Александър Андреев: Заради пандемията може изборите да започнат по-рано

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9247856 Александър Андреев: Заради пандемията може изборите да започнат по-рано Александър Андреев: Заради пандемията може изборите да започнат по-рано www.24chasa.bg
Александър Андреев: Заради пандемията може изборите да започнат по-рано

Купуваме машини, които не са за еднократно ползване, а ще са адаптирани за всички видове избори, в които се изисква да има и електронен вот, казва новият председател на ЦИК

Секциите с над 300 избиратели на последния парламентарен вот през 2017 г. и на европейските избори през 2019 г., в които сега ще има и машинно гласуване, бяха 9479.

Имаме уверение от председателя на парламента Цвета Караянчева, че ЦИК ще остане в новата сграда на НС до провеждането на изборите през 2021 г.

Предстоят два вида избори догодина. ЦИК не може да бъде без председател, трябва да работи в пълен състав. Затова приех номинацията

- Г-н Андреев, как си представяте два вида избори догодина в пандемична ситуация, придружена с неяснотите около машинното гласуване? Не е ли всичко това твърде голямо предизвикателство за един нов председател на ЦИК, който има само няколко месеца да се справи с тези проблеми?

- Нека да си пожелаем ситуацията с пандемията да се подобри, всички да сме здрави и тези ограничения да започнат да отпадат малко по малко. Но разбира се, COVID-19 поставя допълнителни въпроси относно организацията и обезпечаването на подготовката на изборния процес. ЦИК вече проведе избори в пандемична ситуация - частичния местен вот през есента. Мерките, които предприехме, позволиха провеждането на тези избори. И за двата вида избори през 2021 г. ще се предприемат допълнителни мерки, които ще гарантират опазването на здравето както на членовете на секционните избирателни комисии, така и на избирателите. Как ще се организира машинното гласуване по време на пандемия, дезинфекцията на устройствата и др., са въпроси, които тепърва ЦИК ще разглежда при подготовката на изборите за народни представители, които ще се проведат през пролетта на 2021 г. и съответно след това президентските избори.

- Но частичните избори бяха основно в малки населени места за кметове на кметства. Може ли тези мерки автоматично да се пренесат за едни редовни парламентарни избори, при които се очаква да има по-голям интерес от избирателите. Има ли план Б - например за удължаване на гласуването или други мерки?

- ЦИК няма възможност да предвижда други мерки извън установените със заповед на здравния министър и на районните здравни инспекции. Знаете, че в Изборния кодекс е фиксиран изборният ден като часове и провеждане. Предложението за промяна в тази част на кодекса не бе прието от парламента. Затова изборите ще трябва да се проведат в един неприсъствен ден от 7 до 20 ч. Гласуването може да бъде удължено с максимум един час в секции, в които до 20 ч има чакащи избиратели, които не са успели да упражнят правото си на глас. Възможно е изборният ден да стартира с два часа по-рано, тоест секциите да отворят в 5 часа. В изборния кодекс има текст, който позволява по изключение това да се случи,ако има такова предложение от РИК, кмет на община или на кметство, ЦИК може да вземе такова решение. Това са възможностите, които към момента предоставя Изборният кодекс. Но това са въпроси, които тепърва ще се обсъждат и ще се решават в зависимост от епидемичната обстановка към момента на провеждането на изборите. Опитът, който имаме от частичните избори тази есен, ни позволява да установим, че мерките за защитата на избирателите и на членовете на секционните комисии - дистанция между тях, дезинфекция, често проветряване на помещенията за гласуване, носенето на маски, действат.

- А има ли правомощия здравният министър при извънредна епидемична обстановка, в каквато се намираме, да разреши удължаване на гласуването?

- Той няма такива правомощия, но може да разпореди допълнителни изисквания за провеждането на изборите. Например да се раздели потокът на гласували и чакащи, еднопосочно движение, допълнителни мерки за изборните помещения и др. На този етап обаче е твърде рано да коментираме тези неща.

- ЦИК обяви процедура за покупка на 9600 машини за гласуване. Как обаче ще отговорите на твърденията, че закъсняхте с търга, и не са ли малко устройствата? Ще стигнат ли за всички големи секции?

- Бройката от 9600 машини е съобразена с промените в кодекса, които предвиждат в секциите с над 300 избиратели да може освен с машини да се гласува и с хартиени бюлетини. При определянето на броя на машините, които ще закупим, се съобразихме и с този на секциите при предишните избори за народни представители през 2017 г., както и с тези на евровота през 2019 г. При тях големите секции с над 300 избиратели бяха 9479. Тоест предвидили сме и допълнително машини, с които да се обезпечи и обучението на секционните комисии, разяснителна кампания, резерв и др.

Относно твърденията, че сме се забавили с обявяването на процедурата, ще отговоря, че няма такова нещо. Трябваше да изчакаме измененията в изборното законодателство, за да може процедурата да е съобразена с новите изисквания.

- Членове на комисията гласуваха “против” процедурата - едни, защото смятат, че не е решен въпросът с логистиката на устройствата, други с аргумента, че цените са завишени, няма достатъчно санкции при неизпълнение и подозират, че ще се яви само един кандидат. Как ще коментирате?

- Не искам да навлизам в детайлите на обществената поръчка. Коректно е да изчакаме документацията да бъде публикувана и след това да коментираме конкретните условия. Но въпросите, които бяха поставени при обсъждането на процедурата, са свързани с това дали да има максимална прогнозна цена, или само прогнозна стойност, както и допълнителни гаранции за обезпечаване на логистичния процес при доставката на машините. Тези въпроси бяха разгледани и в работните групи и на заседанията на ЦИК. Считам, че документацията, която подготвихме, съответства на всички стандарти за обезпечаването и гарантирането на доставката на машините. Знаете, че определената прогнозна цена за покупката на 9600 устройства е 36 млн. лв. без ДДС.

- Детайлите все още не са публикувани, но какъв ще е срокът за подаване на оферти, какви са изискванията към изпълнителя - параметри на устройствата, резерв, ако спре тока или някоя машина блокира, каквито случаи имаше на евровота, срок на доставката и т.н.?

- Не можем да сравняваме процедурата за доставка на машини за европейските избори през 2019 г. с тази, която стартира сега. Тогава машините се наемаха и цялостният процес се осигуряваше от изпълнителя. Сега става дума за покупко-продажба, което предполага допълнителни условия към процедурата. Не е коректно обаче спрямо евентуалните кандидати да коментирам тези детайли преди публикуването на процедурата. Надявам се, че това ще се случи в близките дни. Ще ви кажа само, че всички въпроси, които се появиха пред ЦИК при провеждането на машинното гласуване за евроизборите, са обсъдени и съобразени.

Искам да подчертая, че става дума за машини, които не са за еднократно ползване, а с тези устройства ще се гласува и на следващите избори за президент и вицепрезидент, както и за членове на Европейския парламент от Република България. Затова сме заложили изисквания, които да ни позволят устройствата да се адаптират за всички следващи избори.

- Ясно ли е кой ще сертифицира машините и как ще се гарантира, че хакерска атака например няма да подмени данните от вота?

- В чл. 213а на Изборния кодекс е предвидено, че установяването на съответствието на машините ще бъде извършено от Държавната агенция за електронно управление съвместно с Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология. Те трябва да подготвят методика, в съответствие с която ще извършат сертифицирането и одитирането на специализираните устройства за гласуване.

Що се отнася до гаранциите срещу хардуерни атаки на машините, то те нямат връзка с интернет. Данните от гласуването с машините се пренасят с всички останали изборни книжа от съответната секционна комисия в РИК, където в пункта за компютърна обработка се сверяват с тези в протокола. Така се гарантира, че до машините няма да има достъп през интернет и съответно няма как да се влияе на отчитането на резултата от гласуването.

- А къде ще се пазят машините и как ще се организира логистиката?

- ЦИК получи уверение от изпълнителната власт, че тя ще се ангажира със складирането и охраната на машините. Тя поема ангажимент за намирането на подходяща складова база, а опазването на машините е задача на МВР, за да няма никакво съмнение в обществото за състоянието на устройствата преди и след провеждането на изборите.

- Председателят на парламента Цвета Караянчева настоява с поредно писмо ЦИК да освободи помещенията, които заема в новата сграда на парламента. Има ли опасност ЦИК да остане без дом няколко месеца преди изборите, или вече има къде да се преместите?

- Към момента няма друга подходяща сграда, в която ЦИК може да се премести. А и с оглед на предстоящите избори подобно местене не е удачно, тъй като това ще затрудни работата на комисията. Имаме уверение и разбиране от г-жа Караянчева, че ЦИК ще остане в сградата на парламента до провеждането на изборите през 2021 г. Това не изключва търсенето на друга подходяща сграда, в която ЦИК да се премести след това.

- Кандидатурата ви за председател на ЦИК беше изненадваща. Предшественичката ви Стефка Стоева напусна заради заложените “бомби” с промените в Изборния кодекс, които прехвърлиха на ЦИК цялата отговорност по организирането на машинното гласуване. А като дългогодишен член на комисията вие също сте наясно с тях, защо тогава се кандидатирахте за председател?

- Не мога да обсъждам мотивите на г-жа Стоева за оставката ѝ, защото това е личен акт. Както казах и по време на изслушването ми - този въпрос трябва да бъде зададен на нея, а не на следващия председател на ЦИК.

Моята кандидатура е предшествана от номинация, направена от неправителствена организация. Приех я, защото предстои провеждане на два избора през следващата година. Необходимо е да се осигури доверие на обществото в изборния процес, както и към държавните институции, които ще се формират вследствие на изборните резултати. В този момент е важно ЦИК да не остава без председател и да работи в пълен състав. Това са мотивите, които ме ръководиха, когато взех решение да приема номинацията. Важно е да осигурим подготовката и протичането на един нормален изборен процес, независимо от предизвикателствата, които стоят. Но тези предизвикателства не са само пред председателя, а пред цялата комисия. Убеден съм, че в този състав ЦИК може да се справи с тях.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Марков, депутат от гражданската квота на ГЕРБ и бивш конституционен съдия

Георги Марков: Следват 10 г. политическа криза, ще се скъсаме от избори до дупка

Йоанна Минкова, д-р Ценка Георгиева, д-р Василка Зарчева и д-р Кадир Джамфер (от ляво на дясно)  СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Бялата армия срещу COVID: В болницата не говорим за клинични пътеки, а за човещина

Бойко Рановски

Бойко Рановски: Стикер с чип ще показва минала ли е преглед колата

 проф. Георги Рачев

Георги Рачев: Леко се разминахме сега, преди 10 години Струма отнесе Е-79

Симеон Дянков: Широка коалиция е работещата формула при кризи като сегашната

Симеон Дянков: Широка коалиция е работещата формула при кризи като сегашната

Популярната и обичана певица Тони Димитрова

Тони Димитрова: Имам готови песни за запис, но без брат ми душа нямам да ги изпея

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber