Пътят ни към Европа не минава през Босфора или Скопие, а през Белград

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9439971 Пътят ни към Европа не минава през Босфора или Скопие, а през Белград Пътят ни към Европа не минава през Босфора или Скопие, а през Белград www.24chasa.bg
Георги Марков
Георги Марков

В зората на демокрацията Ахмед Доган заяви, че пътят на България към Европа минава през Босфора. Сегашните нашенски неолиберали-прогресисти, вдъхновени от американските неолиберални комунисти, току-виж ни внушили, че пътят ни за Европа минава през Скопие.

Така ми се стече животът, че от 1974 г. имам дом в сърцето на Европа и винаги съм минавал не през Скопие или Истанбул, а през Белград. Младите поколения българи ще имат шанса през вековете да се движат по магистрала София - Белград - Будапеща - Виена и т. н.

Именно затова се радвам, че сръбският външен министър беше в София. Имам право на депутатско питане към министър Захариева какво са си говорили със сръбския колега, но няма да го направя. Считам, че може да си говорят за всичко - Сърбия ни е съсед, християнска, православна, славянска държава.

Винаги съм съжалявал, че нашенският Пирот в Сърбия не изглежда като унгарската Суботица във Войводина. Но има исторически дадености - унгарската част на Сърбия е била във велика империя. Има и разлика в манталитета: минеш ли Белград и особено Ниш, и така до София, тоалетните стават по-мръсни, гуми и пранета по дворовете, бездомни кучета и котки, колкото искаш.

За последно бях в Пирот и Западните покрайнини преди пандемията. Доста е занемарено, сигурно Вучич трябва да инвестира повече, макар че преди нас направи магистралата до границата. Но защо ние не инвестирахме 30 г. нищо за нашите хора там, а половин София ходеше на "ручак" зад границата вместо обратно - нашите хора там да идват да хапват в София?

Да се учим от феномена Виктор Орбан как се грижи за унгарците във Войводина. Феноменална футболна академия в Топола, позлатена синагога в Суботица, мощно финансиране на унгарските фермери, животновъди и земеделци край Сомбор. Дори Моника Селеш - унгарка от Нови Сад, взе унгарско гражданско, въпреки че има и сръбско, и американско. Партията на унгарците във Войводина на проведените наскоро местни парламентарни избори вкара 8 депутати в сръбския парламент, спечели доста кметски надпревари. Орбан лично участваше в кампанията на терен, а при всички инвестиции до него бе и Вучич, защото и сърбите във Войводина са доволни от Орбан.

2025-та като хапнеш плескавица в Белград, след 2 часа с влака-стрела ще можеш да ядеш кестени със сметана в Будапеща и да му удариш едно токайско.

Вече писах, че, ако беше жив покойният ми приятел артистът Тодор Колев, щях да му кажа: дай да не ги стигаме американците, а да стигнем унгарците!

От фейсбук

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Монах Калистрат

Църквата и ваксините

Музиката (ли) е най-важното изкуство

Музиката (ли) е най-важното изкуство

Венци Мицов. Снимка Фейсбук

Венци Мицов от болницата: Така преминава един ден в ковид отделение

Избори са! Угасете свещите и слагайте маските!

Избори са! Угасете свещите и слагайте маските!

Георги Марков: Имало някога юристи в депутатските листи...

Георги Марков: Имало някога юристи в депутатските листи...

Бизнес хонорис кауза - признание за достойни работодатели, които променят средата

Бизнес хонорис кауза - признание за достойни работодатели, които променят средата

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber