Изненада ли беше за вас назначението ви като посланик в България? В кои други държави сте били дипломат досега?

- В такива въпроси като назначаването на длъжност посланик на Русия не може да има “изненада”. Руското ръководство много старателно подхожда към избора на своите представители в други страни.

Моето назначаване е предшествано от 20 години дипломатическа служба на ръководни длъжности, което само по себе си предполага много командировки за участие в международни форуми, лични срещи с чуждестранни колеги и т. н. Обиколила съм цяла Европа, посетила съм почти всички краища на света. След 2000 г. бях заместник на генералния директор на ЮНЕСКО, през 2009 г. - постоянен представител на Русия към ЮНЕСКО. Общо

с ЮНЕСКО съм

свързана 11

години

Интересно е, че сега много често си спомням общуването с българските колеги. Имала съм доста такива контакти, основно в културно-хуманитарната сфера. Смятам, че това до някаква степен е предопределило по-нататъшния ми път, макар, че разбира се, тогава не бях се замисляла за подобно развитие на събитията. Това прилича на една любов, която непрестанно ходи до теб, а ти не я забелязваш. Убедена съм, че България ще се превърне в специална страница в моя живот.

- Какъв курс ще поемат българо-руските отношения по време на вашия мандат?

- Съвременната външна политика на Русия се отличава с такива категории като устойчивост и здрав консерватизъм. Именно това ни дава сериозни конкурентни предимства на международната арена в днешния нестабилен свят – за нашите партньори ние сме предсказуем, последователен и което е главното, надежден и отговорен партньор, който държи на думата си. Такова отношение към нещата в Русия се е формирало с векове – в древната Рус е съществувало такова понятие като “купеческое слово”, когато търговските сделки са се сключвали без каквито и да било договори, базирайки се само на убеждението за порядъчността на контрагента. И в онези времена, и сега деловата репутация има за нас голямо значение. В ролята на крупен доставчик на енергийни ресурси в Европа, в това число и в България, Русия е надежден партньор, който изпълнява задълженията си независимо от политическата конюнктура. Така беше по времето на желязната завеса, така е и сега.

Русия е сериозен икономически партньор на България, намирайки се на едно от горните места по натрупани инвестиции. Най-големият инвеститор е компанията “Лукойл”, който дава в икономиката на България около 6% от БВП. Въпреки това смятам, че в нашите търговско-икономически отношения се съдържа сериозен потенциал за развитие, особено в селското стопанство, в развитието на градското стопанство.

Виждам огромен потенциал в развитието на научните, културните и образователните връзки, особено като се имат предвид дълбоките корени, с които кирилицата и православието обединяват нашите народи през вековете. Това е мощна дълбока връзка между нашите народи, която никой не може да разкъса.

- У нас много се обсъжда възможността България да закупи руската ваксина “Спутник V”. Има ли готовност Русия да ни предостави ваксината в достатъчни количества? Имате ли информация и впечатления самата вие за нейния ефект?

- В тази ситуация, когато целият свят се сблъска с общата заплаха, Русия е отворена за всякакво сътрудничество, което ще спомогне за най-скорошното преодоляване на тази криза – та нали всички ние сме “в една лодка”, тук не е уместно разделянето на “свои” и “чужди”.

Руските учени бележат сериозен напредък в разработването на ваксини, усъвършенстването им се извършва денонощно. Имат готовност както да доставят своите препарати за други страни, така и да бъде разгърнато производството им зад граница. “Спутник V” вече е регистрирана в над 50 държави, започва производството ѝ в Китай, Индия, Южна Корея, Бразилия, Саудитска Арабия, Турция, Сърбия. Водят се преговори и с партньори от ЕС. Интерес проявяват Германия, Испания, Франция, Австрия. Както знаете, редица страни от ЕС вече са сключили договори за доставка на руската ваксина след одобрението за прилагането ѝ на национално равнище. Няма да обсъждам ефективността и други свойства на едни или други препарати. Смятам, че е по-добре да оставим този въпрос на специалистите. Ще отбележа само, че според данните на международни изследвания

“Спутник V”

показва висока

ефективност –

91,6%

Засега българските власти не са се обръщали към нас с официално запитване за предоставяне на ваксината, но ако това се случи, без съмнение ще се постараем да го удовлетворим. Защото, както каза нашият президент, ние желаем здраве на всички.

- Последната година беше много трудна за всички заради пандемията. Каква е прогнозата ви – ще се върнат ли руските туристи в България и ще се възстановят ли полетите между нашите страни?

- Българските курорти винаги са били една от най-любимите дестинации за руските туристи. За периода 2016-2019 г. техният брой е бил над половин милион души годишно. Сега влизането на наши граждани в България е забранено. Няма директна авиовръзка. В Русия въпросът за разрешаване на влизането и възобновяването на полетите се решава на принципа на взаимността. До този момент 109 страни от цял свят вече са отворили границите си за Русия, от тях 54 не изискват спазване на карантина. Сред членовете на ЕС са Финландия, Гърция, Кипър, Латвия.

Както виждаме,

и тук България

изостава

Друга пречка, която се изправя пред руските граждани, желаещи да изберат България за почивка, си остава визовият въпрос. Например съседна Турция, в която руските туристи влизат без виза, през 2019 г. е посрещнала около 7 млн. мои съотечественици. Очевидно е, че подобни облекчения от страна на българските власти биха увеличили многократно туристическия поток от Русия.

Всичко това обаче са дребни детайли в сравнение с това как България сама уронва имиджа си с непрестанните нападки по адрес на Русия. Наивно е да се смята, че някой ще поиска да прекара отпуската си в страна, която без основания изгонва неговите земляци. Принудена съм да констатирам, че при нас вече постепенно се формира съответният негативен фон.

- В България често се коментира темата за т. нар. “Балкански поток”. Как гледа Русия на този проект, който САЩ наричат продължение на “Турски поток” и е възможно да наложат санкции заради него?

- Проектът за разширяване на националната газопреносна система на България от границата с Турция до Сърбия безспорно е голяма заслуга на българското правителство. В България проекти от подобен мащаб не е имало от 1974 г., когато с подкрепата на СССР беше построена АЕЦ “Козлодуй”.

На 1 януари тази година газопроводът е завършен успешно и е пуснат в експлоатация. “Балкански поток” е превърнал страната в крупен газоразпределителен център от европейски мащаб. Според изчисленията на българското министерство на енергетиката

вашата страна

ще получава от

порядъка на 330

млн лв. за

транзита на

руския

природен газ,

а търговете на борсата на спот пазара ще позволят тази печалба да се увеличи съществено.

Освен това България има значителен принос в енергийната сигурност на цяла Европа, осигурявайки диверсификацията на пътища и източници на доставки на енергийни ресурси в ЕС. Смятам, че темата за санкциите вече не е актуална поради завършване на проекта.

 Много по-интересен е въпросът защо САЩ въобще си позволяват да заплашват своя натовски партньор, сочейки на българите какво да строят у дома си и какво-не.

- Как реагират руските партньори на намерението на българското правителство да премести реакторите за АЕЦ “Белене” на площадки в “Козлодуй” първо за строителството на VII, а след това – на VIII блок?

- Засега това са само разговори, до този момент няма никакви решения по този въпрос.

- Дали “Росатом” като държавна корпорация би запазила интереса си да бъде стратегически инвеститор в нов проект за VII блок, ако бъдещо правителство обяви такава процедура?

- Няма да скрия, че ние с интерес наблюдаваме динамиката в смяната на курса за развитието на атомната енергетика на България. Причините, по които могат да се вложат 3 млрд. лв. в един проект, а после изведнъж да се изостави на половината път и да се започне нов, по-малко изгоден, наистина трябва да са основателни. Впрочем ние никога не сме натрапвали своето мнение на партньорите си и уважаваме правото им сами да подреждат приоритетите си.

Според оценките на експертите предложеният от американците проект за нов блок на АЕЦ “Козлодуй” на базата на оборудването, предназначено за АЕЦ “Белене”, е губещ по всички точки. Първо, той е по-скъп – предстои на новата площадка наново да се изгради цялата инфраструктура, която в Белене вече е готова (между другото, стойността ѝ възлезе на около 1,5 млрд. лв.). Допълнителните разходи са свързани с решението на комплекс от допълнителни задачи: разработка на нов технически проект, оценка на въздействието върху околната среда, подготовка на площадката, транспортиране на блоковете и т.н. Второ, според пресмятанията на специалистите строителството на VII блок на АЕЦ “Козлодуй” ще продължи минимум 5 г. повече. В случай на забавяне пък България рискува да се сблъска с проблеми заради неизпълнение на задълженията си в рамките на плановете на ЕС за достигане на нулеви емисии на парникови газове.

Държавната корпорация “Росатом” винаги е отворена за конструктивни предложения. Както във всяка търговска организация, решението за участие в един или друг проект ще се приема, изхождайки преди всичко от търговския интерес и благонадеждността на партньорите.

- Кога може да очакваме визита у нас на президента на Руската федерация Владимир Путин?

- Опитът ми на дипломатическа служба сочи, че засега е преждевременно да се мисли сериозно по тази тема. Трябва да мине време, преди тази перспектива отново да стане актуална. А може би не само време. Отскоро от официална София получаваме известни недружелюбни сигнали, така че повод за разглеждане на въпроса относно посещение на най-високото равнище засега няма.

- Съобщено беше, че сте били състудентка с Ирина Бокова, а след това сте работили заедно и в ЮНЕСКО. Как бихте описали отношенията си с г-жа Бокова?

- С г-жа Бокова наистина заедно следвахме в МГИМО. Между другото, по това време там следваха и много български политици и дипломати, в това число и сега действащи. Може би ще разочаровам някого, но ние с нея не се познавахме в студентските години. Запознахме се вече по време на съвместната ни работа в Париж, където пристигнах през 2009 г. в качеството си на постоянен представител на Русия в ЮНЕСКО. В същата година Ирина оглави тази голяма международна организация. Трябва да ви кажа, че

с г-жа Бокова ми

беше много

комфортно

да работя

Тя е изключителен професионалист, талантлив дипломат, човек с широк кръгозор, способен да намери нужния подход към хората и да предложи взаимноизгодни компромисни решения в сложни ситуации. Най-доброто потвърждение на думите ми е номинирането ѝ за поста генерален секретар на ООН през 2016 г. Тя имаше всички шансове да го заеме, ако не бяха противоречивите действия на правителството на България.

- Познавате ли лично други българи?

- По време на кариерата ми се сформира доста широк кръг на общуване с представители от различни сфери на дейност от много страни, включително и България. Разчитам, че сега, след като съм назначена да оглавявам руската дипломатическа мисия в София, българските ми приятели ще станат значително повече. В тази връзка имам нагласа в обозрима перспектива да науча български език на такова ниво, че да общувам с новите си приятели и колеги без преводач.

- По случай 3 март пуснахте видео, в което говорите на български език и казвате, че са ви разказвали за борбата на българския народ. Какво ви впечатлява от българската история?

- България е удивителна страна, един от лидерите в Европа по броя на забележителностите, включени в списъка на обектите на Световното наследство на ЮНЕСКО. На нейната територия са запазени много храмове и манастири. Впечатляващите и практически неизчерпаеми ресурси на античното минало все още чакат да бъдат открити от археолозите.

Българската

история е

неразривно

свързана с

руската

През периода на формиране на руската държава културното влияние на България е наистина съществено. В Русия помнят, че именно българските мисионери - ученици на Кирил и Методий, през Х в. просвещават нашите предци в православната вяра, приобщават ги към славянската писменост. Акад. Д. С. Лихачов пише, че ние сме създавали своята писменост с помощта на донесените от България книги, на този литературен език, който е подхранвал руската култура цяло хилядолетие. Именно чрез българското православие руският народ е получил основите на православната вяра на родния славянски език. Именно българската литература в сложните условия на Средновековието се утвърждава като класическа в системата на славянските литератури.

От средата на XV век в общия ни летопис настъпва период на обратна духовна и цивилизационна зависимост. Русия става притегателен център за целия православен свят, включително и за поробената от Османската империя България. Руско-турската война от 1878-1879 г. е символ на нашето вечно братство. Уникален е случаят, когато в Руската империя в качеството на casus belli е бил използван натискът на широката общественост върху Александър II с искане да се окаже помощ на славянските братя. Това е наистина свещена и справедлива война, в която са много неизвестните герои – обикновени руски войници и български опълченци, извършили личен подвиг в името на общото дело. Скланяйки глава пред паметниците на нашите безстрашни предци, винаги трябва да помним какво е трябвало да преживеят. В тази връзка периодичните опити на някои политици и псевдоучени да заличат ролята на Руската империя от българската история ние оценяваме само като плод на невежество, безпаметство и елементарно неуважение към хилядите паднали на българска земя освободители. Тези господа никога няма да бъдат удостоени нито с народната любов, нито с признание, пък, както изглежда, то и не им е нужно.

- В първия си ден у нас посетихте Руската църква в София? Защо точно нея и кои други места бихте искали да видите в страната ни?

- За мен вяра не е една празна дума. Моето пристигане в София съвпадна с Деня на паметта на архиепископ Серафим (Соболев) Богучарски, който дълги години е бил настоятел на храма “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в София, както тук го наричат - Руската църква. Както знаете, през 2016 г. свети Серафим беше канонизиран едновременно и от Руската, и от Българската православна църква – макар и такова събитие да не е рядкост в православния свят, в руско-българската история то не се случва често. Като християнка не можах да подмина тази дата. Донякъде виждам в това определен символизъм – щом пристигнах на българска земя, така се случи, че първото място, където отидох, беше именно храмът на св. Николай. Там имах възможност да почета паметта на светеца, който е едно от най-здравите звена, свързващи вярващите в нашите страни.

Настроена съм в перспектива много да пътувам из страната, да се запознавам с хора, със забележителности. Заради предишните ми работни места планирам да отделя специално внимание на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО, за да мога да видя с очите си, а не на картинки великолепните творения на народите, населявали територията на съвременна България. В най-близко време, разбира се, бих искала да посетя Рилския, Троянския и Бачковския манастир.

- Как си почивате? Разкажете за семейството и за хобитата си?

- За мен почивката е, когато мога да си позволя ден без разписание, да го прекарам със своите роднини и близки. Аз имам голямо семейство – четири деца и осем внуци. Уви, заради пандемията те засега не могат да пристигнат в България и да се насладят на красотите на вашата страна. Надявам се до лятото ситуацията да се подобри. В свободното си време много чета, обичам живопис, разходки сред природата – още повече че в България има много прекрасни китни места, които възнамерявам да посетя в близко време.

CV

Родена на 11 юни 1953 г. във Волгоград

Завършила е Московския държавен институт по международни отношения със специалност “Международни икономически отношения” с квалификация “икономист международник” през 1975 г.

Ръководител на Руския център за международно научно и културно сътрудничество (2004 – 2008)

Доктор по икономика и мениджмънт

Назначена за посланик на Русия в България с указ на руския президент Владимир Путин от 15 януари 2021 г.

Владее английски, испански и френски език

Вижте първата част от интервюто тук

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Красен Станчев

Красен Станчев: Който и да спечели вота, няма друг избор, освен да скъса зависимостта на икономиката от партиите

Петър Стоименов

Голяма част от трафика на дрога идва от Украйна, където е задържан Брендо

Проф. Николай Витанов: Заплашват мен, Балтов, Кантарджиев и Кунчев!

Проф. Николай Витанов: Заплашват мен, Балтов, Кантарджиев и Кунчев!

Финансистът Емил Хърсев

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Димитър Аврамов: “Харвардци” да внимават – любимо на българина е да дава под наем, дори партии

Димитър Аврамов: “Харвардци” да внимават – любимо на българина е да дава под наем, дори партии

Атанас Пеканов: Коригираме плана за възстановяване - ще има повече безвъзмездни пари за бизнеса

Атанас Пеканов: Коригираме плана за възстановяване - ще има повече безвъзмездни пари за бизнеса

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber