Може и да разберат в Скопие, че не сме били “фашистки окупатори”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9281701 Може и да разберат в Скопие, че не сме били “фашистки окупатори” Може и да разберат в Скопие, че не сме били “фашистки окупатори” www.24chasa.bg
Може и да разберат в Скопие, че не сме били “фашистки окупатори”

Как продължават опитите за компромис между България и Северна Македония? В събота в програмна статия в “24 часа” президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев предложи формула. Тя ще позволи нашата държава да запази своята позиция и достойнство, но и Скопие да продължи пътя си към ЕС. Плевнелиев съветва Зоран Заев да покаже добра воля, като ликвидира изкуствения въпрос за “македонското малцинство” у нас. А Бойко Борисов да приеме статуквото, каквото е в Република Северна Македония днес.

Как се оценява формулата, предложена от Росен Плевнелиев - вижте по-долу позицията на историка доц. д-р Георги Николов.

Иначе съвместната българско македонска историческа комисия продължава работата си днес онлайн. Предмет на обсъждания ще е учебникът за 7-и клас в западната ни съседка в частта му за Средновековието, съобщи за “24 часа” председателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров. Ще продължи и работата по съвместен текст за общо честване на Гоце Делчев.

От статията на Росен Плевнелиев в “24 часа” разбрах, че дълги години самият той е бил наричан от съседите ни “президентът македонец”, защото е родом от Гоце Делчев. Това е в контекста на тогавашната Република Македония, така че не ме учудва. По тази логика аз също съм македонец, защото прадядо ми е от Охрид.

Намирам за разумно написаното от Плевнелиев, че разговорите между двете страни трябва да продължат. Той много добре е прозрял, че политиката на нашите съседи от Скопие по отношение на Гърция толкова години не е дала ползотворен резултат поради твърдоглавието им. Ако те сега продължат по същия начин срещу България, отново ще си удължат срока с няколко десетки години.

Това, което трябва да стане и приветствам, е, че когато Република Северна Македония преодолее своите страхове и непродуктивни действия и влезе в ЕС, това ще бъде добре и за България, и за Северна Македония, и за хората в двете държави.

Но като историк съм твърдо убеден, че ние не може да отстъпим, когато има грабеж.

Плевнелиев призовава да се привлекат към комисията европейски и други историци. Според мен няма нужда от това. Аз много добре знам как

в Северна

Македония

се прикоткват

историци от други

държави,

не искам да казвам с какви средства и начини. Ние също познаваме много сериозни историци от Русия, Германия, Австрия, които биха защитили нашата кауза. Но според мен не трябва да изнасяме кирливите си ризи пред Европа и да караме други хора да решават нашите проблеми.

Впрочем те са много прости и ясни - трябва да се прочетат историческите извори и хората в Северна Македония да имат свободен достъп до тях.

И още нещо - къде са нашите вестници там, нашите филми, театри? В тази насока трябва да работят и други хора, които да покажат, че ние не сме татари, не сме фашисти, не сме окупатори. И ако се вгледаме в миналото си, ще видим нашата обща история.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Димитър Ганев

Димитър Ганев: Огромни промени в изборния кодекс 80 дни преди вота - опасно е

А ако БСП направи фронт “срещу ГЕРБ”? Макар че няма да е лесно

А ако БСП направи фронт “срещу ГЕРБ”? Макар че няма да е лесно

Широка коалиция? След година на омраза няма да стане без промяна в партийните върхове

Широка коалиция? След година на омраза няма да стане без промяна в партийните върхове

Мечтаният граждански контрол на изборите ще се изроди в обидно селски драми

Мечтаният граждански контрол на изборите ще се изроди в обидно селски драми

Читателите в анкетата на "24 часа": 50% за бързи избори, 17% - през април

Читателите в анкетата на "24 часа": 50% за бързи избори, 17% - през април

Мярката по импийчмънт бе одобрена в долната камара на Конгреса с 232 "за" срещу 197 "против", като "за" гласуваха десетима републиканци и всички демократи.Снимка Ройтерс

Искате единство? Импийчмънтът на Тръмп бе първата стъпка в тази посока

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber