5 сигурни плюс 2 на ръба в новия парламент (Графика)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9553943 5 сигурни плюс 2 на ръба в новия парламент (Графика) 5 сигурни плюс 2 на ръба в новия парламент (Графика) www.24chasa.bg
5 сигурни плюс 2 на ръба в новия парламент (Графика)

ГЕРБ води с 4,8% пред БСП, сочат данните от специално проучване на изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа” в партньорство с БНТ

Запазва се формулата 5+2 – пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера.

Дистанцията между първите партии - ГЕРБ и БСП, леко се увеличава.

47% заявяват,

че ще

гласуват на

предстоящите

парламентарни

избори

Това показва специално проучване на изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа” в партньорство с БНТ, проведено в периода 12-19 февруари 2021 г.

Малко по-малко от половината българи (47%) декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори. Тези, които се колебаят, остават малко над една пета (21%). 23% пък декларират, че няма да гласуват на 4 април.

Сравнението между данните от проучването на “Тренд” през януари и февруари т.г. показва, че дистанцията между първите две партии леко се увеличава в полза на ГЕРБ, който държи първото място с 28,9% от заявилите, че ще гласуват.

БСП се ползва с подкрепата на 24,1% от гласуващите.

“Има такъв народ” запазва третата си позиция с 12,9% от гласуващите,

следвана плътно

от ДПС с 11,1%

Моментната картина сочи, че “Демократична България” е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 6,2% от заявилите, че ще гласуват.

“Изправи се! Мутри вън!” и ВМРО са на ръба на парламентарната бариера и за тях предизборната кампания

ще бъде от

решаващо

значение

Под бариерата към момента остават новосформираната “Патриотична коалиция Воля-НФСБ” (2,6%) и “Възраждане” (1,1%). Останалите партии и коалиции събират под 1% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори.

Обърнахме се към политолога Димитър Ганев от “Тренд” с два въпроса във връзка с проучването.

1. Избирателна активност от 47% ли да очакваме на изборите на 4 април?

2. Коя е причината за увеличената дистанция между ГЕРБ и БСП?

Ето коментара му:

“Опитът ни показва, че броят на деклариращите, че ще отидат до урните, обикновено е по-висок от реално упражнилите правото си на вот в деня на изборите. Дължи се на някаква форма на престижност в това да кажеш, че ще отидеш и ще гласуваш.

Има обаче и още една неизвестна, която трудно може да се предвиди. Във всички държави, провеждали избори тази и миналата година, активността е по-ниска от традиционната заради пандемията. В България тези, които са силно притеснени да не се заразят с COVID-19, са около 20%, показва скорошно проучване на “Тренд”. Нищо чудно да се окаже така, че на изборите да имаме по-ниска избирателна активност от декларираната тъкмо заради такава немалка група потенциални избиратели.

Друг съществен момент в проучването е увеличената дистанция между ГЕРБ и БСП в сравнение с преди месец. Причина за този лек ръст е немалкият дял хора, според които правителството се справя с коронакризата, а това е тема номер едно в момента.

Позитивна оценка на ГЕРБ в това отношение дават и хора, които не са привърженици на партията.

За сметка на това в последния месец в БСП продължиха вътрешните противоречия. Изборните им листи допълнително внесоха напрежение между централното ръководство и местните структури. Вероятно причината да няма прилив на подкрепа към БСП в сравнение с преди месец е тъкмо тази.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от 2021 - направи информиран избор

3,2% активност към 8,30 часа

Председателят на РИК Петър Захариев.

Само една от машините в област Кърджали не е сработила

Във Видинско изборите започнаха нормално, над 86 хиляди души имат право на глас

Във Видинско изборите започнаха нормално, над 86 хиляди души имат право на глас

Във Врачанско 47 души под карантина ще гласуват с подвижна урна

Във Врачанско 47 души под карантина ще гласуват с подвижна урна

СНИМКА : Архив

До момента няма данни за инциденти, свързани с изборите

Коронавот '21 - как се гласува в пандемия

Коронавот '21 - как се гласува в пандемия

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber