"Тренд": За половината българи мерките срещу COVID са достатъчни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9236792 "Тренд": За половината българи мерките срещу COVID са достатъчни "Тренд": За половината българи мерките срещу COVID са достатъчни www.24chasa.bg
"Тренд": За половината българи мерките срещу COVID са достатъчни

45% не смятат да се ваксинират

Увеличават се хората, които остават без спестявания

Да минат ли всички ученици онлайн? 28% “за”, 57% “против”

Спрямо април расте подкрепата за носене на маски, намалява за по-строгите мерки, сочи проучване на "Тренд" по поръчка на "24 часа"

Близо половината от българите смятат, че мерките срещу разпространението на COVID-19 са достатъчни. Задължителното носене на маски на обществени места среща най-голяма подкрепа.

През ноември българите се чувстват по-сигурни за работните си места, отколкото през пролетта.

Повишава се делът на хората, които остават без спестявания.

Това показва представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”, проведено от 2 до 10 ноември.

30% от българите

смятат, че

по-строги трябва

да са мерките

срещу разпространението на COVID-19. Сходен дял е отчетен и през април. През май обаче едва 11% са искали по-строги мерки. Това до голяма степен се дължи на малкото случаи тогава и излизането на държавата от извънредното положение.

От демографските разбивки личи, че с възрастта се увеличава и делът на хората, които смятат, че мерките трябва да бъдат по-строги.

През май 39% са настоявали за по-леки мерки, докато през ноември те са едва 15%.

93% от анкетираните споделят, че си мият ръцете като мярка за предпазване от вируса. 70% казват, че по-често употребяват дезинфектанти, а едва 24% носят ръкавици.

Повече са хората, които

носят предпазни

маски – 88%,

през април

са били 70%

82% твърдят, че се стремят да са на физическа дистанция при общуване с хората, срещу 14%, които посочват, че въобще не спазват това изискване.

79% от попитаните твърдят, че избягват събирането с много хора.

37% сред респондентите заявяват, че пият витамини и хранителни добавки.

Делът на

работещите от

вкъщи - 18%,

сега е по-нисък, отколкото през април, когато всеки 3-и е бил в “хоум офис”.

С 12% се е повишила подкрепата за задължителното носене на маски - през ноември тя е 76%, докато през април е била 64%, показват данните.

Проучването обаче регистрира и по-слаба подкрепа за евентуално затваряне на всички ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора. 36% от анкетираните през ноември са “за” такава мярка, докато през април този дял е бил над два пъти по-голям - 82%.

Какво е общественото мнение по широко коментираната тема със затваряне на детски градини, училища, университети? 31% искат прекратяване на присъственото обучение в университетите, а 51% са на противоположното мнение. Да се затворят училищата изцяло за ученици от 1-и до 12-и клас, подкрепят 28%, а 57% не споделят това мнение. Едва 25% сред анкетираните биха одорбили пълно затваряне на детските градини.

Хипотетични забрани гражданите да се разхождат в паркове и градини, а за пътуване с автомобил извън града, в който живеят, да излизат от дома си само с декларация, в която е посочена причина за това, срещат много слабо одобрение, показва проучването на “Тренд”.

Едва 12% от българите биха одобрили забрана гражданите да излизат от дома си с изключение на ходене до магазин, аптека или на работа. Този дял през април обаче бе близо 5 пъти по-висок - 55%.

Широко дискутираната тема с ваксините ни провокира да включим в проучването въпрос за това дали хората биха я използвали, когато се появи за масова употреба.

26% от българите

посочват, че ще

се ваксинират,

а 45%- не. Няма особена динамика по отношение на възрастта на хората. Жените са по-колебливи в намерението си да се ваксинират в сравнение с мъжете. В друго проучване по темата за ваксинирането “Тренд” регистрира определени стереотипи, които са видни и по отношение на бъдещите ваксини срещу коронавируса.

Социолозите регистрират спад в опасенията, че може да има недостиг на хранителни продукти (25% през ноември срещу 42% през април), консумативи за дома (20% спрямо 33% през април), горивата по бензиностанциите (15% през ноември срещу 25% през април).
За дефицит на лекарства сега изпитват опасения 41%, а през април в тази група са били половината от респондентите.

През ноември българите се чувстват

по-сигурни за

работните си

места,

отколкото са били през април. Такива страхове изобщо нямат 35% от анкетираните през ноември, докато през април делът им е бил 25%.
Увеличил се е значително делът на хората, които посочват, че нямат спестявания – 42% през ноември спрямо 24% през май.

По-малко спрямо предходните изследвания са хората, които споделят, че могат да изкарат със своите спестявания един или повече месеци, ако са без доходи.

Все така висок остава делът на хората, които заявяват, че повечето време, прекарано вкъщи, влияе отрицателно върху общото им физическо и психическо състояние – през ноември те са 45% спрямо 52% през май и 47% през април.

Кога ще

премине

заплахата?

Оптимистите, които смятат, че скоро ще се върнем към нормалния си начин на живот са вече много по-малко, отколкото през май.

Едва 4% прогнозират, че това може да стане след 1 до 3 месеца. Поне 6 месеца, а може и година да отнеме това, смятат 16 %.

Други 28% от хората прогнозират, че ще бъде необходима повече от година, за да се върнем към нормалния си начин на живот.

Значително е нараснал делът на обявяващите , че не могат да преценят колко ще продължи пандемията - 30% спрямо 9% през май, показват данните от проучването на “Тренд”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Северна Македония като че ли е на път да се раздели с част от митовете в историята си под натиск от България. Заявки за това дава премиерът Зоран Заев.

Митове и марксизъм: Защо България се кара със Северна Македония

Отношението към Северна Македония, а и към българската история е изтъкано от митове. То почива на идеология, която би трябвало да е забравена и дори обявена за престъпна със закон. Коментар на Георги А. Ангелов, публикуван от "Дойче веле". Северна Македония като че ли е на път да се раздели с част от митовете в историята си под натиск от България

Ваксинирането срещу коронавирус у нас се очаква да стартира след Нова година.

СНИМКА: РОЙТЕРС

Най-подлите митове за ваксината за COVID-19

Опасни са не вярващите в оная глупост с чипирането, а хората с очила и диплома, които подхвърлят неистини Всички хора вече научиха за най-глупавите митове за ваксините - че рептилите искат да намалят човечеството до 1 млрд., а Бил Гейтс иска да ни чипира всичките (защо ли му е това, след като всички са залепени за телефоните си)

Космическите амбиции на Китай: робот на Марс, човек на Луната (видео)

Космическите амбиции на Китай: робот на Марс, човек на Луната (видео)

Кацането на третата китайска сонда на Луната е част от все по-амбициозна космическа програма, която вече създаде робот, който в момента е на път към Марс, разработва космически самолет за многократно използване и възнамерява да изпрати хора отново да стъпят на Луната. Сондата "Чанъе 5" - първият опит да бъдат донесени лунни скали на Земята след

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

Политиците за формулата с Македония

Представители на парламентарните партии за предложенията на Плевнелиев Как продължават опитите за компромис между България и Северна Македония? В събота в програмна статия в “24 часа” президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев предложи формула. Тя ще позволи нашата държава да запази своята позиция и достойнство

Грешката на Нешка

Грешката на Нешка

Победата и медалите са важни, но човешките достойнства – също Трябва да съм била трети, най-много четвърти клас, когато едно лято се оказах в същия хотел, в който спяха и тренираха златните момичета. Бяха в зенита на славата си, благоговеех направо и се превъзнасях. Соцмълвата носеше, че Нешка Робева е галеник на комунизма дотолкова

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка Ройтерс

Сближаването между Анкара и Рияд открива нови възможности за Москва

На фона на дискусиите за карабахската война, изборите в САЩ и промените в постсъветското пространство не се обърна внимание на неотдавнашните действия на Саудитска Арабия и на Турция. А те може да отворят нови възможности пред Русия. От 2017 г. Турция и Саудитска Арабия фактически водеха помежду си прокси война

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Как политиката потъна в сянката на COVID и кой ще посочи победителя на изборите

Как политиката потъна в сянката на COVID и кой ще посочи победителя на изборите

Последиците за джоба ще са централна тема преди изборите Политологът Димитър Ганев каза тезата си, че в момента COVID кризата абсолютно доминира общественото пространство и затова политическите развития са минали на заден план, по тв Европа. Пред “24 часа” Димитър Ганев разви аргументите си. В момента няма никакви политически събития

Може и да разберат в Скопие, че не сме били “фашистки окупатори”

Може и да разберат в Скопие, че не сме били “фашистки окупатори”

Как продължават опитите за компромис между България и Северна Македония? В събота в програмна статия в “24 часа” президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев предложи формула. Тя ще позволи нашата държава да запази своята позиция и достойнство, но и Скопие да продължи пътя си към ЕС. Плевнелиев съветва Зоран Заев да покаже добра воля

Без майтап, ще е добре да ни чипират

Без майтап, ще е добре да ни чипират

Сега, когато ваксините са на прага, най-гадни са разни лекари, които се изказват с лек скептицизъм за светлината, която взе да се вижда в далечината. Всички ваксини, които ще бъдат допуснати на европейския пазар, минаха през пълен цикъл на изпитвания за безопасност, което забави обявяването на резултатите по тяхната ефективност

Заради дрога ми извадиха пистолет за втори път в живота

Заради дрога ми извадиха пистолет за втори път в живота

Първия сериозен източник на информация си създадох в далечната 1994 г. Почти веднага, след като станах криминален репортер във вестник "Континент". Той беше полицай, който работеше в отдел "Наркотици". Беше истинско ченге и ми обясняваше всичко със силен жаргон - така както се говори на улицата. Аз, естествено

Игра с огъня е ЕС да се раздели с Варшава и Будапеща, ще последват и други

Игра с огъня е ЕС да се раздели с Варшава и Будапеща, ще последват и други

За Европа подобна игра с огъня може да се окаже изключително опасна. Правителствата в Будапеща и Варшава може би изглеждат непоправимо девиантни за брюкселските либерали и тяхното политическо мнозинство в ЕС. Няколко неща обаче трябва да бъдат припомнени. Ако Полша и Унгария днес са управлявани от нетърпимо консервативно-популистки политически

Лабораторията в Ухан, в която смятат някои, че е бил създаден вирусът.

Кой бе първият пациент с COVID-19 и откъде тръгна коронавирусът

Преди около година в Ухан беше регистриран първият пациент с Ковид-19. И до днес не се знае почти нищо за него. Няма яснота и около произхода на коронавируса. Пекин междувременно твърди, че не е тръгнал от Китай, пише "Дойче веле". В началото на януари тази година в многомилионния китайски град Ухан беше регистриран първият случай на ново

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber