Войната на ислямизма с Франция и Европа – докога?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9164288 Войната на ислямизма с Франция и Европа – докога? Войната на ислямизма с Франция и Европа – докога? www.24chasa.bg
Мохамед Халаф
Мохамед Халаф

Сегашният сблъсък на мюсюлманския свят със свободата на словото има дълга предистория. Кампанията, която понастоящем се провежда в защита на пророка Мохамед, е поредният му епизод. Политическият подтекст на кампанията е очевиден. Зад нея са сили и групи в Европа и света, свързани с политическия ислям и оглавявани от Мюсюлманските братя. В медиите са публикувани снимки и названия на френските стоки, които трябва да бъдат бойкотирани. На този фон звучат думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който отправя нападки към Запада и конкретно към френския президент Еманюел Макрон. Така онзи, когото „Монд“ нарича „султана-пироман“ се позиционира като единствен защитник на исляма. Кампанията преследва обречена цел: да предпази исляма от всякаква критика на Запад, като внуши на обществеността в Европа, че всяка критика или подигравка със свещените й атрибути, ще бъдат наказани.

При това, „защитниците“ на исляма не се впечатляват от факта, че тази религия е използвана за политически цели. Те не протестират, когато Ердоган от името на исляма заплашва сигурността на света. Не бият аларма за това, че най-важният религиозен център Ал-Азхар в Египет живее в паралелен свят и дори не смее да изобличи като престъпна „Ислямска държава“ под претекст, че се позовавала на Корана. Никой от тези защитници няма да застане зад идеята, че религиозните вярвания са личен въпрос и че държавата следва да има равноотдалечен подход спрямо всички религии. Кой мюсюлмански политик би изразил подобна крамолна идея?

Насилието е признак за дълбоката криза на исляма, от която може да излезе единствено, ако се обнови. Тази криза отразява мировъзренията на мюсюлманите. Днес пред тях е дилемата: дали да продължават по стария път, или да прогледнат и да преоткрият огромните възможности, които предлага отказа от обскурантизма и възприемането на света в неговото разнообразие. В това отношение е важно да се отбележи, че успешната интеграция в света се базира върху взаимната изгода. Нима Китай бе толкова могъщ преди да се включи в глобалната капиталистическа икономика? Взаимният интерес налага промяна в човешкото поведение. Самият Пророк Мохамед е бил движен от политическата идея да се обединят различните разпръснати из пустинята на Арабския полуостров племена в единна общност. Днес този интерес към преодоляване на пропастите, които ни разделят, изисква коренна промяна в ислямския религиозен дискурс.

Причините за

ислямската

шизофрения

За да разберем истинските причини за шизофренията в исляма, трябва да се върнем към първия период, в който се е появил и проповядвал Пророкът Мохамед. През първите 10 години от своята мисия, Пророкът призовава да се използват ненасилствени средства и призовава към съзерцание и размисъл, любов и мир. Всичко обаче се променя след Хиджрата от Мека в Медина. За този период са характерни поредицата от сражения и завоевания. Всъщност, става дума за предефиниране на ислямската религия, отразяващо акцентът върху икономически и политически мотиви.

От друга страна, лидерът на иранската революция Имам Хомейни издаде своята известна и прословута фетва, в която призовава мюсюлманите да убият писателя Салман Рушди, като наказание за светотаствените му тези, изложени в неговия роман „Сатанинските строфи“. Може да се каже, че това бе първият случай на глобален сблъсък между религиозния фанатизъм и свободата на словото. При това, въпросната фетва бе издадена в година, отбелязала края на Студената война, падането на Берлинската стена и навлизането на света в ерата на глобализация на търговията, икономиката и информацията. Но в същото време това беше и ера на глобализация на идентичностните тенденции и на религиозните фундаментализми.

Европейските

ляво-либерални

съюзници на

политическия ислям

Тогава мюсюлманите в Европа отговориха на фетвата и изгориха копия на романа и се разхождаха в демонстрации, призоваващи за убийството на Рушди, а арабският ислямски свят пламна с емоционална вълна на гняв срещу роман, който той не беше прочел. С изключение на малка шепа интелектуалци, по-голямата част от арабските културни елити споделиха емоционалната вълна на гняв, отхвърляйки принципа на свобода на изразяване, когато тя засяга религиозна тематика. Подобна реакция се наблюдава и днес във Франция, където Макрон осъди т.нар. „ислямски сепаратизъм".

Но Европейският съюз и страните-членки се страхуват да засегнат този проблем, защото се опасяват да не бъдат уличени в онова, което левите и либерални западноевропейските среди наричат „ислямофобия“ и „религиозна дискриминация“. Освен това „Обединена Европа“ се страхува и от реакцията от страна на държавите от ислямския ареал и „мюсюлманската улица“, които наблюдаваме сега. Франция бе обявена за връг на исляма и мюсюлманите, поради усилията си да защити ценностите на републиката и свободата на изразяване.

Подобен сблъсък се случи и през 2004 г., когато политическият ислям, подкрепян от ляво-либералните кръгове битка поведе битка срещу свобода на изразяването. Тогава млад мюсюлманин уби холандския режисьор Тео ван Гог като мъст за неговия критичен за исляма филм. През следващата 2005 г. пък същите „защитници“ на религията се възмутиха от датските карикатури. В рамките на мюсюлманския свят тези епизоди бяха използвани от политическите манипулатори за да бъдат тласнати мюсюлманите в погрешна посока. Така те още повече се отдалечиха от основния принцип на демокрацията в ерата на глобалното общество – свободата на изразяване.

Ислямът и

джихадисткия

фундаментализъм

Така с течение на времето мюсюлманите регистрираха двойна загуба. От една страна те се отдалечиха от демокрацията и нейният основополагащ принцип на свободно изразяване на мненията, включително и правото на критика на религиозните вярвания. От друга се провалиха в опита да се интегрират в рамките на един все по-глобален свят. Вместо това, те се ориентираха към идентичностни политики и цивилизационна изолация. Най-красноречивият пример за това бяха терористичните актове от 11 септември 2001 г. Те показаха същинския лик на джихадисткия фундаментализъм с неговите две страни: религиозния фанатизъм и тероризма. И днес този тероризъм в стил „Ислямска държава“ продължава да бъде сериозна заплаха не само за САЩ и Европа, но и за самите мюсюлмански общества. Навсякъде по света – Ирак, Сирия, Либия, Египет, Афганистан, Русия и в други страни с мюсюлмански общности – политическият ислям използва религията като инструмент за насилие.

Затова Европа, а и останалият свят, не бива повече да заемат щраусова поза пред настъплението на политическия ислям. Всички трябва да подкрепят Макрон и решението на Франция да затвори всички джамии, центрове и културни институции, управлявани от Мюсюлманските братя и другите салафитски групи, от Иран, Хизбула и Хамас. Трябва добре да се разбере, че те всъщност са платформи за разпространение на религиозна омраза и насилие. Целта им е да бъдат подкопани демократичните устои на Европа и да бъде пренесена на нейна територия религиозната война, която понастоящем раздира Близкия изток и Африка. Както заяви Макрон: "ислямистите искат да ни лишат от бъдеще."

Съюзът на имамите на Франция излезе със становище, в което обезглавеният учител е обявен за мъченик на свободата. В него недвусмислено се призовава за борба с радикалния ислям и предотвратяване по-нататъшното радикализиране на мюсюлманите във Франция. Тази напредничава позиция е в пълен контраст с традиционните ислямистки тези, насочени към възраждане сценария на идеологическия сблъсък между исляма и Запада.

Именно това цели и Ердоган, представяйки се за предводител на исляма. Всъщност неговите политики са в услуга на османския национализъм. Докато се представя за защитник на преследваните мюсюлмани в Европа, той продължава да потъпква свободите на своите сънародници и на малцинствата в рамките на самата Турция.

Днешният свят отхвърля омразата и дискриминацията – именно в тази посока би следвало да насочат усилията си самите мюсюлмани, разграничавайки се от политиките на политическия ислям и неговите носители.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Хващала ли е Корнелия Нинова метла - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Хващала ли е Корнелия Нинова метла - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо" Ивайло Нинов. "Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж останалите

Нидал Алгафари

Коментар на седмицата №2: Пандемията ще отмине, но ще остане горчилката от изнудването

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 62 000 прочитания. Приятели, начетох се и се наслушах на всякакви публични оплаквачки и недоволни от действията на овластените в държавата ни. То бе мърморене, то бе мрънкане, вайкане и жалване. Да, част от взетите мерки са неадекватни. Защо

Георги Марков

Коментар на седмицата №3: Георги Марков: Да запишем в конституцията: таткото е мъж, а мама - жена

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 41 000 прочитания. Да запишем в Конституцията! Таткото е мъж, а мама - жена. Няма трети пол, без гей бракове и гей осиновявания! Това написа в профила си във Фейсбук депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков

Димитрана Александрова

СНИМКА: АРХИВ

Хаос няма, липсва ред. Или защо яко се мре

Йордан Недев е поредният пациент, починал след размотаване по болници. Твърди го синът му, тези дни очаквайте официално становище от здравните власти. Но Калин Карапачов почина преди 3 дни в Бургас. Официално становище днес вече има. Как и защо почина 36-годишният мъж - ето факти, извадени само от обръщението на УМБАЛ Бургас към медиите: -

Георги Марков

В България мама е жена, а татко – мъж. Така е било през вековете, така и ще бъде!

Да пратим телеграма до Брюксел – днес е Въведение Богородично, празник на християнското семейство. България празнува! С оглед на последните политически решения на Европейския парламент и Европейската комисия, препоръчващи ни да приемем джендър идеологията, да им изпратим телеграма: днес цяла България празнува Въведение Богородично – Ден на

СНИМКА: Ройтерс

Край на монопола на "Газпром" в България

Европейският съюз предприе важна стъпка към стратегическата си цел – диверсификация на доставчиците и маршрутите за доставка на природен газ, за да намали зависимостта си от „Газпром“ и от Русия. След продължило четири и половина години строителство, от 15 ноември по Трансадриатическия тръбопровод TAP (Trans Adriatic Pipeline) тече газ от

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Виктор Димчев

Това не са протести, а дълго, досадно и тъпо поднесено мероприятие

Протестите свършиха? Победихме или загубихме? Всъщност "протести" през последната година наричаме политическата кампания на група регистрирани и нерегистрирани партии, чиято основна, единствена и фундаментална цел е да осигурят заплати за част от своя партиен елит в следващия Парламент. Не, това не са протести, а дълго

Нидал Алгафари

Пандемията ще отмине, но ще остане горчилката от изнудването

Приятели, начетох се и се наслушах на всякакви публични оплаквачки и недоволни от действията на овластените в държавата ни. То бе мърморене, то бе мрънкане, вайкане и жалване. Да, част от взетите мерки са неадекватни. Защо? Защото пандемии не е имало от много, много , ама много години. За това специалисти по инфекциозни болести не са толкова

Георги Марков

Георги Марков: Да запишем в конституцията: таткото е мъж, а мама - жена

Да запишем в Конституцията! Таткото е мъж, а мама - жена. Няма трети пол, без гей бракове и гей осиновявания! Това написа в профила си във Фейсбук депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков. И продължи:  Приятели, За първи път след Втората световна война в Европа е такъв мор – хиляди умират, станахме погребална агенция

Кога ще има локдаун - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Кога ще има локдаун - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо. "Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж останалите

Лъчезар Богданов

Зима и нов "локдаун": ще се прекърши ли възстановяването

Доколкото през пролетта анализите за ефекта на пандемията върху икономиката бяха единствено размишления върху сценарии с различни допускания, натрупаните данни в последните месеци вече ни позволяват да даваме отговори, базирани на действителността. Динамиката може да се обобщи така: рязък срив между март и юни

Тодор Живков с новоназначения посланик на СССР Виктор Шарапов

Коментар на седмицата №1: Поръчаха ми да сваля Тодор Живков*

Спомени на Валентин Терехов, учен и дипломат, близък приятел на Андрей Луканов На мен ми “провървя”. Бях в Унгария 1956, Чехословакия 1968, България - 1989 година. Работих във водещи икономически институти. Бях дипломат. Писах речи на Брежнев и книга на Косигин. Целия си съзнателен живот съчинявах разни бумаги: научни отчети, статии, доклади

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber