Любомир Спасов: Няма да допуснем ТЕЦ "Бобов дол" да бъде затворен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9548987 Любомир Спасов: Няма да допуснем ТЕЦ "Бобов дол" да бъде затворен Любомир Спасов: Няма да допуснем ТЕЦ "Бобов дол" да бъде затворен www.24chasa.bg
Любомир Спасов СНИМКА: Архив
Любомир Спасов СНИМКА: Архив

Дружеството замества въглищата с природен газ и зелен водород, казва изпълнителният директор

- Всички говорят, че идва краят на въглищата. Какво ще стане, ако изведнъж всички въглищни мощности спрат работа и нямат заместители, г-н Спасов?

- Преди да отговоря на въпроса ви, искам да заявя, че не знам за другите въглищни топлоцентрали, но ние няма да допуснем ТЕЦ "Бобов дол" да бъде затворен. Ще направим всичко възможно да трансформираме производството на енергия, за да продължим работа и да запазим работните места на заетите.

В отговмор на въпроса ви мога да посоча, че сривът на европейската електроенергийна система на 8 януари ни показа какво ще се случи. Бих определил събитието като зимен поздрав за екоактивистите. Зависещите от метеорологичните условия енергийни източнници не могат да гарантират сигурност на доставките без участие на базови мощности, които да осигуряват постоянно количество електрическа енергия във всеки един момент. Такива базови мощности в момента са именно въглищните централи и АЕЦ "Козлодуй".

- Защо поздрав за зелените активисти?

- Защото зелените организации в цяла Европа се опитват да внушат на обществото, че може да произвеждаме енергия само от ВЕИ, но това не е добра идея, защото от тези източници не може да се осигури нито сигурност на електроенергийната система, нито баланс.

По данни на ЕСО в студените дни производството на енергия от слънчеви централи е около 300-400 мегаватчаса при 1050 мегавата инсталирани мощности, а на вятърните 50 мегаватчаса при 780 мегавата инсталирани мощности. Как мислите, че подобно производство ще ни осигури електричество в студени зими?

Въглищните централи произвеждат 16 000 000 мегаватчаса на година, дали при трайно застудяване слънцето, вятърът и водата ще са в състояние да осигурят подобни количества?
Необходими са големи базови мощности с постоянно производство, които да ни дадат сигурност, че няма да останем без електричество. А все пак ако се затворят въглищните топлофикации, които осигуряват и парно, много български градове ще останат на студено през зимата, което е още един огромен проблем.

Със затварянето им още повече хора ще започнат да се отопляват с електрическа енергия, което ще увеличи допълнително търсенето и проблемът допълнително ще се задълбочи. Представете си цяла Европа без базови мощности. В подобен сценарий дори скъп ток няма да има от къде да си купим, когато потреблението е високо, просто такъв няма да е произведен никъде.

- С това искате да кажете, че въглищата са необходими?

- Към момента да, но не искам да кажа това. Ясно е, че краят на въглищата е близо. Трябва да започнем да произвеждаме енергия от по-екологични горива, които ще ни позволят да поддържаме стабилно производство с лесна прогнозируемост.

- Какви са вариантите?

- На този етап в ТЕЦ "Бобов дол" заместваме частично въглищата с напълно екологична биомаса. В началото на прехода сме и няма как изведнъж да премахнем въглищата. Процесът ще се реализира постепенно. Имаме проект за производство на енергия от природен газ, вбъдеще ще въвеждаме технологии на водород.

Стратегията е първоначално да се извърши преходът от въглища към природен газ, който е значително по-екологично гориво и така да бъдат намалени вредните вещества, фините прахови частици, както и въглеродните емисии. В последните месеци цената на въглеродните емисии расте значително и анализаторите очакват цени от 100 евро на тон въглероден диоксид, което ще направи електрическата енергия от въглища прекалено скъпа. Поддържането на производствената дейност ще е непосилно. На следващ етап предвиждаме преминаване на водород, което ще елиминира емисиите въглероден диоксид.

- За какъв водород става въпрос?

- Зелен водород. Това е водород, произведен от възобновяеми източници и без емитиране на въглероден диоксид при процеса на създаването му. Утилизирането на зелен водород гарантира екологичното производство на енергия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Румен Чолаков: В момента сме на маса за покер и всеки чака другия. Нормално е Слави да мълчи

Румен Чолаков: В момента сме на маса за покер и всеки чака другия. Нормално е Слави да мълчи

Доц. Татяна Буруджиева: Предсрочен вот ще наказва, ако няма правителство

Доц. Татяна Буруджиева: Предсрочен вот ще наказва, ако няма правителство

Иван Иванов е старши директор "Корпоративни продажби" и член на Лидерския екип на А1 България. Започва своята кариера в телекомуникационния сектор преди близо 20 години и заема последователно различни мениджърски позиции. Завършил е специалност "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Иван Иванов: Ползите от 5G ще надминат и най-смелите очаквания на бизнеса

Георги Марков

Георги Марков: Шефът на парламента трябва да е от победителите

СНИМКА: ОФИЦИАЛЕН ИНСТАГРАМ ПРОФИЛ НА ДАРИН АНГЕЛОВ/ДИЛЯНА ФЛОРЕНТИН

Дарин Ангелов: Защо смятат, че щом съм в телевизията, не съм добър артист

СНИМКА: ПОСОЛСТВО НА ГЪРЦИЯ

Ако има европейски сертификат, българите ще влизат в Гърция без чакане и с по-малко разходи

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber