Завещание на седмицата: Добре е да има ваксини за всички, които желаят, сега (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9533574 Завещание на седмицата: Добре е да има ваксини за всички, които желаят, сега (Видео) Завещание на седмицата: Добре е да има ваксини за всички, които желаят, сега (Видео) www.24chasa.bg
Завещание на седмицата: Добре е да има ваксини за всички, които желаят, сега (Видео)

Ти ще се ваксинираш ли? Това е въпросът днес. Питат ме десетки и дори стотици хора от широкия приятелски кръг - журналисти, учители, инженери, пенсионери, икономисти, бизнесмени, питат дори познати лекари.

После идва следващият въпрос - коя ваксина да изберем. Усеща се колко са стреснати хората - има посято недоверие след толкова изчетени информации в медиите и социалните мрежи. Мнения всякакви, често са разнопосочни, а понякога дори и противоречиви. Иди, че се оправяй в тази каша.

Според последните социологически сондажи едва 10% - около 500 000 българи, искат бързо да се ваксинират. Други повече от 30% са на изчакване. Трети - над 52%, не щат ваксина и толкова.

Смята се, че около 1,5 милиона българи са преминали вече през коронавируса, включително и тези, които официалната статистика не е успяла да хване. Като прибавим и горните 500 хиляди, които ще се ваксинират без колебание, станахме 2 милиона.

От активните малко над 5 милиона българи остават 3 милиона. Колко от тях ще се ваксинират, ще броим след половин година. А дотогава? До края на март в България ще пристигнат нови 700 000 дози. Може ли да се окаже, че ваксини има, но няма достатъчно желаещи да ги получат? Може, за съжаление. Жалко е, че хейтърството плъзна и в тази посока - защо се застъпвали първа и втора фаза от определените за имунизиране, един вид - как така някои ще пререждат онези, които са на първа линия. Нарушавал се бил свещеният имунизационен план, ти да видиш!

Пререждане обаче няма, по-скоро има неясноти, съмнения, дълбоки подозрения в "пъклените планове на Бил Гейтс" и каквото още там бълват конспираторите на съвременната цивилизация. Така дори убедените, че ваксините ще ни спасят от опасната зараза, започват да се топят. Ако хейтът продължи със същото темпо, работата съвсем ще се разсъхне.

Дано след като премине първата вълна от имунизации, хората да се убедят с очите си и да разчитат на фактите, вместо да четат заблуждаващи информации.

Да, правителството и щабът имат още много работа - трябва да продължат да убеждават, да дават примери, да обясняват коя ваксина за кого е по-подходяща. Същото трябва да поемат като мисия и личните лекари, ако искаме да успеем като общество, за да се справим със заразата и нейните последствия. Правилно е час по-скоро да започне всеобща ваксинация, без да се гледа кой къде е в първа, втора или пета фаза. По-добре е да има повече ваксинирани и да се оползотворяват наличните дози. Иначе рискуваме да се върнем в ужаса от ноември и декември, когато загинаха хиляди българи. Дано не стигнем дотам.

Вижте видеозавещанието на седмицата:

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Видеозавещание: Промяната почна ли?

Видеозавещание: Промяната почна ли?

Колко скучни преговори за правителство. Но успешни

Колко скучни преговори за правителство. Но успешни

ДОЦ. Д-Р АЛЕКСАНДЪР ОСКАР

Защо случаят с фалшивите обвинения срещу доц. Оскар разтревожи еврейската общност?

Едуард Папазян и Кирил Борисов в спор за Радев, акциите преди вота и ролята на ДПС (Видео)

Едуард Папазян и Кирил Борисов в спор за Радев, акциите преди вота и ролята на ДПС (Видео)

Негово светейшество Патриарх Неофит СНИМКА: Архив

Патриарх Неофит: Загинаха наши братя и сестри, Бог да ги упокои при праведниците

Как се прави новото правителство - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Как се прави новото правителство - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber