Яков Джераси: Лош вкус беше цитатът на Боби Фишер, но не може да обвиняваме БНТ в антисемитизъм

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9552352 Яков Джераси: Лош вкус беше цитатът на Боби Фишер, но не може да обвиняваме БНТ в антисемитизъм Яков Джераси: Лош вкус беше цитатът на Боби Фишер, но не може да обвиняваме БНТ в антисемитизъм www.24chasa.bg
ЯКОВ ДЖЕРАСИ
ЯКОВ ДЖЕРАСИ

Да, лош вкус беше да се цитира мнението на Боби Фишер за Холокоста. Наистина не беше нужно.

Въпреки това не може да обвиняваш БНТ или Орлин Горанов, че са антисемити или че не разбират еврейските чувства.

Вярвам, че повечето българи дори не разбират този "много шум за нищо". Реакцията се засилва особено заради изказването на израелския посланик, който не се е изявявал, откакто е пристигнал, и очевидно някакъв натиск е оказан върху Емил Кошлуков особено в предизборен период, за да реагира на нещо, казано от руски евреин с промит мозък.
Повечето българи така или иначе вярват, че евреите имат огромно влияние върху финансовия свят, медиите и световните политически дела.

При проверка в Лигата против поругаването (ADL) става ясно, че в нея са убедени благодарение на собственото си проучване на базата на подобни въпроси, че България е антисемитска държава, чиито граждани вярват в конспиративните теории.

Не вярвам, че българите са антисемити. Нито сега, нито преди са били. Погрешното схващане за всичко във връзка с юдаизма се дължи на нас, на евреите, на нашето поведение. Ние сме интровертно затворено общество. Нашите врати са отворени само за евреи.

Спомням си, когато Емил Кало и аз поканихме Детския хор на БНР да пее на иврит в синагогата на възпоменание в памет на Зико Грациани, как управата на Синагогата ги изгони, тъй като равинът разкрил, че тези деца не са евреи.

Посланикът на Израел по това време - Ави Шарон, беше гневен и засрамен. Ние действаме като тайно общество и не окуражаваме другите да ни посещават. Подхранваме удобни случаи като този с Орлин Горанов, като търсим скандали и броим рисунките на свастики по стените.

Но не вземаме под внимание срама, който причиняваме, на хора като Орлин, като Детския хор, като проф. Иво Христов или Бати Сали при завръщането му от Израел, или дори като Бойко Борисов след първата му визита в Израел, правейки ни комплимент. Дори комплиментът на Бойко, че "Израел е естествен приятел на България", бе критикуван от Шалом. Бях на тази среща, организирах я.

Къде беше еврейската общност в България по време на Шестдневната война или когато Арафат посети София, или по време на войната от Йом Кипур, или когато България прие, че ционизмът е форма на расизъм? Къде беше Шалом, когато Еврейският национален фонд почете България с горичка по пътя към Йерусалим?

Ще ви кажа - огромни усилия бяха положени да се изкоренят паметниците в горичката и само благодарение на Стефан Софиянски и по-късно на Петър Константинов те бяха преместени до стълбите на софийското кметство. И защо? Защото името на царя и царицата са гравирани върху тях.

Засрамете се всички! Уморих се от тези двойни стандарти!

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Христос Воскресе!

Христос Воскресе!

Държавата във футбола е като слон в стъкларски магазин

Държавата във футбола е като слон в стъкларски магазин

Георги Марков

Георги Марков: Браво, Мадрид! Десницата на Запад е жива

Магистрати протестират пред Съдебната палата в София срещу предложените поправки в закона, с които да се закрие спецсъдът и спецпрокуратурата.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Съдия Хинов: Екзекуцията на спецсъда и заточението на неудобни съдии са безпрецедентни

Защо не избори 2 пъти годишно, вот по фейсбук - така всеки ще се пробва във властта

Защо не избори 2 пъти годишно, вот по фейсбук - така всеки ще се пробва във властта

Радев приема парада на Гергьовден - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Радев приема парада на Гергьовден - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber