И с пощенски гълъб може да гласуваме, стига да имаше време (Видео)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9414765 И с пощенски гълъб може да гласуваме, стига да имаше време (Видео) И с пощенски гълъб може да гласуваме, стига да имаше време (Видео) www.24chasa.bg
И с пощенски гълъб може да гласуваме, стига да имаше време (Видео)

В САЩ гласуват и по пощата още от Гражданската война насам, но пак на последните избори 100 000 бюлетини от Ню Йорк бяха сгрешени

Преди 2 месеца се обърнах към политиците с въпроса как ще гласувaме на следващите избори, защото към онзи момент вотът беше мъгла.

Стана ясно, че ще е с машини, но останаха много въпросителни. Сега се появиха някои отговори, но мъглата не се разсея, даже се сгъсти. Причината очаквано е коронавирусът. Изникна на първо място въпросът: “Как ще гласуват карантинираните?”.

По всичко изглежда, че ще бъде приета идеята на управляващите с преносими урни по домовете и болниците. Хубавото на тази идея е, че няма да сме първите, които правят това. В края на миналата година в Румъния направиха същото. Всеки под карантина с право на глас дава предварителна заявка, че иска да гласува, и урната идва до вратата на къщата му.

Много започна да се говори обаче за един стар модел на гласуване - по пощата. От “Демократична България” първи заговориха за това. Дори написаха свой законопроект, който изпратиха до парламента, но не се е намерил депутат, който да го припознае и да го внесе. Президентът също много хареса идеята на ДБ и я подхвърляше на всяка парламентарно представена партия по време на консултациите.
Всеки метод, който ще накара повече хора да гласуват, трябва да е добре дошъл или по-точно добре записан в Изборния кодекс. Електронно гласуване, машинно гласуване, гласуване по пощата, по факс, по пощенски гълъб, морзов код или дори по димен сигнал и с помощта на бобови зърна... Всичко е възможно, но важното е вотът да е сигурен, защитен и легитимен. Точно в този момент обаче гласуването по пощата не изглежда, че може да влезе в тази графа.

По друг начин казано, идеята е хубава, но изпълнението ще е българско. Няма време и от това тръгват всички останали проблеми. Остават 2 месеца до изборите, а за това време трябва да се изкове добър закон и да се измислят добри правила. Няма как директно да копираме чуждия модел, защото живеем в българска действителност и ще трябва известна адаптация.

Тепърва ще трябва да се подготви и изборната администрация с методологията на гласуване по пощата. Същата тази администрация още не се е научила да работи с машините, а ние да я затрупаме с още, би било доста смело очакване. За същия този кратък срок трябва да се направи силна информационна кампания как избирателят да заяви, че иска да гласува по пощата, как да попълни бюлетината и да я изпрати. Това може да не е толкова сложно, но САЩ показаха, че може и да е. Въпреки че американците имат традиция в гласуването по пощата от времето на Гражданската война, близо 100 хил. бюлетини от Ню Йорк бяха изпратени повторно на избирателите заради сгрешени имена и адреси.

Всеки метод за гласуване, който повиши избирателната активност, е добър, но трябва и изпълнението да е на ниво, а в този мъгляв момент е сигурно, че няма да бъде.

Вече всеки петък видеозавещание на седмицата от нашите репортери.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Монах Калистрат

Защо в България антисемитизмът е невъзможен

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков

Георги Марков: Ще има ли съд за виновните за COVID ?

СНИМКА: Ройтерс

Германия вече не е това, което беше

ЯКОВ ДЖЕРАСИ

Яков Джераси: Лош вкус беше цитатът на Боби Фишер, но не може да обвиняваме БНТ в антисемитизъм

Николай Вълканов, зам.-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев  и Георги Стойчев, ръководител на консорциума, който изготвя рейтинга на висшите училища в България участват в дискусията на "24 часа" .

Красимир Вълчев: Бъдещето е мрежа от университети, които заедно правят наука

Ако Румен Радев и Бойко Борисов кацнат на Марс - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Ако Румен Радев и Бойко Борисов кацнат на Марс - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber