Как се пази в криза двигателят на икономиката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9222085 Как се пази в криза двигателят на икономиката Как се пази в криза двигателят на икономиката www.24chasa.bg

Редица критики отнесе предлаганият бюджет за догодина, но основната бе, че се слага край на финансовата дисциплина в държавата. Защото се залагало на по-големи разходи, които не се знаело дали ще могат да бъдат изпълнени от идващите приходи.

Безспорно строгата финансовата дисциплина винаги е за препоръчване. Във всеки икономически учебник ще прочетете, че трябва да се харчи толкова, колкото се получава. Но при държавните бюджети не е съвсем така. Там трябва да се харчи навреме и на място. И когато има богати години, да се трупат запаси, които след това да бъдат похарчени. А в извънредни ситуации като сегашната може да се отпускат и повече от изкараните пари.

Последните данни на Евростат и на НСИ показват, че мерките за подкрепа на бизнеса и хората в пандемия у нас са дали ефект. И че финансовата (не)дисциплина с похарчени повече пари е послужила добре. Промишленото производство върви близо половин година нагоре, наваксана е половината от изоставането на икономиката заради затварянето през пролетта, а темпът на възстановяване е 10 пъти по-бърз от прогнозирания. 

Разбира се, харченето на пари трябва да бъде максимално ефективно и да се насочва към мерки, които истински да помагат на хората и бизнеса. И тогава всичко си е на мястото. Защото запазването на икономиката дава възможност за съхраняване на работни места. А те носят заплати, които след това се харчат.

И надали някой не е разбрал, че през последните близо две години потреблението движи икономиката, а не толкова износът. За да се запази този двигател, му трябва гориво. А то идва от доходите. И когато хората и бизнесът са сигурни, че няма да има сътресения, съответно харчат повече. Едните за инвестиции, другите за пазаруване.

И ако темпът на възстановяване бъде задържан и подкрепен с нови мерки, то би могло да се очаква, че догодина по това време коронакризата ще е само лош спомен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Редакционен коментар

Като не вярвате на изборните комисии, защо да повярвате на камерите

Като не вярвате на изборните комисии, защо да повярвате на камерите

За какво друго да получиш затвор до гроб,
ако не за разстрела на детето си

За какво друго да получиш затвор до гроб, ако не за разстрела на детето си

Елисавета Панова КАДЪР: bTV

Всеки има право на собствено мнение, но не и на измисляне на собствени факти, г-жо Панова

Кокошката е разумна алтернатива

Кокошката е разумна алтернатива

Баровците ще платят по 300-400 лева глоба, но щетите са много по-големи

Баровците ще платят по 300-400 лева глоба, но щетите са много по-големи

4 април вместо 28 март - не било в тикви, а в кратуни

4 април вместо 28 март - не било в тикви, а в кратуни

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber