Проф. Иван Илчев: Позицията ни за македонския език е трудно удържима, но тази за историята е безспорна

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9173577 Проф. Иван Илчев: Позицията ни за македонския език е трудно удържима, но тази за историята е безспорна Проф. Иван Илчев: Позицията ни за македонския език е трудно удържима, но тази за историята е безспорна www.24chasa.bg
Проф. Иван Илчев е член на междуведомствената комисия на България и Република Северна Македония
Проф. Иван Илчев е член на междуведомствената комисия на България и Република Северна Македония

За Европа спорът ни е мъгляв и неясен, спор на покрайнините, който може да причини неприятности, но облага от него няма

- Проф. Илчев, ще успеете ли да решите спорните въпроси с Република Северна Македония до 10 ноември, когато България и Република Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят срещата на върха?

- Да, да, разбира се, че ще ги решим, както агнето и вълкът ще бъдат заедно в рая...

- Скептик сте, но поставянето на такъв краен срок сякаш предполага някакви договорки на високо равнище. Не е ли така?

- Не искам да правя исторически алюзии, но това за нас е вторият 10 ноември, тъй като миналата година при срещата на българската част на междуведомствената комисия на България и Република Северна Македония с

президента

Радев и той

по военному

ни заповяда

до 10 ноември

да решим

всички спорни въпроси със западната ни съседка. Затова си мисля, че в тази дата има нещо фатално.

- Сравнихте работата на тази комисия с тренировките на боксьора преди мача, който непрекъснато удря във въздуха. Но пък премиерът Зоран Заев отчете, че сте уточнили 5 исторически фигури и 3 исторически периода. Тоест бавно напредвате, или?

- Нали знаете как оптимистът и песимистът гледат на чашата? Дали е наполовина пълна, или наполовина празна. Няма да се уморя да повтарям, че няма абсолютно никакво значение върху какво ние ще се споразумеем и какво ще подпишем, ако то не влезе в учебниците и в масовото съзнание на обществеността в Северна Македония и България. А признаци за това засега няма.

- Около срещата на 10 ноември се завъртат въпросителни - например дали втвърдяването на тона срещу признаването от наша страна на македонски език е знак, че България ще спъне Република Северна Македония за преговорите за членство за ЕС. Вие как мислите?

- Вижте, част от моята рода е от Македония - на границата със Струмишко и Петричко, но не съм роднина с леля Ванга, така че трудно мога да кажа каквото и да е. Онова, което държа да повторя обаче, е, че

не бива да се

взема решение,

ръководено от

емоционални

подбуди,

а трябва да се направи един сериозен всестранен анализ. Не знам дали всъщност този анализ вече не е правен, но аз лично не съм виждал такъв, а и всички мои колеги, които попитах - също. Анализът, който ни е необходим, трябва да вземе предвид всички икономически, политически, военнополитически, стратегически стъпки и последствия от нашето решение. С други думи, не да се позоваваме на надеждата, че нашите братя ще бъдат добре настроени към нас, а просто да действаме като една независима държава, която има взаимоотношения с друга независима държава, като всяка от тях се грижи за своите интереси.

- Защо тогава не се спазва договорът за добросъседство, който двете държави са подписали? Оставам с впечатление за агресивна антибългарска кампания в западната ни съседка, на която впрочем и вие сте станали свидетел, докато у нас нещата не са поставени по този начин. Защо?

- Вижте, у нас никой не печели от агресивна кампания срещу Северна Македония. Докато там тъкмо от такава кампания някои страни в политическия дебат имат облаги. Македония впрочем и не представлява такъв страшен проблем за нас, какъвто е за тях България в представите им.

Трябва да действаме като независима държава във взаимоотношения с друга, като всяка се грижи за своите интереси. Това казах и на македонските колеги от комисията. Някакъв криворазбран комплекс.

- От Прилеп вицепремиерът на Република Северна Македония Никола Димитров заяви, че ако македонският език е пречка за започване на преговори с ЕС, то тогава Евросъюзът не заслужава прилагателното “европейски”. Вие как бихте му отговорили?

- Още преди година, когато бяха ранните дискусии в нашата част на комисията, бях казал, че това втренчване в македонския език е губеща позиция за нас, защото за европейското обществено мнение това не е ясен спор. За него, щом има държава, тя си има и език. Това е предмет на спор за лингвистите - дали този език е върху български диалект. Нямам съмнение, че македонският е език, който се развива върху западнобългарския диалект, но вече доста се е отдалечил от българския.

Моят трийсетгодишен син например работи в компания, която има офиси в Македония и когато той и колегите му говорят с тези в Македония, го правят

на английски,

защото не

могат да се

разберат

Мисълта ми е, че изкуственият език (няма какво да се лъжем, че този език го създадоха изкуствено в Македония на базата на огромни заимствания от сръбски, от международна лексика и т.н.) е еволюирал в нещо, което е трудноразбираемо за повечето българи.

Забравяме и друго - тъй като всички народи имат свои патриотични легенди, та и ние не правим изключение, беше ми направило впечатление, че д-р Петър Джидров - водачът на Социалистическата партия в България, който е от Щип, в спомените си, издадени тук, споменава, че като идвали да учат в България, македончетата обикновено повтаряли последния клас, в който са били в Македония, за да научат литературния български език. Та Джидров се хвали, че него директно го записали в по-горен клас, защото българският му бил на нивото на другите ученици в София.

- Слушах ви по една телевизия да обяснявате как други държави решават езиковите си спорове.

- Във всеки език има трудноразбираеми диалекти, които се отличават от литературния. Например баварците и северногерманците се разбират с труд, същото се отнася за йоркширци и лондончани. Да не говорим за китайците, където мандарин минава за различен от езика, който се говори на юг, но китайците не изпитват никакви съмнения, че са един народ.

- България обаче не е склонна да отстъпи.

- Не знам, това е работа на дипломатите. Моето мнение, грубо казано, беше, че трябва да изтъргуваме езика за историята. Защото позицията ни за езика е трудно удържима, докато позицията ни за историята е безспорна.

- Чух ви да казвате по БНТ, че една трета от столичани са с македонски произход. Каква история стои зад този факт?

- Историята е от началото на ХХ в. - това са потомци на бежанци от Македония, дошли у нас след Освобождението, след Илинденското въстание, след войните. Не знам дали сте се питали защо македонският въпрос е толкова значим в съзнанието на българите, а не, да кажем, тракийският въпрос. А

бежанци от

Тракия има

почти толкова,

колкото от

Македония

Само че бежанците от Македония се заселват предимно в София, правят демонстрации на жълтите павета, развяват знамена пред чуждите легации, докато тракийските бежанци се заселват в Ямбол, Сливен, Варна, Бургас, далече от дипломатическите представителства на европейските държави и не се набиват на очи.

- Братя ли сме обаче с македонците - според проучване в западната ни съседка само 1,3% сред тях ни смятат за такива. Докато на мен ми се струва, че у нас този дял е по-висок. Как мислите?

- В Македония от 1913 г., с изключение на годините на войните, властва свирепа антибългарска пропаганда. Прочетете книгата на Анри Пози “Войната се завръща”, писана през 30-те години на миналия век и преиздадена у нас преди няколко години. От нея ще разберете на какъв зверски терор са подлагани хората в Македония за една българска дума. Писах статия за това, че след Втората световна война

на границата са

спирани дарения от

български книги с

приказката за

Червената шапчица

Оказа се, че и тя е смятана за опасна. Но когато имаш четири поколения антибългарска пропаганда и когато човек няма достъп до другата страна, резултатът е очевиден. Скоро колежка сподели, че гледала телевизионно предаване, в което участвал млад мъж от Северна Македония. Попитали го какво ще каже в Скопие, като се върне. А той отговорил: “Ще кажа, че българите са съвсем различни от всичко онова, на което са ни учили в Северна Македония за тях, и по съвсем различен начин се отнасят към нас.” Та мисълта ми е, че прекомерното взиране в дейността на съвместната комисия, е излишно. То

иде да прикрие

факта, че

политиците не са

направили

почти нищо

от всичко останало, включено в договора. А то е създаването на по-широка медийна представа за България в Македония, улесняване на транспортните връзки, на търговията между двете държави, която вместо това спада през последните години, както ни каза нашият посланик в Скопие, улесняване на инвестициите на българския бизнес в Македония. Тоест нищо от другото, което беше предвидено в договора, не се изпълнява. А, изглежда, ние сме най-видимата и най-разбираемата част за хората, която е включена в договора. Ако мислите, че това ни радва, лъжете се.

- Какво иска да ни каже Зоран Заев със заявлението, че няма никакви териториални претенции към България?

- Това са най-вече думи - в Скопие не престават да разглеждат Македония като неделима – с егейската и пиринската ѝ част, макар антигръцката полемика да спадна. Затова и в Република Северна Македония се бориха толкова стръвно за името Македония. И макар да твърдят, че са се отказали от териториални претенции, всъщност съвсем не е така, което личи и от подкрепата за ОМО “Илинден”.

- Тези дни много се коментираше преименуването на 24 май в Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и славянската книжовност. Какво постигнахме с това?

- Според мен си вкарваме автогол. Ако човек има достатъчно развинтена фантазия, може да си представи ентусиазирани трудови маси, манифестиращи на Червения площад в Москва и скандиращи: “Да живее българската писменост, на която ние пишем!" Но аз подобна фантазия нямам.

- Колега журналист ви попита каква е ползата за България, ако Република Северна Македония влезе в ЕС, и вие прогнозирахте по-скоро неприятности. Защо? Какви?

- Не е точно така. По-скоро трябва да премислим вариантите. Пак казвам, че ни липсва много сериозен анализ, направен от специалисти в различни области. Но това, от което се опасявам, познавайки манталитета на балканските политици, и не само в Република Северна Македония, а въобще, е, че ако евентуално в Македония има някакви вътрешнополитически затруднения в ЕС или някоя партия иска да се добере до властта, тя няма да се поколебае да използва ОМО “Илинден” като лост в това отношение. Морални задръжки няма да има. Това е, което искам да кажа.

- Според вас в състояние ли е България да препречи пътя към членство в ЕС на своята западна съседка, както всъщност се заканва?

- От формална гледна точка - да. И затова чакам окончателното решение на българското правителство. Защото до този момент поне правителствата в България винаги са отстъпвали под натиска на европейските държави.

- Сама ли е България в ЕС със своите искания?

- Ние сме сами от 1885 година насам, защото тогава с успеха на Съединението, постигнат благодарение на ентусиазма на българския народ, нашите политици сметнаха, че едва ли не могат да излъжат по сходен начин европейските. Оттук и идеята за автономия на Македония, както си спомнят самите основатели на ВМРО. Ами не става така, не се получава – не успяхме да излъжем никого, а тази идея разкъса народа ни. Всъщност оттогава България е изолирана на Балканите, а същността на нашия спор не я разбират никъде в Европа.

За огромно мое и наше съжаление България не е неразделна част от културното наследство на Европа. Те не ни възприемат така, както възприемат гърците, които от Античността са част от европейската идентичност. Няма европейски училищен учебник по история, в който на България да са отделени повече от един-два реда.

За тях нашият спор е неясен, мъгляв спор на покрайнините на Европа, който може да причини неприятности, но облага от него няма.

CV

- Проф. Иван Илчев е роден през 1953 година

- Средното си образование е завършил е 114-а гимназия с преподаване на английски език в София, а висшето в СУ “Св. Климент Охридски”, специалност “Нова и най-нова обща история"

- Гост професор в Центъра “Удроу Уилсън”, Вашингтон, държавния университет на щата Охайо и Мерилендския държавен университет, САЩ, също в университета на Чиба, Япония.

- Професор по нова и най-нова история на балканските народи, доктор на историческите науки, член-кореспондент на БАН

- Декан на Историческия факултет (2003-2007)

- Ректор на СУ “Св. Кл. Охридски” 2007–2015 г.

- Член на междуведомствената комисия на България и Република Северна Македония

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Борис Колев: За да си успешен, не трябва да се страхуваш от провала

Борис Колев: За да си успешен, не трябва да се страхуваш от провала

Това, че влязох в Световната бизнес зала на славата заедно със само още 8 човека, е много голямо признание и предизвикателство за мен, казва социалният предприемач Борис Колев е социален предприемач. Само на 32 години, той има над 15 компании и брандове зад гърба си. Активно развива корпоративно-социалната отговорност сред компаниите у нас

Александър Андреев: Заради пандемията може изборите да започнат по-рано

Александър Андреев: Заради пандемията може изборите да започнат по-рано

Купуваме машини, които не са за еднократно ползване, а ще са адаптирани за всички видове избори, в които се изисква да има и електронен вот, казва новият председател на ЦИК Секциите с над 300 избиратели на последния парламентарен вот през 2017 г. и на европейските избори през 2019 г., в които сега ще има и машинно гласуване, бяха 9479

Антон Хекимян в извънредното студио на bTV за коронавируса

Антон Хекимян: Вместо вкъщи се изолирах в нюзрума на bTV

Помня всичко - от първия ми репортаж за аквариумни рибки до любимите ми изнесени предавания, казва популярният тв водещ - Как се пазите по време на пандемията, г-н Хекимян? Как се промени работният ритъм на екипа на сутрешния блок? - Всеки ден през седмицата съм на работа почти до късния следобед, понякога и повече

СНИМКА: АТАКАН УЗУН

Ирина Папазова: Корекциите не са забранени в конкурсите за красота

В Китай дори си удължават краката Българите са по-настроени да нападат, отколкото да хвалят или харесват нещо. Този наш манталитет е описан още във файлетоните за Бай Ганьо Ирина Папазова е собственик на конкурса “Мис България”. Победителката в него получава правото да представя страната ни на световния финал “Мис Планет”

Здравко Димитров: В интензивното звукът на респираторите се набиваше. Лежиш и чакаш

Здравко Димитров: В интензивното звукът на респираторите се набиваше. Лежиш и чакаш

Атакуват ме, че съм слязъл да видя премиера Борисов. Как няма да отида? Той е дошъл да ме уважи, казва кметът на Пловдив В стаята бях с трима обикновени хора, никакви випове Кметът на Пловдив Здравко Димитров близо месец се бори с коронавируса. Първата седмица от заразата изкара у дома, но след влошаване постъпи в болница

Диян Стаматов - директор на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”

Диян Стаматов: Учебната година може да се провали, ако няма компромис

Учителите не са компютри, те имат същите притеснения като другите хора, казва директорът на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”  ОЩЕ АКЦЕНТИ: Сега е почти невъзможно да се намери заместник на болен учител Пропуските от 4-те месеца онлайн обучение започнаха да се усещат още от началото на тази учебна година Опасността да нямаме

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Посланик Мюриел Берсе Коен

В кризата Швейцария подкрепи медиите си с 57,5 млн. франка

Швейцарското посолство работи за повече иновации и прозрачност в България, казва Мюриел Берсе Коен, посланик на Конфедерация Швейцария в България Сред предимствата на България са членството ѝ в ЕС и специфичното ѝ местоположение, плоският данък и отличните специалисти в областта на комуникационните технологии - Ваше Превъзходителство

Симеон Дянков

Симеон Дянков: Дългата здравна криза удря по-зле икономиката от краткото затваряне

Всички правителства са притискани, когато вземат това трудно решение. Но то трябва да бъде взето, казва бившият финансов министър, който сега преподава в САЩ и Англия Още акценти: Бизнесът и хората вече са изнервени. Правителството казва- има пари, но не е ясно кога тези пари ще заработят за бизнеса, и за хората

Собственикът на “Хиполенд”: Разочарован родител или разочарован конкурент ни донесе 124 000 лв. глоба?

Собственикът на “Хиполенд”: Разочарован родител или разочарован конкурент ни донесе 124 000 лв. глоба?

В закона за защита на конкуренцията има текстове за промоциите, които са неизпълними за търговците и ги превръщат в удобна мишена за санкции, казва Мариан Колев - Г-н Колев, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ви глоби по сигнал на “случаен клиент”, който посетил един от вашите магазини и открил

Ваня Григорова: Местете втората си пенсия в НОИ, иначе на 1000 лв. режат 100 лв.

Ваня Григорова: Местете втората си пенсия в НОИ, иначе на 1000 лв. режат 100 лв.

20-30 лв. ще е масовото доплащане от частните фондове, казва икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Още акценти от интервюто: Държавата да поеме 100% от заплатите до 800 лв. на заплашените от съкращение, за да не броим гражданите като “сухи съчки” 300 часа извънреден труд е безумно предложение - легализира порочни практики Пенсионните дружества

СНИМКА: Pixabay

Психолог: Правенето на смислени неща всеки ден активира защити на организма

Правейки смислени неща всеки ден, осигуряваме пауза от стреса и даваме възможност на организма да активира собствените си натурални защитни сили. Това каза в интервю за БТА кризисният психолог Десислава Георгиева. По думите й здравословният страх ни предпазва до голяма степен от това да бъдем заразени с коронавирус или да се поддадем на

Проф. Пламен Павлов

Проф. Пламен Павлов: Скопие трябва да каже на народа си истината за миналото

Армията да не стои в казармите, а да излезе срещу пандемията - Проф. Павлов, каква е вашата прогноза как ще се развие спорът за общата ни история със Северна Македония? - Искам да бъда оптимист, но, за съжаление, си оставам скептик, тъй като твърдоглавието от страна на Скопие вече минава всякакви граници

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber