Нидал Алгафари: Може да има втори избори за парламент заедно с президентските

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9328908 Нидал Алгафари: Може да има втори избори за парламент заедно с президентските Нидал Алгафари: Може да има втори избори за парламент заедно с президентските www.24chasa.bg
Нидал Алгафари: Може да има втори избори за парламент заедно с президентските

Партиите в следващия парламент ще са три - уплаха ще спре потока към урните, новите играчи нямат силни структури

- Прогнозирахте 4 партии в следващия парламент, как стигнахте до този извод, г-н Алгафари?

- Още не съм убеден, че ще бъдат четири, все си мисля, че ще са три.

- Този резултат заради ниска избирателна активност ли ще бъде?

- Да, на първо място. Второ, на уплаха на голяма част от хората, че ще трябва да ходят по секции и че ще трябва да пипат по някакви машини в пандемията. И трето - смятам, че има само три партии с достатъчен организационен опит и структури в страната и са в състояние да прескочат бариерата от 4 процента. Всички други партии имат или едното, или второто, или третото, или нито едно от трите. Затова, като вървим по политическата логика, успехът на всички партии извън трите, за които говорих, са в сферата на шансовете и късмета. Нещо като тото.

- Президентът Радев обяви, че датата на следващите избори трябва да е 28 март. Едни анализатори казват, че така помага на БСП, други, в това число и вие - че помага на ГЕРБ да остане на власт. Кое е по-вероятно?

- Най-напред човек трябва да проумее защо Радев го прави. Една от причините да обяви тази дата като евентуална, но не я е потвърдил 100%, е да опипа почвата. Иска да чуе мнение от различни страни. Защото явно на неговите съветници им е трудно да анализират и прогнозират - през целия му мандат видяхме, че често бъркат.

Целта е да верифицират сметките на социолозите, според които следващото Народно събрание много трудно ще сглоби някакво мнозинство, което да излъчи правителство. Между БСП и ДПС, знаете, има тежки кавги - БСП много се радва, когато то им подари властта, но всеки път, когато се сринат, го винят. Затова и от ДПС на няколко пъти даваха ясна заявка: “Стига сме ви давали подаръци ей така, надали ще ги видите повече.” Затова си мисля, че коалиция между тях би се получила трудно.

Малка е вероятността и за коалиция между БСП и ГЕРБ, защото много се дърлят, макар че в Германия видяхме подобна уж невъзможна коалиция.

- А ако имаме четвърта партия в парламента?

- Ако се случи това да е “Има такъв народ” на Слави Трифонов, или

- например на всички отлюспени отнякъде, може да се получи много шантав съюз. Коалиция БСП и Христо Иванов ми се вижда абсурдна, също такава между Мая Манолова и Бойко Борисов, макар Манолова навремето да му беше много благодарна, че я направи омбудсман. При тези обстоятелства е много вероятно да не се случи правителство. А когато това не става, логично е да се направи служебен кабинет, назначен от президента и той да се опита да направи следващи парламентарни избори. Те впрочем ще се окажат или много близко до датата на президентските избори или заедно с тях.

- Този сценарий впрочем вече се върти в публичното пространство. Каква обаче е ползата от организиране на избори от служебен кабинет?

- Всеки средностатистически българин си мисли, че онзи, който е на власт, може да нагласява изборите. Е, със сигурност, има такава възможност по села и паланки. Но при положение, че във всички РИК-ове, СИК-ове, ЦИК има представители на абсолютно всички партии, заинтересовани от изборите, да се твърди, че се правят някакви големи машинации, е глупаво. Явно обаче в президентството или у една част от политическия ни елит все още си въобразяват, че онези, които са на власт, имат предимство.

Радев опипва

почвата, като

каза дата

28 март за

изборите

Друго сериозно разпространено мнение е, че когато си в правителството, разполагаш с голям финансов ресурс, с който може да постъпваш като градинаря, който решава къде да полива и къде - не.

- Доколко успехът на ГЕРБ е обвързан с ефекта от мерките против пандемията?

- Защо само ГЕРБ? Всички политически партии в света, които са на власт, не знаят все още как да действат в коронакризата и се лашкат. Така е, защото науката и медицината все още не са достигнали до едно - единствено решение или една - единствена причина за случващото се. Затова в момента всички учени и медици действат малко като политиците - карат се по студиата, плашат хората. А наплашените хора обикновено избират по-консервативен вариант. Логиката е: “Това сме го видели, не знаем другите какво ще направят, затова нека караме по познати пътеки.” Смятам, че това е едно от нещата, които може би ще помогнат на ГЕРБ, освен ако не направят някакви много фрапиращи грешки. Поне засега не виждам да ги правят.

- БСП в състояние ли е изобщо да спечели избори и да управлява?

- Смятам, че в БСП има кадърни хора, които биха могли да управляват. Но те ще са зависими, както са зависими всички управляващи в България от много, много години. Нямам предвид само след 10 ноември, а и преди тази дата, също и преди 9 септември. Винаги ще бъдем зависими от геополитиката, от финансите, а сега и от пандемията.

Въпросът е дали тези кадърни хора в БСП могат да вземат властта. И второ, дали точно тези кадърни и можещи хора в БСП ще са в състояние да се преборят и да застанат на властови постове. Защото много често на високи постове в държавата слагат такива, които не стават за нищо, а на по-кадърните казват, че могат да почакат...

- По-късна дата на вота - през април или май, дава ли шанс на по-малките партии - “Изправи се БГ” на Мая Манолова, “Да, България” на Христо Иванов, формация на Отровното трио?

- Не. Твърдо не, защото те имаха своя пик, който трябваше да използват, но не успяха. Случаят със Слави е тъкмо такъв.

- “Има такъв народ” в групата на пропусналите шанса си ли се оказва?

- Да. Той имаше уникалната възможност по време на референдума, който направи с много труд и усилия. Ако тогава беше направил политически проект, днес най-вероятно щеше да е много голяма фигура на политическия пазар в България. Но пропусна момента. Пропусна момента и с протестите това лято. Въпреки че за мен 8000 души, които излязоха на улицата, не са много хора в сравнение с цяла България. Ако обаче екипът на Слави беше повел този протест, вероятно правителството щеше да е паднало и на парламентарните избори формацията на Слави щеше да се бори за първо или второ място. Пропуснаха и това.

След като напуснаха голямата телевизия, в която Слави и екипът му години наред работиха, отидоха в някакъв вариант на Хъшовете едно време. Главното обаче е, че загубиха основната си трибуна и оттам започнаха лека-полека да затихват. Слави преобърна целия си канал в изцяло политически и заприлича на други такива тв канали, ползвани политически известно време и които след това изчезваха. Но така или иначе, Слави загуби инерцията си. Колко още ще загубят до март или май - не знам. Но може да стане и така, че да не прескочат и бариерата.

- Какви са възможните коалиции след вота?

- В България всеки е в състояние да управлява, включително и Йоло Денев. Нагледали сме се и на достатъчно преборъщания в политиката. Стане ли въпрос за власт, за кокала, политиците ни правят всякакъв вид колаборации и коалиции.

Вероятно читателите на “24 часа” помнят как върлият противник на Бойко Борисов - Волен Сидеров, дълго време поддържаше властта му чрез златния си пръст. Всички вероятно помнят как Националният фронт за спасение на България заедно с ВМРО нарекоха Борисов “крадец” и “мошеник”, а после управляваха заедно с него, че и получиха министерски постове.

Вероятно всички ще си спомним, че първите, които поискаха БСП да бъде лустрирана и забранена, бяха Движението за права и свободи. А после ги видяхме в коалиция.

Видяхме как хора, които носят тегобата на възродителните процес да се прегръщат и целуват на на площада и на Орлов мост. Затова не бих се учудил, ако компромисната фигура за премиер на България се окаже Йоло Денев, подкрепен от мощна голяма коалиция, в която са ГЕРБ, БСП, ДПС, “Демократична България”, ВМРО, чак до хората на Касим Дал, стига да има достатъчно постове за разпределяне и кранчета за пускане и спиране.

- Има ли шанс Радев да повтори мандата си като президент? Социолози твърдят, че ако направи партия, ще е по-успешен.

- Напълно е възможно. Но това е в сферата на предположенията. За втори мандат обаче Радев едва ли ще получи подкрепа от ДПС, които поискаха неговата оставка заедно с тази на премиера Борисов. А БСП, която му е основната ракета носител, в момента е в насипно състояние заради тежките конфликти помежду им, за това, че млади със стари там не могат да се разберат, че Корнелия Нинова води политика, различна от тази на старите влъхви в партията, че партията е нестабилна организационно. Така БСП трудно ще достигне мощност да му бъде ракета носител в бъдеще.

И още - основното ядро, гласували за Радев на предишните избори, бяха недоволните от Бойко Борисов десни. Те обаче не останаха много очаровани от политиката, която Радев води. Той много пъти се люшкаше между Запада и Изтока и като че ли остави у т.нар. буржоа от жълтите павета впечатлението, че клони към Изтока, за който те не искат и да чуват. Така Радев загуби една голяма част от подкрепата си.

Питате ме дали ще направи политически проект - напълно е възможно. Но много по-мощен, по-опитен и по-обигран от Радев политик като Георги Първанов направи три проекта, най-успешният от които - АБВ, стигна до парламента, поживя, поживя, а в момента скалата не може да го хване.

- Какво не достига на Радев като президент?

- Онова, което всички хора, които заемат поста президент на Република България не могат да разберат, е, че рейтингите, които социолозите им съобщават, са рейтинги на институцията. А от нея нищо не зависи. Така че президентът може да говори всичко, което си поиска и е логично да обира голяма част от недоволството. Но това е рейтинг на институцията, а не на личността. И рейтингът на всеки, който излезе от този пост, примерно от 70-80%, драматично пада до към 10, 15 чак до 5% и изведнъж изчезва.

- В момента у нас и по света цари недоволство към ограничителните режими в пандемията, недоверие към ваксините. Българинът се включва в този хор и със своите 40% вярващи в конспирации за коронавируса. Това ни разделя, вместо да ни обедини в кризата. Защо? И докъде може това недоверие да доведе в политически план?

- Трудно е да се прогнозира, защото ние всички се люшкаме. Особено за ваксините. Защото знаем, че една ваксина се смята за сигурна след средно 8 г. изпитания. Дали обаче имаме 8 г. да чакаме? Защото след 8 г. може да няма кого да ваксинираме, а и кой да ни ваксинира.

Със сигурност ваксината срещу COVID ще има странични ефекти. Но човек може да получи страничен ефект и от най-обикновен аспирин. А смъртните случаи ще са много малък процент като дял и във времето ще дадат възможност тази ваксина да се усъвършенства. Но по нашите географски ширини сме хора, които разбират от всичко, затова и често чуваме “Ти ли ще ми кажеш на мене, бе!” У нас никой не вярва на нищо. Още по-малко на издигналите се и на успелите. Ние авторитети нямаме. Защото всички разбираме от всичко. В момента повсеместно разбираме от ваксини повече от вирусолозите, от фармацевтите, от имунолозите, от лекарите. Разбираме и от бокс - повече от Кубрат Пулев, от Джошуа и всякакви други спецове. От футбол, от тото, от икономика, от водна криза - такъв народ сме, че всичко знаем. Истински пенкилери, на които могат да се смеят навсякъде по света.

- Отговаря ли това на въпроса защо кризата ни разедини, а не ни обедини?

- Не съм много съгласен - в момента ние сме сред най-обединените от всички. Защото всички участваме в този огромен диалог и коментираме. Преди говорихме за Борисов и правителството. Спряхме. После за бокса. Спряхме. После за това какво стана във футболния съюз Сега за ваксините. Значи всички тези кризи ни обединяват. В говоренето.

---------------

Нидал Алгафари е роден на 18 декември 1965 г. в София.  Завършил е специалност режисура в НАТФИЗ.

Автор и режисьор на студентското предаване “Ку-Ку”. Продуцент, съсценарист, режисьор на игралния филм “Ла донна е мобиле”.  Режисьор на документални филми

От юни 2002 г. до май 2004 г. е изпълнителен директор на БНТ

Автор на книги, последната е романът “Рано или късно” в два тома (2019).

Женен за Мадлен Алгафари, имат две деца.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Емилия Цоконова: Създаваме домове, в които животът е истински комфортен

Емилия Цоконова: Създаваме домове, в които животът е истински комфортен

Милко Ковачев
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Милко Ковачев: Ако България реши, АЕЦ “Белене” може да заработи от 2030 г.

Бившият конституционен съдия Георги Марков

Георги Марков: Грешка е, че КС отказа на Кирил Петков да даде писмено становище

Димитриос Хронопулос е посланик на Гърция в България от октомври 2019 г. Завършил е Юридическия факултет на Атинския университет, има следдипломна квалификация от Харвардския университет в САЩ. Работил е в посолствата на Гърция в Турция, САЩ, Германия и Нидерландия, както и в представителството на страната в НАТО.

Димитриос Хронопулос: Учители и медици, отказали да се ваксинират, бяха спрени от работа и заплата, в Гърция мерките проработиха

Кирил Гоцев

Починалият Кирил Гоцев през 2002 г.: Дадох им свобода в телевизията. Друг е въпросът, че хората не са свикнали да я ползват

Адвокат Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Казусът “Кирил Петков”: Архаични забрани не бива да ограничават избора кой да ни управлява

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber