Активен диалог със Скопие - да, но има исторически факти

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9281667 Активен диалог със Скопие - да, но има исторически факти Активен диалог със Скопие - да, но има исторически факти www.24chasa.bg

Как продължават опитите за компромис между България и Северна Македония? В събота в програмна статия в “24 часа” президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев предложи формула. Тя ще позволи нашата държава да запази своята позиция и достойнство, но и Скопие да продължи пътя си към ЕС. Плевнелиев съветва Зоран Заев да покаже добра воля, като ликвидира изкуствения въпрос за “македонското малцинство” у нас. А Бойко Борисов да приеме статуквото, каквото е в Република Северна Македония днес.

Как се оценява формулата, предложена от Росен Плевнелиев - вижте по-долу позицията на историка проф.Пламен Павлов.

Иначе съвместната българско македонска историческа комисия продължава работата си днес онлайн. Предмет на обсъждания ще е учебникът за 7-и клас в западната ни съседка в частта му за Средновековието, съобщи за “24 часа” председателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров. Ще продължи и работата по съвместен текст за общо честване на Гоце Делчев.

Съгласен съм със заявеното от Росен Плевнелиев, че между България и Република Северна Македония трябва да има много по-активни контакти, а премиерите на двете страни Борисов и Заев трябва да се срещат по-често.

Но не съм много съгласен за компромисите, които двамата трябва да договарят, ако под компромис се разбира да отстъпваме на европейския натиск.

Какво вето е поставила България на Северна Македония? Иска от тях да признаят реални исторически факти. Никой не оспорва правото им да се наричат македонци, нито да смятат езика си за какъвто искат.

Нашият проблем е, че политиката ни по отношение на Северна Македония не е достатъчно активна, при това не става дума само за това правителство, а говорим за последните 30 г. Разбира се, има много пречки и от тяхна страна, но мисля, че нашият политически елит, независимо какъв е - ляв, десен или центристки, трябва да знае, че там управляват външни сили. А

Заев и Пендаровски

са най-добрият вариант

за нас

Иван Костов в началото на своето управление нямаше особена яснота по темата за Македония и беше много дистанциран. Но когато установиха близки отношения с Люпчо Георгиевски, нещата се промениха. Всъщност договорът за добросъседство между двете ни държави стъпва на декларацията, подписана тогава между двамата. Всички следващи правителства - и на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев, какво направиха? Самият Плевнелиев пък е живото доказателство, че хората, които някои в Западна Европа наричат македонци, са българи.

Другият ми извод е, че когато говорим за Македония, не бива да се ограничаваме само до Северна Вардарска Македония. В южната част живеят също много хора, към които България не е много активна. Изобщо ние в това отношение не използваме достатъчно механизмите на европейското си членство.

На преден план бе поставена комисията за исторически и образователни въпроси. Но според мен тази комисия не може да бъде обвързана пряко с политически решения.

На мнение съм, че

Зоран Заев трябва да

смени част от членовете

на тази комисия

от македонска страна, защото те даже против него работят. Например Заев каза в интервю, че имаме обща история и че България не е била фашистка държава, а членовете на комисията говорят точно обратното.

И още нещо - ние подкрепихме Албания, но Албания призна българско малцинство. Докато в Македония думата “българи” продължава да бъде ако не забранена, то до голяма степен игнорирана. А да сменяме с днешна дата националността на Климент Охридски, това е просто нелепо. На тази територия 1000 г. всички говорят само за българи и за нищо друго.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Димитър Ганев

Димитър Ганев: Огромни промени в изборния кодекс 80 дни преди вота - опасно е

А ако БСП направи фронт “срещу ГЕРБ”? Макар че няма да е лесно

А ако БСП направи фронт “срещу ГЕРБ”? Макар че няма да е лесно

Широка коалиция? След година на омраза няма да стане без промяна в партийните върхове

Широка коалиция? След година на омраза няма да стане без промяна в партийните върхове

Мечтаният граждански контрол на изборите ще се изроди в обидно селски драми

Мечтаният граждански контрол на изборите ще се изроди в обидно селски драми

Читателите в анкетата на "24 часа": 50% за бързи избори, 17% - през април

Читателите в анкетата на "24 часа": 50% за бързи избори, 17% - през април

Мярката по импийчмънт бе одобрена в долната камара на Конгреса с 232 "за" срещу 197 "против", като "за" гласуваха десетима републиканци и всички демократи.Снимка Ройтерс

Искате единство? Импийчмънтът на Тръмп бе първата стъпка в тази посока

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber