Екатерина Захариева: Ще търсим диалог с партиите за промяна на конституцията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9659292 Екатерина Захариева: Ще търсим диалог с партиите за промяна на конституцията Екатерина Захариева: Ще търсим диалог с партиите за промяна на конституцията www.24chasa.bg
Екатерина Захариева:  Ще търсим диалог с партиите за промяна на конституцията

Позицията ни за Македония няма нищо общо с изборите, казва водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Пазарджик

- Г-жо Захариева, ще има ли промяна в политиката спрямо Скопие след изборите?

-Отдавна слушаме тази теза от политиците в Скопие, но позицията ни няма нищо общо с изборите. Имаме договор от 2017 г., който не се изпълнява, рамкова позиция на правителството и единодушно приета декларация на парламента. В Република Северна Македония знаят мнението на всички български партии, а и на хората – 83,8% от гражданите не са съгласни да подкрепим РСМ за членство в ЕС, докато не бъде постигнато съгласие за фактите от историческото минало на България. Последните действия на властите в Скопие не ни дават много основания за оптимизъм. Техният кандидат за Евровизия получи над 400 заплахи за живота си, защото заяви, че има и българско гражданство. Нормално ли е в ХХI век да не можеш да кажеш, че си гражданин на две държави? Или да обсъждат дали заради това да не го отстранят от конкурса? Още нямаме обяснения от Скопие и защо нашето МВнР трябва да иска разрешение за внос на български книги. Искат да са член на ЕС, а не пускат дарение от книги от държава членка! Да не говорим за клеветническата кампания, която води срещу нас неправителствена организация в Словения, тясно свързана (включително доскоро и с финансов договор) с правителството на РСМ.

- България ли е “отговорникът” на ЕС за Балканите и Турция, каквото впечатление създаде активността на премиера Бойко Борисов?

-България познава региона най-добре. Турция е голям и важен съсед. Добрите отношения на премиера Бойко Борисов с президента Реджеб Ердоган доведоха до нулев мигрантски натиск по границата ни. Конфликтите в Сирия, Либия, Йемен, за съжаление, продължават, а това създава зона на несигурност около ЕС и всички имаме интерес да поддържаме прагматични и конструктивни отношения със съседите.

- Меси ли се Русия в България и какви са отношенията с Москва?

-България държи на отношения с Русия, основани на равнопоставеност и взаимно уважение. Но никоя държава не може да толерира дипломати, които незаконно събират класифицирана информация. Поздравявам правоохранителните органи и прокуратурата, които предотвратяват такива действия. Дипломатите не могат да бъдат подведени под наказателна отговорност, но съгласно Виенската конвенция те следва да бъдат помолени незабавно да напуснат страната. България продължава да работи за сътрудничество с Русия в икономиката, туризма и търговията. Имаме редица несъвпадения в политиките - правата на човека, незаконното анексиране на Крим, което се отрази върху стабилността в Черноморския регион, и международната сигурност. Смятаме, че ЕС и Русия трябва да обсъждат всички въпроси директно и откровено, но няма да толерираме незаконни действия на дипломати от която и да е държава на наша територия.

- Какви промени в конституцията ще предложи ГЕРБ?

-Имаме политическата воля да продължим реформите в правосъдната система, включително чрез промени в конституцията. Предлагаме въвеждането на индивидуалната конституционна жалба, за да може всеки гражданин да има достъп до КС. Наше предложение е разделянето на ВСС на Съвет на съдиите и втори на прокурорите и следователите. Искаме да прекратим спекулациите, че политици кадруват в съдебната власт, и предлагаме засилване на прекия избор на магистратите, като намалим квотата на Народното събрание в Съвета на съдиите. През изминалия мандат приехме законов механизъм за отговорността на главния прокурор и заместниците му. Сега искаме да го надградим, като бъде установен в конституцията. За промени в основния закон са необходими големи мнозинства и консенсус между партиите. Ние сме отворени към диалог. Но досега констатираме, че другите говорят, но само ГЕРБ предприема действия. Ние предложихме да се свика ВНС, както гражданите поискаха на протестите. Редица политици заблуждаваха хората, че са “за”, а гласуваха “против”.

- Кои са петте проблема на Пазарджик, които трябва да бъдат решени?

-Първото предизвикателство е пътната инфраструктура. През мандата вложихме 174 млн. лв. в ремонти в областта и резултатите се виждат, но остава да се рехабилитират още отсечки. Вторият проблем е остарялата ВиК мрежа. Това е сложна и скъпа задача, но съм убедена, че постепенно ще решим проблемите в повечето общини. Третият въпрос е свързан със заетостта и привличането на инвеститори. В областта има десетки големи предприятия с достойно заплащане. Все още част от моите съграждани пътуват всеки ден до Пловдив или София. В предишния мандат успяхме да убедим голям германски инвеститор да построи завод за авточасти в Пазарджик, който вече работи. Предстои откриване на още едно производство. Надявам се и на още подобни инвестиции в региона, защото имаме подходяща работна ръка, добра инфраструктура и въобще всякакви условия за бизнес. Четвърто, все повече хора желаят да възобновим успешната ни програма за саниране. Правителството има готовност да поеме санирането на домовете на 120 000 домакинства през следващия мандат, сред които и еднофамилни сгради. На пето място бих поставила здравеопазването. Имаме райони, в които спешната помощ и спешните кабинети се нуждаят от обновяване. Ще работим дори на най-отдалечените места хората да могат да получат бърза и качествена помощ, а също така и за дългоочаквания ремонт на болницата във Велинград.

 Парламентарни избори 2021. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от 2021 - направи информиран избор

3,2% активност към 8,30 часа

Председателят на РИК Петър Захариев.

Само една от машините в област Кърджали не е сработила

Във Видинско изборите започнаха нормално, над 86 хиляди души имат право на глас

Във Видинско изборите започнаха нормално, над 86 хиляди души имат право на глас

Във Врачанско 47 души под карантина ще гласуват с подвижна урна

Във Врачанско 47 души под карантина ще гласуват с подвижна урна

СНИМКА : Архив

До момента няма данни за инциденти, свързани с изборите

Коронавот '21 - как се гласува в пандемия

Коронавот '21 - как се гласува в пандемия

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber