Здравко Димитров: В интензивното звукът на респираторите се набиваше. Лежиш и чакаш

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9244187 Здравко Димитров: В интензивното звукът на респираторите се набиваше. Лежиш и чакаш Здравко Димитров: В интензивното звукът на респираторите се набиваше. Лежиш и чакаш www.24chasa.bg
Здравко Димитров: В интензивното звукът на респираторите се набиваше. Лежиш и чакаш

Атакуват ме, че съм слязъл да видя премиера Борисов. Как няма да отида? Той е дошъл да ме уважи, казва кметът на Пловдив

В стаята бях с трима обикновени хора, никакви випове

Кметът на Пловдив Здравко Димитров близо месец се бори с коронавируса. Първата седмица от заразата изкара у дома, но след влошаване постъпи в болница. По време на престоя здравословното му състояние стана още по-тежко и 5 дни е изкарал в интензивното.

Изписаха го на 19-и и вече е вкъщи, където ще се лекува още 14 дни. Ето какво разказва за дългия престой в болницата и за битката с коварния вирус.

- Как се чувствате в първия ден у дома след дългия престой в болницата, г-н Димитров?

- По-добре съм. Вкъщи е друго. Възстановявам се, защото хич не беше леко. Но спазвам стриктно препоръките на лекарите. Не излизам.

- Мнозина се питаха как е възможно един вирус да събори 2-метров баскетболист като Здравко Димитров?

- На никого не го пожелавам! Казвам го съвсем честно. Това, което преживях, не съм си го представял. Но човек не трябва да се чуди на нищо, защото всичко ходи по хората.

- Разкажете как ви сполетя заразата, къде я пипнахте?

- Изобщо не разбрах. Първите три дни започнаха с адско главоболие, температура, болки в мускули, стави. След това малко сякаш ме поотпусна. Но на 31 октомври се влоших и се наложи да вляза в болница. Направиха ми снимка и медиците бяха категорични, че трябва да постъпя. Лежах в стая с 3-ма души. Никакви випове. Бях на общо основание.

- При някои минава за седмица-две. А при вас цял месец. Какво ви обясниха лекарите?

- Оказа се, че без да усетя, съм изкарал бронхит. И когато съм пипнал вируса, ме е ударил в белия дроб, тъй като търси най-слабото място. Това доведе до усложнения буквално за часове. А нямах кашлица, която да подскаже нещо тревожно. В същото време инфекцията е работила скрито.

- Депутатът Младен Шишков, който също е преболедувал, казва, че в първите 9 дни сякаш валяк го е газил. Така ли се чувствахте и вие?

- Абсолютно. Нямаше място по тялото, което да не ме боли. Кожата чак ме болеше, косата. Напълно омаломощен. Температурата играе - ту пада, ту се качва. Смъкнах за месец 20 кг, без да усетя как. Болестта те стопява.

- С какво ви лекуваха?

- Лекарите си знаеха. Изобщо не съм им се бъркал. Бях на система, вливаха ми антибиотици, ремдесивир, всичко, каквото трябва. А когато се наложи да ме вкарат в интензивното, не искам да говоря. До мен бяха интубирани хора в безсъзнание. И това ми е пред очите. Бях се подписал, че ако се наложи, съм съгласен да ме интубират. Слава богу, не се стигна дотам. Мисълта обаче какво може да ти се случи никак не е приятна. Гледаш телевизия, слушаш колко си отиват.

Докато се лекувах, много приятели починаха - Христо Данов, Виден Апостолов. Аз си зная какво съм изживял. В такава ситуация няма човек, който да не се страхува. Особено шумът на респираторите, който преобладава, е много притеснителен. Лежиш и чакаш.

- Какви мисли ви минаваха в тези дълги часове пред неизвестното?

- Какви ли не. Повярвайте, много неща ти минават през ума. И да се правиш на безстрашен, е смешно.

- Казвахте ли си: “Как можа този вирус да ме сполети?”

- Не, това е божа работа. Дошло е. Длъжен бях да се справя. И тези, които гледат недоверчиво, искам да им кажа, че с този вирус шега не бива. Предупреждавахме в началото, мнозина гледаха иронично. Не е така. Има го и той е много лош и коварен. Без да кашляш, те поваля.

- Казахте, че кислородът в кръвта ви не е бил достатъчен.

- Това означава, че не можех пълноценно да дишам. А оттам и по-малко кислород достига до мозъка. Можеш да паднеш и ако не те намерят, си отиваш.

- Мнозина напоследък хулят здравната система. За вас очевидно са се грижили добре, защото сте кмет на Пловдив. Дали и обикновените пациенти получават същото внимание?

- За мен лекарите са герои. В момента те пишат нова страница от историята. Хората сме различни и неблагодарни. Като наблюдавах какво правят тези медици, с каква любов работят, се възхитих. Виждах колко внимателно се отнасят към останалите пациенти. На тези, които бяха в безсъзнание, знаете ли с каква загриженост им говориха?

- Не ви ли притеснява, че Пловдив е в огъня на заразата - всеки ден стотици инфектирани, броят на починалите вече е шокиращ?

- За съжаление, нещата са сериозни. Разговарях преди малко с общинския щаб и търсим начини да оборудваме с кислород определената за COVID болница “Св. Мина”.

Някои от общинските съветници пак си направиха пиар на гърба на болни хора. Без да имат достатъчно опит, дават акъл с отпуснатите от нас 83 000 лева да се вдигат заплатите на медиците. А в същото време болницата няма кислородна система. Винаги съм казвал, че трябва да се питат специалистите.

Тези средства трябваше да отидат в болницата и тя да прецени в какво да ги вложи. Популизъм. Изглежда, политиците никога няма да бъдем на висотата на нашето време. Изискванията на деня са съвсем други. Поставени сме пред невероятна криза. Пак ще има пари за премии на лекарите. Не сме оставили никого. Но сега са нужни оборудване, дезинфектанти, облекла. Болница за COVID без кислород не може да изпълнява функциите си.

- Трогнат ли сте от свиждането на премиера Бойко Борисов?

- Естествено. И някои ме атакуват, че съм слязъл да го видя. Как няма да отида? Той е дошъл да ме уважи. Бяхме на 5 метра един от друг навън. С количка ме превозиха до стълбите, минах през “чист” коридор. Някои го изтълкуваха, че съм излязъл да си правя мохабет.

Бях току-що изкаран от интензивното. Благодаря на г-н Борисов. В неговите очи може да съм изглеждал здрав, но съвсем не беше така. Едва се държах на краката си.

- Лекарите обаче не изпълниха неговото искане да ви изпишат, а ви държаха още седмица след визитата на премиера?

- Разбира се. Лекарите преценяват. Изследванията ми не позволяваха да бъда изписан.

- Пловдивската община се беше превърнала в огнище на инфекцията. Оздравяха ли двамата ви заместници?

- Да. Работим и каквото зависи от нас, ще се справим.

- Как Пловдив ще се измъкне от “хватката” на заразата?

- Със спазване на мерки и с помощта на лекарите. В Пловдив всеки ден влизат и излизат хиляди приходящи от съседните населени места. И сега жителите на общините “Родопи” и “Марица” се лекуват при нас, а си плащат данъците в техните райони. Не ги упреквам. И те имат нужда от здравеопазване. Но е дошло време тези две общини да бъдат към Пловдив.

- Има ли опасност и в Пловдив да се случи това, което е в Солун - там болниците са пълни и обмислят да карат с влакове пациенти в Атина?

- Мисля, че няма да стигнем дотам. Здравеопазването в Пловдив е на ниво.

- Как прекарвате карантината вкъщи?

- Работя дистанционно. Всеки ден се чувам с колегите и набелязваме какво трябва да се върши. Спазвам стриктно указанията на лекарите. Аз съм дисциплиниран.

- Какво бихте казали на онези, които не вярват, че има опасен вирус, и го наричат “обикновен грип”?

- Нищо. Какво да кажеш на хора, които не вярват? Само им пожелавам да не ги застигне.

Визитка

Роден е на 22 май 1963 г.

Завършил спортна педагогика, психология и публична администрация в ПУ “Паисий Хилендарски”. Има и магистратура по финансов мениджмънт в Стопанската академия “Д. А. Ценов” в Свищов

Бил е състезател по баскетбол

През ноември 2007 г. печели мажоритарните избори за кмет на пловдивския район “Западен” от ГЕРБ

Бил е депутат в 42-ото и 43-ото НС. От 6 ноември 2015 г. е назначен за областен управител

През 2019 г. стана кмет на Пловдив, след като спечели поста на балотаж срещу Славчо Атанасов от НФСБ и ВМРО. “Радвам се, че съм в отбора на отличниците на ГЕРБ”, каза тогава Димитров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Борисов пред ФАЦ: Снимките от спалнята ми са като взети от учебник на КГБ

По неговите думи в България отдавна действа „черен пазар за компромати“, а неговите опоненти се опитват да го очернят с такива кампании преди избори Снимките от моята спалня са постановка и компромат, създадени по учебник на КГБ. Олигархията ме атакува, защото България влезе в чакалнята за еврото и банковия съюз и те не могат да ползват банковата

ВЕСЕЛИН МАРИНОВ
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Веселин Маринов: Когато лежах в болница с COVID-19, видях колко е страшна тази война

- Как сте, по-добре ли се чувствате вече, след като минахте през COVID-19, г-н Маринов? - Абсолютно съм във форма, напълно съм възстановен. От няколко дни вече съм на вълна оцеляване в моята професия. Оглеждам се, търся контакти, възможности. Онова, което все още мога да съхраня, да го направя. Иначе се чувствам добре

Стефан Командарев:  Снимам филм за донорството, мечтая то да спасява хора и у нас

Стефан Командарев: Снимам филм за донорството, мечтая то да спасява хора и у нас

Подкрепям затягането на мерките срещу пандемията, но те закъсняха, казва режисьорът медик Документалното кино ме държи буден за истинските неща от живота Пенсионерите са най-големите жертви на 30-годишния преход Проблемите на здравната ни система са много преди да се появи коронавирусът Всеки ден се погребват или изгарят органи

Снежана Димитрова: И след 100 г. остава загадка произходът на испанския грип

Снежана Димитрова: И след 100 г. остава загадка произходът на испанския грип

Тогава също карантината, миенето на ръце, маските и дезинфекцията са предпазвали от заразата, казва доцентката по балканска история в ЮЗУ “Неофит Рилски" - Доц. Димитрова, в разгара на пандемията от коронавирус, все по-често се връщаме към испанския грип. Като изследовател на Първата световна война, познавайки и нейната социална история

Кремен Георгиев  Кадър: БНТ

Кремен Георгиев: Водородът е едно от чистите горива на бъдещето

Предстои да бъдат решени много технологични въпроси обаче преди да стане използването му масово, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България - Инж. Георгиев каква бе причината за въвеждането на квотите за въглеродните емисии? Топлофикациите от 2 години отбелязват, че цените им нарастват и това води до увеличаване

ЕВГЕНИЙ ИВАНОВ

Евгений Иванов: Решението за затваряне е компромис между огромното желание да се опази човешкият живот и този на икономиката, която също опазва животи

Първоначално се мислеше компенсирането да става, като се поемат фиксираните разходи, но доказването им е трудно, затова може би ще отидем на процент от оборота, казва изпълнителният директор на КРИБ Още акценти: Който е в сивия сектор, остава без компенсации. Да са били така добри, да са плащали данъци, осигуровки, заплати, за да получат

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

ПАВЛИН ПАВЛОВ

Павлин Павлов: Не пропускайте да намалите сметките си за ток

За да спестите, трябва да изберете търговец най-късно до 30 юни 2021 г., казва енергийният експерт - Г-н Павлов, какъв е срокът стопанските абонати да преминат на свободния пазар на ток? - Покрай тежката ситуация с пандемията в момента много от стопанските субекти са притиснати от икономически или здравни проблеми и забравят за възможността да

Димитър Фердинандов: Бъдещето на обучението е комбинация от онлайн и присъствено

Димитър Фердинандов: Бъдещето на обучението е комбинация от онлайн и присъствено

Учителите ни са възрастни и са в рисковите групи. Не можем да си позволим да ги губим, казва членът на клуба на "Отличниците на България" Ще задържим заразата само ако слушаме науката, а за жалост, много избраха да слушат шарлатани Димитър Фердинандов учи аерокосмическо инженерство в Университета на Бирмингам, Англия

Адвокат: Отложих 15 дела, сега съм санитар, слагам системи и кислород - сестрите не смогват

Адвокат: Отложих 15 дела, сега съм санитар, слагам системи и кислород - сестрите не смогват

Помогнете и вие, нуждаем се от дезинфектанти и лични предпазни средства, казва Веселин Анестиев, който затвори кантората си и стана доброволец в COVID отделението на болницата в Поморие Пациентите ме чакат с нетърпение, даже ме познават по стъпките, казва доброволецът Веселин Анестиев от Поморие Адвокат Веселин Анестиев от Поморие стана първият

Пенчо Милков: Държавата подцени втората вълна на вируса, общините едва издържат

Пенчо Милков: Държавата подцени втората вълна на вируса, общините едва издържат

Още акценти от интервюто с кмета на Русе: В пандемията градовете трябваше да бъдат финансирани, защото на първа линия са нашите екипи, познаваме хората и в най-голяма степен ефективно можем да разходим публичния ресурс Преговаряме с медицински сестри от общински училища и детски градини да помагат в СOVID отделенията Винаги търся и намирам

Проф. Чирков: Без Людмила Живкова нямаше да направим първата трансплантация на сърце

Проф. Чирков: Без Людмила Живкова нямаше да направим първата трансплантация на сърце

На 82 г. внезапно почина проф. Александър Чирков. Ето какво ни разказа той за своята кариера и мечтите си точно преди една година. - Проф. Чирков, неотдавна от Правителствена болница съобщиха, че за първи път в България са присадили бял дроб. После се появи съобщение, че преди много години вие сте направили първата белодробна трансплантация

Доц. Атанас Мангъров е инфекционист и шеф на COVID клиниката към Инфекциозна болница. В началото на ноември заедно с други лекари, критици на въведените от правителството и щаба мерки срещу коронавируса, създадоха Български алианс на лекари.

Доц. Атанас Мангъров: Бих си сложил ваксина срещу COVID-19, ако е доказано безопасна

В 80% от случаите COVID протича безсимптомно и човек не разбира, че го кара - Доц. Мангъров, с какви предизвикателства се сблъскахте като шеф на COVID клиниката в Инфекциозна болница? - Нося отговорност вече за това, което се случва в клиниката. Тя е пълна, има 80 легла, непрекъснато се изписват и приемат нови хора

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber