Сеизмологът проф. Емил Ботев: Трусът от Гърция не ни застрашава

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9571582 Сеизмологът проф. Емил Ботев: Трусът от Гърция не ни застрашава Сеизмологът проф. Емил Ботев: Трусът от Гърция не ни застрашава www.24chasa.bg
Сеизмологът проф. Емил Ботев: Трусът от Гърция не ни застрашава

- Проф. Ботев, как ще коментирате земетресението в Гърция?

- Земетресението в 12,16 часа е на територията на континентална Гърция на около 200 километра южно от територията на нашата страна. Трусът с магнитуд 6,3 е далече, дори не е в рамките на т.нар. македонски окръзи. В района на Лариса, който сега е активизиран, не е известно през последните 5-6 десетилетия да е имало земетресение с магнитуд, по-голям от 6. Това е изолиран сеизмичен възел между двата мегаполиса Солун и Атина. Това е причината, че няма данни за пострадали хора, въпреки че земетресението като магнитуд е в долната граница на категорията силни земетресения, от които се очаква по-сериозно въздействие върху инфраструктурата и живота и здравето на хората. Такива земетресения в Гърция от 1960 г. има над 50 на брой с магнитуд, по-голям от 6. По-голямата част от тях са в акваторията на Егейско море или към Адриатическо море. В Централна Гърция са десетина.

- Последваха обаче още земетресения.

- След това зетресение имаше 2 с магнитуд 5, 5-6 са с магнитуд, по-голям от 4 и 30-ина с магнитуд, по-голям от 3. На територията на нашата страна има усетено макросеизмично въздействие, но много слабо - около Петрич и Сандански. В София и Пловдив е било усетено по високите етажи. Силно е въздействието в епицентралната зона около Лариса - до 7 степен от 12-степенната скала, защото земетресението е относително плитко. По-силните земетресения в континенталната част са последвани от поредица от пострусова активност, която може да продължи и месеци. Не очакваме развитие на този процес с по-силни земетресения.

- Имаме ли основания за безпокойство?

- Земетресението е между Коринтския и Вардарския разлом, изолиран сеизмичен възел е, не би трябвало да въздейства на тях. Не може да се търси връзка със сеизмичните зони на територията на нашата страна, така че не представлява пряка опасност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Сара Сердаш, европейски депутат от групата на С&Д

Сара Сердаш: Нова пандемия е не само възможна, но и сериозна и реална заплаха

Проф. Каракостов: При COVID откриват в мозъка 100 пъти повече вируси от белия дроб

Проф. Каракостов: При COVID откриват в мозъка 100 пъти повече вируси от белия дроб

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев: За първи път в първия ден на парламента президент обявява, че е готов със служебно правителство

Мила Гешакова интервюира Анастас Стефанов

Видеокоментар: Защо Слави Трифонов отклони мажоритарните избори

Връзката с баща й е много силна

Дъщерята на Милен Цветков - Калина: Татко беше посветен на мен и Боян

Кремен Георгиев  Кадър: БНТ

Водородът може да сведе вредните емисии до 0, но трябва държавна подкрепа

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber