Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9259372 Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение www.24chasa.bg
Всеки, тръгнал за площадни изяви сега, да декларира, че отказва лечение

Протестите вече не са срещу Борисов или срещу Гешев, а срещу правото на близките ни да поемат дъх

“80 към 20” - това вече далеч не е само схема за запазване на работните места в засегнати бизнеси. За все повече хора с този символ може да се опишат отчаяните им опити да си поемат въздух. 80 насечени вдишвания, които дават по-малко от 20 процента от нужния им кислород.

В такъв момент не мислиш за обороти от миналата година, за социални осигуровки или за бъдеща пенсия. Молиш Бог близкият ти да диша отново. И вече не молиш, а крещиш в душата си за разбиране от другите и мъничко здрав разум.

“Ама аз съм силен, здрав, искам да се забавлявам, политически нетърпим съм към управлението, COVID е измислен само за да ме озаптят и да ми затворят устата. Искам си заплатата от миналата година, искам някой да ми плати оборота от 2019 г., държавата да ми плати наема и тока и затова излизам на площада да протестирам. Ще крещя, ще си правя селфита (без маска, естествено, какво селфи ще е иначе), ще си ходя нелегално на дискотека, ще упражнявам значимостта си във фейсбук и инстаграм, ще съм Някой. Вчера протестирах, защото няма достатъчно сериозни мерки срещу пандемията, утре излизам, защото готвят много сериозни.

Някой за всичко ми е длъжен, аз никога не съм виновен.

Искам... искам.... искам!”

Страшни времена в българската история са описвани като време разделно. Сигурно е въпрос на нашата народопсихология или пък е инстинкт на човешкия род по принцип. Няма време за такива анализи. Сега всеки трябва да поеме риска да бъде сериозно засегнат финансово, а и емоционално, но да даде шанс лекарите да работят и да спасяват другите.

Започнаха протести срещу мерките. Сега това “искам” от площада изобщо не е политическо, не е срещу Борисов, не е срещу Гешев - беше, но вече не е! Това би бил опит за налагане на интересите на гръмогласните за сметка на всички останали. Но отново без поемане на лична отговорност - ако нещо се случи с мен, ще очаквам лечение, пак ще крещя от социалните мрежи, че съм изоставен без аспиринче, че скапаната държава, управлението и щабът са виновни за всичко.

Виновни ще са наистина, ако площадът разколебае мерките.

Гнусният COVID-19 освен жесток към органите в тялото е и страшен циник за обществата. Като същи оксиметър отчита за секунди насищането им с кислород. Ще оцелеят тези, които в криза успеят да се съберат, да наложат дисциплина, да се грижат за възрастните.

Странно, но в началото изглеждаше, че рогатият вирус действа като тихата мечта на националсоциалистите – чисти от света старите, болните “разтоварва” (ужасно казано) пенсионната система. Отидоха си вече десетки млади, здрави.

Омразният COVID-19 обаче далеч не е глупав – той и животът показаха, че времето разделно днес не е между млади и стари, а между Човеците и Чалгата, но съвсем не в музикалния ѝ смисъл.

Днес всеки трябва да поеме своята отговорност - никога досега през последните години това иначе клише не е било толкова истинско. Който не иска да се съобразява и да пази другия, нека декларира, че се отказва от болнично лечение и няма да харчи обществен ресурс, докато възрастни хора чакат на стълбите, стиснали с посинели пръсти кислорода, отиват си неизпратени от близките си лични лекари и специалисти, отиват си Хора. Така е честно. Останалото е “20 към 80”, или мечтаното вече “10 към 90”. Демек, аз да съм добре, оборотът ми, заплатката - другите 80 процента да... дИшат!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Георги Марков

Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

Официално доплащане в болниците по ясна тарифа - защо не?

Официално доплащане в болниците по ясна тарифа - защо не?

Мохамед Халаф

Туитър направи подарък на Тръмп

Георги Марков: 2020 г. - Борисов победи опозицията с 5:0

Георги Марков: 2020 г. - Борисов победи опозицията с 5:0

В медицината предпочитам натегач за здравето на пациента пред локуморазтегач

В медицината предпочитам натегач за здравето на пациента пред локуморазтегач

Най-четени материали за 2020 в сайта в рубриката Лично мнение

Най-четени материали за 2020 в сайта в рубриката Лично мнение

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber