Шумахера от село Бреница: насилник вкъщи, пиян с кола. Как да го спрем?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9613667 Шумахера от село Бреница: насилник вкъщи, пиян с кола. Как да го спрем? Шумахера от село Бреница: насилник вкъщи, пиян с кола. Как да го спрем? www.24chasa.bg
Шумахера от село Бреница: насилник вкъщи, пиян с кола. Как да го спрем?

Жертвите на домашно насилие

трябва временно да бъдат

приютявани в охраняеми

сгради. А за рецидивистите

с алкохол зад волана

да има ефективно

лишаване от свобода

Преди няколко дни пиян шофьор прегази 3-ма души в Бяла Слатина. Единият от сгазените загина.

43-годишният шофьор Иван Нанков от плевенското село Бреница, возейки в колата 10-годишната си дъщеря, отива да търси жена си, с която се е разделил.

Шофьорът е носил знаменателния прякор Шумахера – по името на шампиона от Формула 1. Той често е заплашвал съпругата си и близките й с убийство. По искане на съпругата му Шумахера има ограничителна заповед да не доближава съпругата си, което не му попречило да тръгне да я търси.

В края на улицата шофьорът прегазва мъж и две жени. Според очевидеца Йото Светлинов: “Засили се отгоре и удари жената. Мъжът опита да окаже първа помощ и да я спаси. Удари и него. След това върна назад 2-3 метра, засили и го удари още един път.”

Прегазеният

мъж

умира на път

за болницата

Според очевидци за късмет една по-стабилна ограда му попречва да прегази още десетина човека.

В опита си да избяга от местопрестъплението Шумахера нахлува в съседен имот, където изкъртва част от ограда и срутва чешмата и портите.

Прокуратурата заяви, че на извършителя ще бъде повдигнато обвинение в умишлено убийство. В Наказателния кодекс за това деяние се предвижда

наказание

от 10 до 20 г.

лишаване от

свобода

Съпругата избягва от Иван Нанков - Шумахера поради домашно насилие. Ограничителната заповед е издадена поради побой, отвличане и насилнически действия в продължение на години. На 26 февруари тази година Районната прокуратура в Плевен е образувала досъдебно производство срещу Шумахера за причиняване на телесна повреда при домашно насилие.

Неведнъж съм писал за липсата на достатъчно ефективни мерки в случаите на домашно насилие.

Ограничителната заповед в подобни крайни случаи не върши работа. Особено, когато някой е употребил сериозна доза алкохол или наркотици.

При домашно насилие в много от случаите единствената ефективна мярка е временното приютяване на съпругата и децата в охраняеми сгради.

Иван Нанков-Шумахера е осъждан през 2006, 2007 и 2008 г. за престъпления, които касаят управлението на автомобил.

Крайно време е да се предвиди, че ако някой управлява МПС с концентрация на алкохол над 1,2 промила и това му е второ такова деяние, да се налага ефективно осъждане на лишаване от свобода, дори това да е след изтичане на изпитателния срок.

В момента Наказателният кодекс предвижда, че който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години и с глоба от 200 до 1000 лева.

А когато някой управлява моторно превозно средство

с концентрация

на алкохол в

кръвта си над

0,5 на хиляда,

след като е осъден с влязла в сила присъда за деянието по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от 500 до 1500 лева.

НК предвижда като възможност отнемане на право за управление на МПС завинаги в квалифицирани случаи на причиняване на смърт.

Едновременно с това Наказателният кодекс предвижда, че в определени случаи лица, лишени от правото да управляват моторно превозно средство завинаги, могат да възстановят правото си не по-рано от три години от изтърпяване на наказанието лишаване от свобода и след като положат изпит за придобиване на право за управление на моторно превозно средство.

По мое мнение в тези случаи е необходимо и сериозно, и детайлно определено по съдържание

становище

от психолог

През май миналата година главният прокурор направи предложение за промени в Наказателния кодекс, които целяха завишаване на наказанията за причиняване на смърт след употреба на алкохол или наркотици. За съжаление, промени не бяха направени.

 

 

 

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

Дойде ли времето на новия Кадафи

Дойде ли времето на новия Кадафи

Диляна Ценова

Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

Диляна Ценова

В парламента гномове избиват комплекси

ХРИСТО ИВАНОВ

Чобански комплимент за Христо Иванов

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber