Ударен от втората вълна, българинът затегна колана и свикна с маската

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9240322 Ударен от втората вълна, българинът затегна колана и свикна с маската Ударен от втората вълна, българинът затегна колана и свикна с маската www.24chasa.bg
Ударен от втората вълна, българинът затегна колана и свикна с маската

Кои COVID страхове от април намаляха и кои се засилиха

Новите данни от проучването на “Тренд” показват няколко много важни тенденции в общественото мнение в пандемията. Сравнихме настроенията сега с данните от април и май.

Най-общо виждаме три етапа в българското общество по отношение на пандемията:

април - страхът пред неизвестното

май – успокояване, че всичко е минало,

ноември – завръщане на страховете.

Първото, което прави впечатление, е, че българите свикнаха с маските. 76% подкрепят задължителното им носене на обществени места.

В същото време икономическите последици видимо тревожат българите. Първо, защото спрямо април и май се е увеличил делът на хората, които нямат спестявания. Второ, защото всички тествани мерки, свързани със затваряне на училища/детски градини, заведения/ресторанти, срещат по-скоро неодобрение

По отношение на затварянето на училища и детски градини страховете на хората, които имат деца, са свързани най-вече с невъзможността да ходят на работа.

Тези икономически страхове косвено се отчитат и при индикатор, свързан с ограничения за придвижване.

55% през април са подкрепяли тази мярка,

а през ноември едва 12%.

Трето, проучването отчита намаляване на опасенията на българите, че ще има недостиг на хранителни продукти, консумативи за дома, горива. По-малко вероятно е да се наблюдава изкупуване на определени продукти или по-общо казано, да се развие отново “синдромът на тоалетната хартия”. Ситуацията с презапасяване с лекарства в последните седмици все още държи висока тревогата по отношение на недостиг на лекарства (41%).

Четвъртият акцент е, че спрямо април се е увеличил делът на хората, които не се опасяват, че ще изгубят работата си. Това може да се дължи на факта, че държавата не е затворена, както и все пак по-ясната картина какво се случва.

Още два съществени акцента. Първо - темата с ваксините и второ, усещането на обществото кога ще се върне към нормалния си начин на живот.

45% посочват, че няма да се ваксинират, когато има ваксина за коронавирус. Наше проучване от март 2019 г. показва, че малко над един милион българи смятат, че като цяло ваксините не са безопасни. В проучване през юни 22% от българите са съгласни, че “чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол”.

Тоест немалък процент от хората, които няма да си сложат ваксина, са повлияни от конспирации, които се родиха с идването на пандемията. Други, защото

имат недоверие

към ваксините

От друга страна, някакъв процент няма да го направят, защото ще искат да видят какви ще са страничните ефекти. Други - защото са изкарали вируса леко и няма да виждат смисъл от ваксиниране.

Шесто, увеличава се от 9% през май към 30% през ноември делът на хората, които не могат да преценят кога ще се върнем към нормалния си начин на живот.

До какво ще доведе това?

Най-кратко - до промяна на потребителската култура и в социалното поведение. В първата сфера - с ограничаване на потребление на стоки, които не са от първа необходимост. А в социалното поведение – хигиената все е по-важна и общуването – все по-дистанцирано.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

След 11 юли партиите пак няма да искат нормално правителство

След 11 юли партиите пак няма да искат нормално правителство

Карадайъ приема дар от ДПС от Мустафа Шентоп, който е председател на Народното събрание в Турция.
СНИМКА: ДПС

Коментар на седмицата №2: Коя е родината на Мустафа Карадайъ

Емил Кошлуков

Видеопортрет: Какво забравихте (или не сте знаели) за Емил Кошлуков

Коментар на седмицата №3: Слави премиер? Неуместно. Президент? А Радев?

Коментар на седмицата №3: Слави премиер? Неуместно. Президент? А Радев?

Боряна Димитрова

Боряна Димитрова: Предозираната хиперактивност на служебния кабинет измества фокуса от изборната битка

Министър на имиджа? Перфектното решение сега!

Министър на имиджа? Перфектното решение сега!

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber