Вирусът стана тиранозавър

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9165708 Вирусът стана тиранозавър Вирусът стана тиранозавър www.24chasa.bg
Вирусът стана тиранозавър

Как да се предпазим, как да се лекуваме - въпросите стават все повече

Потресаваща информация сподели мой приятел във фейсбук – американски учени се мъчели да направят тиранозавър от ембрион на кокошка. И снимки има.

Проверих, оказа се, че както в повечето фалшиви новини и в тази има зрънце истина.

През 2006 г. списание “Сайънс” публикува изследване на американски учени, които доказали чрез анализ на тъкани, че кокошката (колкото и клета да е, горката) е наследник на праисторическото чудовище, живяло преди 68 милиона години. Казват, че с малко генетичен материал на теория

“Джурасик парк”

бил възможен,

но нормален учен нямало да тръгне да се занимава с подобна грамадна тъпотия. Естествено, интернет веднага се напълва с невероятни сюжети как всеки момент чакаме да се излюпи t-rex. В един български сайт през 2016-а е разработена бравурната версия, че Бойко Борисов се е съгласил тиранозавърът да се роди и израсне в България, понеже ще бъде атракция, макар и с кокоши мозък.

В светлината на коронапандемията анонсът на моя приятел към тая новина е: “Що'т всичката Мара втасала…” Освен че е смешно обаче, пак може да се извади зрънце рационалност. Ако ей сега отворите западните медии, които неуморно информират за напредъка в изследването на тоя загадъчен вирус, ще откриете нова тенденция – до съвсем скоро се коментираха “мутации”, но днес вече се говори за “еволюиране”. Шиповете му се изменяли, протеините правели не знам си какво и финално всичко можело да излезе. SARS-CoV-2 се описва вече като организъм, който живее собствен живот, расте, хубавее, като нищо накрая може и в тиранозавър да се превърне.

Следвайки здравия разум обаче, най-добре да систематизираме информацията, така поне ще знаем, че сме на верен логически път. Досега знаем следното от официалните източници:

Какво казва СЗО

От началото на пандемията основната роля на Световната здравна организация е да плаши населението, да поддържа брояча и да вдига напрежението. Твърденията и заключенията ѝ не отговарят на нито един от съществените въпроси, не допринасят с нищо в борбата със заразата, но пък ръководителите ѝ излъчват загриженост. Само през последните дни четем следните бодри заглавия: “СЗО с нови кошмарни данни за К-19”, “2,8 млн. ръст на COVID случаите в света за седмица”, “Има рязък скок на смъртните случаи в Европа”…

Доц. Михаил Околийски, българският представител на тази полезна и човеколюбива организация, съобщи по БНТ в сряда нечуваната вест, че подценяваме психичното здраве. Вместо да се радват, българите все по-често посягат към алкохол и наркотици, а на психично болните им се обострят състоянията. Доцентът цитира епидемиологично изследване на СЗО, което показва, че поне на лекарите все още вярваме, но сме на едно от първите места в Европа по доверие в конспиративните теории за коронавируса.

Няма обяснение защо на 19 октомври по германска инициатива ЕС изготви проект с предложения за реформиране на СЗО, с който се иска повече прозрачност. Накъде повече? Изготвят “план за отстраняване на недостатъците на организацията във финансирането, управлението и законовите пълномощия.”

Друга загадка е от какъв зор здравните власти в Щатите и в Европа отказват да се съобразят с мнението на СЗО, че едно от най-хвалените от нея лекарства вече не е ефективно срещу COVID-19. Не вярват и продължават да го прилагат в болниците, а на всичкото отгоре в Щатите официално го признаха за най-доброто досега. Ей така, за да правят на пук и да късат нервите на Тедрос Адханом Гебрейсус. Много злоба и завист!

Вирусът

Ако не броим мненията на Доналд Тръмп, една избягала от Ухан в Америка жена учен и още неколцина песимисти, световната академична общност е категорична, че новият коронавирус не е създаден в лаборатория, а се е пръкнал в китайска пещера. Той е напълно естествен и устойчив, не прилича на нищо, което познаваме до момента, не се държи като типичен респираторен вирус, продължава да се изменя, не отслабва, напротив, по-заразен става и няма изгледи да изчезне някога. Хлебарката как оцелява след ядрена гъба, защо не! СЗО отдавна съобщи, че очакванията са да живеем вечно с него. Не уточни дали ще прекараме оставащите ни години в пандемично състояние, но то се подразбира, въпросите са излишни.

Да, учените са разработили надеждни тестове, изследват го с най-съвременни технологии, раздробяват го на молекули и атоми, но нямат представа как да лекуват. Вярно, че тази година излекуваха за първи път болен от СПИН, но той пък умря от рак, то не е една беля. Засега казват, че аспиринът много помага, но трябват още изследвания, търпение само да имаме.

Защото, за разлика от испанския грип, едрата шарка и всички зарази, които човечеството е срещало, тоя COVID-19 ни се води, ни се кара и тва е!

Ваксините


По тази тема е малко трудно да се ориентираме, защото всеки ден излизат взаимно изключващи се данни, но може да опитаме. Значи, най-малко три компании са във финалните фази на тестовете, а най-напредналата очаква до края на ноември да получи одобрение за производство. Създателите твърдят, че е безопасна и безвредна, осигурява имунитет дори при възрастни пациенти.


От радост в Щатите започнаха кампания “Да ваксинираме Дядо Коледа”. Преди президентските избори не се очаква да започне ваксинацията (за да не се бие Тръмп в гърдите, че е излекувал населението на планетата), но за края на годината можело да прободат поне хората, които работят на първа линия – лекари, полицаи, Дядо Коледа, елфи и джуджета в моловете.


В същото време науката е силно скептична. Първото поколение ваксини, казват експерти, няма да е ефективно, щяло да осигурява защита едва за няколко месеца. Най-престижни издания излизат със заглавия: “Дори с ваксина няма да си върнем нормалния живот”, за да не се отпусне някой и да седне да си планира златната сватба. Доц. Андрей Чорбанов от БАН обясни, че повечето преболедували изобщо нямат антитела, той лично няма вяра във вносната ваксина. В академията обаче скоро щели да имат прототип на българска инжекция и ако държавата финансира създаването , нещата може и да потръгнат. Но за тая работа трябва време, много пари и стискане на палци.


Лекарствата
Нищо не работи срещу тоя вирус. В началото на пандемията френският здравен министър предупреди да не се пие ибупрофен, защото ставало още по-лошо. Британски учени се опитаха да го опровергаят, че напротив, ибупрофенът действа много добре на заразените, но повече не се обадиха. Лекарството на хининова основа, с което се излекуваха Домусчиеви, а Доналд Тръмп размахваше като панацея, беше отречено и потъпкано от СЗО. Всички плахи надежди, че ветеринарен медикамент за краста, хапче за киселини или аспирин могат да се преборят с болестта, са попарени. Коктейлът от антитела, с който излекуваха американския президент, също е отречен, водещи фармацевтични компании дори прекратиха тестовете в тази насока, за да не се охарчват излишно.


Няма нищо, няма и да има. Това е посланието. Само не се напрягайте!
Направо е невероятно, необяснимо, та чак цинично, че хората са изпълнени с недоверие. Съпротивляват се срещу носенето на маски, социалната дистанция и ограниченията в пътуванията, на протести се вдигат и все повече вярват в конспиративни теории. На какво отгоре, бе? СЗО и учените се скъсват да се тревожат, по цял ден следят брояча и предупреждават, че всеки момент ще измрем до крак. А правителствата послушно следват предписанията на “кораба майка”, без да задават излишни въпроси. Неблагодарно племе сме, само това е 100 процента сигурно!

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Да имат ли повече права ваксинираните?

Да имат ли повече права ваксинираните?

На три гласа откъм президентството: Не ни харесва това, което прави Трифонов

На три гласа откъм президентството: Не ни харесва това, което прави Трифонов

ДАНИЕЛ СМИЛОВ

Даниел Смилов за кабинета на ИТН: Първо ще се смеем, после ще плачем

Петър Волгин

Петър Волгин: Като не се сбъднаха мокрите сънища на ДБ, почнаха с мрънкането

Сиромахов: Ако министър се става с участие в протестите, Йоло Денев да е премиер!

Сиромахов: Ако министър се става с участие в протестите, Йоло Денев да е премиер!

Васил Тончев: Премиер с такъв профил няма да започне на висока скорост

Васил Тончев: Премиер с такъв профил няма да започне на висока скорост

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber