Харалан Александров: Как обитателите на интернет гета стават жертва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9430364 Харалан Александров: Как обитателите на интернет гета стават жертва Харалан Александров: Как обитателите на интернет гета стават жертва www.24chasa.bg
Харалан Александров
Харалан Александров

В момента в САЩ разделението е по-дълбоко и по-драматично, отколкото в България, каза социалният антрополог Харалан Александров по БНР.

Но и у нас тези процеси са съвсем видими, според социалният антрополог.

Съществуват ясно обособени групи от възбудени, активни, мотивирани, ангажирани граждани, които обаче не познават останалата част от света – много силно е фрагментирано обществото, не само електорално (което вероятно ще се отрази на следващия парламент), а ментално и културно. Това е новото явление. Оказва се, че универсалните средства за комуникация, безкрайният достъп до информация, който дава интернет, огромната възможност за себеизява и публичност, която предоставят социалните медии, не са довели до по-голяма социална кохезия, а напротив – до по-голямо разделение и фрагментиране.

Хора, които обитават много ясно структуриран свят - от офиса в къщи, седят във фейсбук, общуват с хората от техните групи,

развиват версия за това което се случва у нас, която драматично

се различава от версията, която аз като изследовател

регистрирам например в провинцията, в Родопите,

или в района на Велико Търново. Но когато се опитам да им кажа, че има такава гледна точка, те се разстройват, отказват да я приемат. Някои от тях стават жертва на тази култура, която възниква

в тези интернет гета - те са убедени, че тяхната гледна точка е

единствената правилна и възможна

Имах спор с човек, много образован, симпатичен, с добра позиция, който ми каза: "Аз приемам, че има едни много задръстени хора в селата, които гласуват за ДПС, но не познавам нито едни човек, който е гласувал за ГЕРБ. Няма такива хора!" Беше изумително. Казах му, че познавам стотици, но той реши, че го лъжа.
Тези паралелни светове създават у обитателите им усещане за самодостатъчност, постигат някакъв психологически комфорт и започват да

развиват непоносимост към дразнещия голям свят, който им напомня, че тяхната версия не е единствената

Тази раздразнителност се изразява понякога в доста психологически нездрави поведения - радикално отхвърляне на другата гледна точка.

Интернет и тази култура на свръхинформираност създаде у много хора по цял свят преживяване за значимост и информираност.

Възниква особена категория човек който е полуобразован

(и това е щадяща дефиниция), който няма валиден обяснителен модел за света, липсва му дълбоко познаване и разбиране, не е прочел достатъчно критична теория за това което се случва, но е напълно убеден, че може да обясни света. Това е основата на конспиративните обяснения, е анализът на Харалан Александров.

"Така важният преход в управлението на САЩ, страната с най-голямо влияние върху процесите в света, е за първи път толкова драматичен – от много години. И част от драматизма се основава на нажежените страсти, на разрушителните поведения на част от американските избиратели – нещо, което не е толкова изненадващо, предвид развитието на икономиката и на обществените отношения и силното изостряне на неравенствата, поява на големи групи губещи през последните години. Това, което е

стряскащо, е, че се случва тъкмо в Съединените щати –

този стожер на демокрацията, стабилността и предсказуемостта (поне що се отнася до вътрешната политика)", каза Харалан Александров.

Технологичната промяна създаде нов паралелен свят – тоталната реалност на социалните медии, в които хората създават нови мнения, групират се, създават нови граници и коалиции.

Ефектите от всички тези натрупвания са очевидната радикализация на политическото поведение на значими групи хора. Това, разбира се, вещае дестабилизация в публичния живот, прогнозира Харалан Александров.

Имахме възможност с колеги да изследваме българската диаспора – но тя е специфична група в европейските страни и в САЩ. Мога да кажа, че българите са много разделени на социален признак – голяма част от тях подкрепяха Тръмп... Говорих с някои от тези хора веднага след събитията в Капитолия. Те бяха много ядосани, включително на самия Доналд Тръмп, че не е повел "революцията". Говоря за хора, с които се запознах в контекста на тези изследвания и които са много различни от обичайните ми познати. Типичните ми колеги, хора с които работя в Америка, ненавиждат Тръмп, те са заклети демократи либерали, каза Харалан Александров. 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Кой как ще ни управлява - 33 въпроса към партиите. Отговаря НФСБ

Кой как ще ни управлява - 33 въпроса към партиите. Отговаря НФСБ

Какво делят Слави и Доган - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Какво делят Слави и Доган - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Защо ни подпукаха двамата сенатори?

Защо ни подпукаха двамата сенатори?

Мохамед Халаф

Папата в Ирак: Казаха ли му за християните, прогонвани и разчитащи на "милостта на меча"?

Коментар на седмицата №1: Може ли Божков да повтори удара на Сакса?

Коментар на седмицата №1: Може ли Божков да повтори удара на Сакса?

Коментар на седмицата №3: Слави е нещо като Борисов, ама мрачен и дистанциран

Коментар на седмицата №3: Слави е нещо като Борисов, ама мрачен и дистанциран

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber