Вирусът стана тиранозавър

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9165708 Вирусът стана тиранозавър Вирусът стана тиранозавър www.24chasa.bg
Вирусът стана тиранозавър

Как да се предпазим, как да се лекуваме - въпросите стават все повече

Потресаваща информация сподели мой приятел във фейсбук – американски учени се мъчели да направят тиранозавър от ембрион на кокошка. И снимки има.

Проверих, оказа се, че както в повечето фалшиви новини и в тази има зрънце истина.

През 2006 г. списание “Сайънс” публикува изследване на американски учени, които доказали чрез анализ на тъкани, че кокошката (колкото и клета да е, горката) е наследник на праисторическото чудовище, живяло преди 68 милиона години. Казват, че с малко генетичен материал на теория

“Джурасик парк”

бил възможен,

но нормален учен нямало да тръгне да се занимава с подобна грамадна тъпотия. Естествено, интернет веднага се напълва с невероятни сюжети как всеки момент чакаме да се излюпи t-rex. В един български сайт през 2016-а е разработена бравурната версия, че Бойко Борисов се е съгласил тиранозавърът да се роди и израсне в България, понеже ще бъде атракция, макар и с кокоши мозък.

В светлината на коронапандемията анонсът на моя приятел към тая новина е: “Що'т всичката Мара втасала…” Освен че е смешно обаче, пак може да се извади зрънце рационалност. Ако ей сега отворите западните медии, които неуморно информират за напредъка в изследването на тоя загадъчен вирус, ще откриете нова тенденция – до съвсем скоро се коментираха “мутации”, но днес вече се говори за “еволюиране”. Шиповете му се изменяли, протеините правели не знам си какво и финално всичко можело да излезе. SARS-CoV-2 се описва вече като организъм, който живее собствен живот, расте, хубавее, като нищо накрая може и в тиранозавър да се превърне.

Следвайки здравия разум обаче, най-добре да систематизираме информацията, така поне ще знаем, че сме на верен логически път. Досега знаем следното от официалните източници:

Какво казва СЗО

От началото на пандемията основната роля на Световната здравна организация е да плаши населението, да поддържа брояча и да вдига напрежението. Твърденията и заключенията ѝ не отговарят на нито един от съществените въпроси, не допринасят с нищо в борбата със заразата, но пък ръководителите ѝ излъчват загриженост. Само през последните дни четем следните бодри заглавия: “СЗО с нови кошмарни данни за К-19”, “2,8 млн. ръст на COVID случаите в света за седмица”, “Има рязък скок на смъртните случаи в Европа”…

Доц. Михаил Околийски, българският представител на тази полезна и човеколюбива организация, съобщи по БНТ в сряда нечуваната вест, че подценяваме психичното здраве. Вместо да се радват, българите все по-често посягат към алкохол и наркотици, а на психично болните им се обострят състоянията. Доцентът цитира епидемиологично изследване на СЗО, което показва, че поне на лекарите все още вярваме, но сме на едно от първите места в Европа по доверие в конспиративните теории за коронавируса.

Няма обяснение защо на 19 октомври по германска инициатива ЕС изготви проект с предложения за реформиране на СЗО, с който се иска повече прозрачност. Накъде повече? Изготвят “план за отстраняване на недостатъците на организацията във финансирането, управлението и законовите пълномощия.”

Друга загадка е от какъв зор здравните власти в Щатите и в Европа отказват да се съобразят с мнението на СЗО, че едно от най-хвалените от нея лекарства вече не е ефективно срещу COVID-19. Не вярват и продължават да го прилагат в болниците, а на всичкото отгоре в Щатите официално го признаха за най-доброто досега. Ей така, за да правят на пук и да късат нервите на Тедрос Адханом Гебрейсус. Много злоба и завист!

Вирусът

Ако не броим мненията на Доналд Тръмп, една избягала от Ухан в Америка жена учен и още неколцина песимисти, световната академична общност е категорична, че новият коронавирус не е създаден в лаборатория, а се е пръкнал в китайска пещера. Той е напълно естествен и устойчив, не прилича на нищо, което познаваме до момента, не се държи като типичен респираторен вирус, продължава да се изменя, не отслабва, напротив, по-заразен става и няма изгледи да изчезне някога. Хлебарката как оцелява след ядрена гъба, защо не! СЗО отдавна съобщи, че очакванията са да живеем вечно с него. Не уточни дали ще прекараме оставащите ни години в пандемично състояние, но то се подразбира, въпросите са излишни.

Да, учените са разработили надеждни тестове, изследват го с най-съвременни технологии, раздробяват го на молекули и атоми, но нямат представа как да лекуват. Вярно, че тази година излекуваха за първи път болен от СПИН, но той пък умря от рак, то не е една беля. Засега казват, че аспиринът много помага, но трябват още изследвания, търпение само да имаме.

Защото, за разлика от испанския грип, едрата шарка и всички зарази, които човечеството е срещало, тоя COVID-19 ни се води, ни се кара и тва е!

Ваксините


По тази тема е малко трудно да се ориентираме, защото всеки ден излизат взаимно изключващи се данни, но може да опитаме. Значи, най-малко три компании са във финалните фази на тестовете, а най-напредналата очаква до края на ноември да получи одобрение за производство. Създателите твърдят, че е безопасна и безвредна, осигурява имунитет дори при възрастни пациенти.


От радост в Щатите започнаха кампания “Да ваксинираме Дядо Коледа”. Преди президентските избори не се очаква да започне ваксинацията (за да не се бие Тръмп в гърдите, че е излекувал населението на планетата), но за края на годината можело да прободат поне хората, които работят на първа линия – лекари, полицаи, Дядо Коледа, елфи и джуджета в моловете.


В същото време науката е силно скептична. Първото поколение ваксини, казват експерти, няма да е ефективно, щяло да осигурява защита едва за няколко месеца. Най-престижни издания излизат със заглавия: “Дори с ваксина няма да си върнем нормалния живот”, за да не се отпусне някой и да седне да си планира златната сватба. Доц. Андрей Чорбанов от БАН обясни, че повечето преболедували изобщо нямат антитела, той лично няма вяра във вносната ваксина. В академията обаче скоро щели да имат прототип на българска инжекция и ако държавата финансира създаването , нещата може и да потръгнат. Но за тая работа трябва време, много пари и стискане на палци.


Лекарствата
Нищо не работи срещу тоя вирус. В началото на пандемията френският здравен министър предупреди да не се пие ибупрофен, защото ставало още по-лошо. Британски учени се опитаха да го опровергаят, че напротив, ибупрофенът действа много добре на заразените, но повече не се обадиха. Лекарството на хининова основа, с което се излекуваха Домусчиеви, а Доналд Тръмп размахваше като панацея, беше отречено и потъпкано от СЗО. Всички плахи надежди, че ветеринарен медикамент за краста, хапче за киселини или аспирин могат да се преборят с болестта, са попарени. Коктейлът от антитела, с който излекуваха американския президент, също е отречен, водещи фармацевтични компании дори прекратиха тестовете в тази насока, за да не се охарчват излишно.


Няма нищо, няма и да има. Това е посланието. Само не се напрягайте!
Направо е невероятно, необяснимо, та чак цинично, че хората са изпълнени с недоверие. Съпротивляват се срещу носенето на маски, социалната дистанция и ограниченията в пътуванията, на протести се вдигат и все повече вярват в конспиративни теории. На какво отгоре, бе? СЗО и учените се скъсват да се тревожат, по цял ден следят брояча и предупреждават, че всеки момент ще измрем до крак. А правителствата послушно следват предписанията на “кораба майка”, без да задават излишни въпроси. Неблагодарно племе сме, само това е 100 процента сигурно!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Северна Македония като че ли е на път да се раздели с част от митовете в историята си под натиск от България. Заявки за това дава премиерът Зоран Заев.

Митове и марксизъм: Защо България се кара със Северна Македония

Отношението към Северна Македония, а и към българската история е изтъкано от митове. То почива на идеология, която би трябвало да е забравена и дори обявена за престъпна със закон. Коментар на Георги А. Ангелов, публикуван от "Дойче веле". Северна Македония като че ли е на път да се раздели с част от митовете в историята си под натиск от България

Ваксинирането срещу коронавирус у нас се очаква да стартира след Нова година.

СНИМКА: РОЙТЕРС

Най-подлите митове за ваксината за COVID-19

Опасни са не вярващите в оная глупост с чипирането, а хората с очила и диплома, които подхвърлят неистини Всички хора вече научиха за най-глупавите митове за ваксините - че рептилите искат да намалят човечеството до 1 млрд., а Бил Гейтс иска да ни чипира всичките (защо ли му е това, след като всички са залепени за телефоните си)

Космическите амбиции на Китай: робот на Марс, човек на Луната (видео)

Космическите амбиции на Китай: робот на Марс, човек на Луната (видео)

Кацането на третата китайска сонда на Луната е част от все по-амбициозна космическа програма, която вече създаде робот, който в момента е на път към Марс, разработва космически самолет за многократно използване и възнамерява да изпрати хора отново да стъпят на Луната. Сондата "Чанъе 5" - първият опит да бъдат донесени лунни скали на Земята след

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

Политиците за формулата с Македония

Представители на парламентарните партии за предложенията на Плевнелиев Как продължават опитите за компромис между България и Северна Македония? В събота в програмна статия в “24 часа” президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев предложи формула. Тя ще позволи нашата държава да запази своята позиция и достойнство

Грешката на Нешка

Грешката на Нешка

Победата и медалите са важни, но човешките достойнства – също Трябва да съм била трети, най-много четвърти клас, когато едно лято се оказах в същия хотел, в който спяха и тренираха златните момичета. Бяха в зенита на славата си, благоговеех направо и се превъзнасях. Соцмълвата носеше, че Нешка Робева е галеник на комунизма дотолкова

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка Ройтерс

Сближаването между Анкара и Рияд открива нови възможности за Москва

На фона на дискусиите за карабахската война, изборите в САЩ и промените в постсъветското пространство не се обърна внимание на неотдавнашните действия на Саудитска Арабия и на Турция. А те може да отворят нови възможности пред Русия. От 2017 г. Турция и Саудитска Арабия фактически водеха помежду си прокси война

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Как политиката потъна в сянката на COVID и кой ще посочи победителя на изборите

Как политиката потъна в сянката на COVID и кой ще посочи победителя на изборите

Последиците за джоба ще са централна тема преди изборите Политологът Димитър Ганев каза тезата си, че в момента COVID кризата абсолютно доминира общественото пространство и затова политическите развития са минали на заден план, по тв Европа. Пред “24 часа” Димитър Ганев разви аргументите си. В момента няма никакви политически събития

Може и да разберат в Скопие, че не сме били “фашистки окупатори”

Може и да разберат в Скопие, че не сме били “фашистки окупатори”

Как продължават опитите за компромис между България и Северна Македония? В събота в програмна статия в “24 часа” президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев предложи формула. Тя ще позволи нашата държава да запази своята позиция и достойнство, но и Скопие да продължи пътя си към ЕС. Плевнелиев съветва Зоран Заев да покаже добра воля

Без майтап, ще е добре да ни чипират

Без майтап, ще е добре да ни чипират

Сега, когато ваксините са на прага, най-гадни са разни лекари, които се изказват с лек скептицизъм за светлината, която взе да се вижда в далечината. Всички ваксини, които ще бъдат допуснати на европейския пазар, минаха през пълен цикъл на изпитвания за безопасност, което забави обявяването на резултатите по тяхната ефективност

Заради дрога ми извадиха пистолет за втори път в живота

Заради дрога ми извадиха пистолет за втори път в живота

Първия сериозен източник на информация си създадох в далечната 1994 г. Почти веднага, след като станах криминален репортер във вестник "Континент". Той беше полицай, който работеше в отдел "Наркотици". Беше истинско ченге и ми обясняваше всичко със силен жаргон - така както се говори на улицата. Аз, естествено

Игра с огъня е ЕС да се раздели с Варшава и Будапеща, ще последват и други

Игра с огъня е ЕС да се раздели с Варшава и Будапеща, ще последват и други

За Европа подобна игра с огъня може да се окаже изключително опасна. Правителствата в Будапеща и Варшава може би изглеждат непоправимо девиантни за брюкселските либерали и тяхното политическо мнозинство в ЕС. Няколко неща обаче трябва да бъдат припомнени. Ако Полша и Унгария днес са управлявани от нетърпимо консервативно-популистки политически

Лабораторията в Ухан, в която смятат някои, че е бил създаден вирусът.

Кой бе първият пациент с COVID-19 и откъде тръгна коронавирусът

Преди около година в Ухан беше регистриран първият пациент с Ковид-19. И до днес не се знае почти нищо за него. Няма яснота и около произхода на коронавируса. Пекин междувременно твърди, че не е тръгнал от Китай, пише "Дойче веле". В началото на януари тази година в многомилионния китайски град Ухан беше регистриран първият случай на ново

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber