Политиците за формулата с Македония

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9285204 Политиците за формулата с Македония Политиците за формулата с Македония www.24chasa.bg
РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

Представители на парламентарните партии за предложенията на Плевнелиев

Как продължават опитите за компромис между България и Северна Македония? В събота в програмна статия в “24 часа” президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев предложи формула. Тя ще позволи нашата държава да запази своята позиция и достойнство, но и Скопие да продължи пътя си към ЕС. Плевнелиев съветва Зоран Заев да покаже добра воля, като ликвидира изкуствения въпрос за “македонското малцинство” у нас. А Бойко Борисов да приеме статуквото, каквото е в Република Северна Македония днес.

Попитахме представители на парламентарните политически сили как оценяват формулата, предложена от Росен Плевнелиев.

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: В историческата комисия могат да влязат европейски експерти, няма правни пречки

Би могло в историческата комисия да влязат европейски историци. Договорът не посочва изрично, че експертите трябва да са само от България и Северна Македония, и това зависи изцяло от правителствата на двете страни. Така коментира идеята на Росен Плевнелиев евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев. “Международната академична общност има консенсус по въпросите със средновековното Българско царство, XIX и началото на XX век, какъв е характерът на революционните освободителни движения. Ако влезете в световни енциклопедии, ще видите, че Гоце Делчев например навсякъде е записан като български революционер”, казва Ковачев.

Рецептата за преминаване през изострените отношения между България и Северна Македония и задвижване на присъединяването на съседката ни може да се случи само с преодоляване на говора на омразата, на фалшификациите в учебниците и приемане на факта, че имаме обща история, смята той.

Ковачев споделя тезата на Росен Плевнелиев, че решението се крие в диалога, а не в разединението и вглеждането в миналото. “Паленето на български знамена не води до подобряване на взаимоотношенията ни. Би трябвало отговорно да постъпят всички фактори в Северна Македония, не само от управляващите, но и опозицията, също и журналистите, хората от академичните среди. Заедно трябва да преодолеят инерцията от миналото и да поемат подадената ръка от България”, казва Ковачев.

Страната ни няма как да направи компромис, защото не бива да се отказва от истината, смята еверодепутатът. Темата за присъединяването на Западните Балкани засега е на заден план в ЕС, защото има далеч по-важни теми като коронакризата и приемането на дългосрочния бюджет на съюза. “Полша и Унгария са блокирали бюджета заради темата за върховенството на закона. И разширяването на съюза е сериозен въпрос, но не виждам как някой би притиснал България да склони за приемането на Северна Македония. Освен това нашите изисквания са справедливи и се основават на договора за добросъседство, който сме подписали”, казва Ковачев.

Юлиан Ангелов, ВМРО: Имат Стокхолмски синдром към Титова Югославия

Само част от плана на президента Росен Плевнелиев получи подкрепата на ВМРО и се припокрива с техните идеи. “Още когато беше президент, говорих с Плевнелиев. Родът му е от село Плевня, Егейска Македония, и тогава каза, че не е ходил там. Ако беше отишъл, можеше да коментира въпроса с Македония. Надявам се вече да го е направил”, бе първият коментар на организационния секретар на ВМРО и депутат Юлиан Ангелов.

Македонците трябва да променят учебниците си по история и по други предмети, в които учат децата да мразят българите. Защото няма как да има европейско бъдеще страна, в която в учебниците се насаждат омраза и лъжи, каза той. В плана на Плевнелиев почти не се обръща внимание на миналото и учебниците.

В Македония ги е обхванал Стокхолмски синдром към Титова Югославия и докато не се отърсят от антибългарското си говорене, няма да влязат в ЕС, заяви Ангелов. И добави, че България не е спирала диалога. “Докато Македония не си отвори изцяло досиетата и не види кои от политиците, журналистите, социолозите и анализаторите, които днес плюят по България и насаждат омраза, са били част от структурите на бившата УДБА в Югославия, които са правили това в тоталитарния режим - тогава може би на хората в Македония ще им стане ясно защо те продължават и до днес да го правят”, каза още той.

“В България няма малцинства по конституция. България в това отношение е демократична и толерантна държава към всички, които имат различна етническа или религиозна принадлежност. Но за измислени малцинства като македонско и всякакви такива е все едно утре да признаем марсианско малцинство”, каза той.

Антон Кутев, БСП: Предложеното от Плевнелиев няма как да стане, защото трябва да се работи с хората, а не с елитите

“Президентът Плевнелиев винаги се представя за демократ, но за мен той носи много тоталитарност в мисленето си. Още не е разбрал, че в съвременния свят процесите не се управляват от елитите, а от хората. И това, което той предлага като шанс за преговори, е невъзможно, когато народите не са убедени в тези цели.” Това каза Антон Кутев от БСП, който е член на външната комисия на парламента. Но с уточнението, че споделя лична позиция, а не на партията.

Той напомни, че през 20-те и 30-те години на миналия век - време на следнационална катастрофа, бедната държава е плащала огромни суми, за да строи български училища в Западните покрайнини. “Тогава политиците са били наясно, че за да спечелят една битка, трябва да присъстват като култура. Кога за 10 г. Борисов, който сега трябва да се занимава със Заев, отдели средства или дипломатически усилия, как българската държава се опита да убеди македонците, извън това, че започна да раздава паспорти, че ние сме братя и близки нации”, попита Кутев. “Македонците дълго са обработвани от пропагандата, за която говори Плевнелиев, и въпросът е дали ние отговорихме на тази пропаганда, убедихме ли тези хора, че наистина им мислим доброто. Защото те не мислят така и това е проблемът”, коментира соцдепутатът.

“Затова това, което Плевнелиев предлага, няма как да бъде направено. Напротив, това е фиктивна сделка, тя ще се сключи и няма да се изпълни. Както стана с Договора за добросъседство, който се подписа и не се изпълнява”, каза още Кутев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Снимка Ройтерс

Това е Джо Байдън, който ще има трудната мисия да обедини САЩ

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ

Калоян Методиев за проекта на стратезите при Радев: Не става за четене

Харалан Александров

Харалан Александров: Как обитателите на интернет гета стават жертва

Хороскопът се сбъдва

Хороскопът се сбъдва

Георги Марков

Георги Марков: Goodbye, Доналд Тръмп! 2024 г. - на бял кон в Белия дом (Видео)

Глобалната олигархия е готова да яхне вълната на възродения социализъм

Глобалната олигархия е готова да яхне вълната на възродения социализъм

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber