Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9162196 Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена www.24chasa.bg
Илиана Кирилова: Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена
СНИМКА: СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

За това законът предвижда доживотен затвор. Разследването не се е забавило. За пет месеца и половина положихме огромен труд, казва шефката на Софийската градска прокуратура 

Още акценти в интервюто: 

ДНК експертиза изключва всякакви съмнения кой е карал автомобила, причинил катастрофата, при която загина Милен Цветков

Търсим съдействие от всички международни служби, които могат да помогнат по случая с Емилиян Гебрев. Разследването продължава

По обвинения на СГП за данъчни престъпления в държавния бюджет са възстановени милиони левове

- Прокурор Кирилова, разследването за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, приключи, но  остана усещането, че при ясни факти, при видеозаписи от мястото то е продължило прекалено дълго. Така ли е?

- Разследването не се е забавило. За по-малко от 5 месеца и половина бе положен огромен труд. Изготвени са над 29 експертизи от 29 вещи лица. 70 души са разпитани, извършени са 6 претърсвания и изземвания, съставени са 10 протокола за предаване на документи по делото, 2-ма души са освидетелствани. Като обем делото е 25 тома с доказателства, които установяват в детайли какво се е случило.

С разрешение на наблюдаващия прокурор по чл. 198 от НПК мога да кажа следното. Има биологична ДНК експертиза, която по безспорен начин установява местонахождението на обвиняемия в автомобила и местата на всеки от спътниците му. С нея се изключват всякакви съмнения относно това кой е шофирал. Назначена е и комплексна съдебномедицинска и автотехническа експертиза, която дава отговор на въпросите за причината за катастрофата, за причинените травматични увреждания на Милен Цветков, както и за задължителната по закон връзка между тях и настъпилата смърт.

Експертизата беше извършена от 7 вещи лица, които работят извън София, за да няма съмнение в тяхната обективност.

Психолого-психиатричната експертиза установява, че обвиняемият е бил вменяем въпреки употребата на 3 вида наркотични вещества - марихуана, амфетамин и кокаин. По отношение на твърденията, че е взел хранителни добавки, а не наркотици, химикотехнологичната експертиза по безспорен начин установи, че в кръвта му са се съдържали 3 вида наркотик.

- Според адвокатите на наследниците на Милен Цветков големият спор пред съда ще е за умисъла.

- Възможно е. Факт е, че много рядко се внасят обвинения за умишлено причиняване на смърт при катастрофа.

Прокуратурата ще защитава позицията си и пред съда, че лицето е действало умишлено. На това обвинение отговарят събраните до момента доказателства.

- Рано е да се говори за наказание, но все пак за каква присъда ще пледира прокуратурата?

- И като прокурор, и като гражданин моята позиция е, че е недопустимо да се управлява превозно средство след употреба на наркотични вещества. Тази употреба в случая е и предпоставката за пътно-транспортното произшествие. Не само прокуратурата, а цялото ни общество трябва да е единно в искането да се предприемат радикални мерки, включително и законодателни, с цел намаляване на този вид престъпления.

Още през май т. г. главният прокурор Иван Гешев внесе експертни предложения за по-тежки наказания в закона при управление на МПС след употреба на алкохол или наркотици, както и за отнемане на автомобила в тези случаи в полза на държавата независимо от собствеността им. Чакаме законодателни промени.

А въпросът какво наказание ще се иска от съда по делото за катастрофата с Милен Цветков, е единствено в правомощията на прокурора, който ще поддържа обвинението. Само ще отбележа, че за това престъпление НК предвижда и наказание доживотен затвор.

- Софийската градска прокуратура (СГП) пое делото за смъртта на 19-годишния абитуриент от Велико Търново, починал от коронавирус. Защо то дойде при вас и какво показва до момента разследването?

- Делото е образувано по сигнал на бащата, че синът му е бил неправилно лекуван.

Колегите от Великотърновската окръжна прокуратура са си направили отвод, за да се осигури обективност на процеса и затова делото е възложено на СГП. С разрешение по чл.198 от НПК мога да кажа, че според наблюдаващите прокурори и следователите единственият вариант да се изяснят причините за смъртта на момчето бе да се направи ексхумация на трупа и аутопсия.

На 27 август е извършена ексхумацията, иззети са и проби от различни повърхности в здравното заведение, където момчето е било лекувано. Разпитани са близките му, а и служители от болница “Стефан Черкезов”. Какви са причините за смъртта - дали е лекарска грешка, или не, ще покажат експертизите.

- Защо беше спряно делото за отравянето на Емилиян Гебрев? В началото на годината стана ясно, че в разследването се включва и ФБР, което трябва  да извърши видео-техническа експертиза за човека, поставил отровата в дръжките на колата на оръжейника. Беше ли направена такава експертиза?

- По случая с Емилиян Гебрев като обвиняеми са привлечени задочно 3-ма руски граждани, които по искане на прокуратурата са обявени за издирване с червена бюлетина от Интерпол. Събрана е допълнителна информация, че тримата ползват чужда самоличност и вече са актуализирани издадените европейски заповеди за арест, молбите за издирване и за екстрадиция.

В началото на годината е изпратена молба за международна правна помощ до САЩ за лицева идентификация на лицата по иззетите записи, но нямам разрешение да ви кажа повече. Чака се съдействие от Дирекция “Международно оперативно сътрудничество” - МВР. Факт е, че СГП търси съдействие от всички международни служби, които биха могли да помогнат за разкриване на извършителите на това престъпление. Разследването продължава.

- Ще има ли обвинени по досъдебното производство за системата за случайното разпределение на делата? Установихте ли опити за проникване или пробив?

- Досъдебното производство е образувано на 1 април 2020 г. въз основа на сигнал от членове на ВСС до главния прокурор. В него се изнасят данни, че от 7 май 2015 до 31 март 2020 г. в София неправомерно е осъществен достъп до системата за случайно разпределение на делата.

В хода на разследването следва да се съберат достатъчно доказателства не само за пробива в системата, а и за това от кого е осъществен, с каква цел, какви са последиците. С оглед на това наблюдаващият прокурор ще прецени дали ще повдигне обвинение на конкретно лице. И в този случай от изключително значение е заключението на компютърно-техническата експертиза.

- При представянето ви във ВСС стана ясно, че сте организирали работата на следователите по делото “КТБ”? Какво беше специфичното в работата по него?

- Делото е наистина с изключителна фактическа и правна сложност. Големият обем информация налагаше добра организация между следователите и прокурорите. Всички колеги от следствения отдел положиха максимални усилия. Делото приключи в кратки срокове, съотнесени към неговия обем и сложност, разбира се, и с помощта на многото вещи лица, не само от България, а и с международна експертиза.

- Начело сте на Софийската градска прокуратура от няколко месеца. Какво променихте?

- Софийската градска прокуратура е една от най-големите и най-натоварените прокуратури. Действително след създаването на Специализираната прокуратура работата ни до известна степен бе облекчена. Но в СГП са делата за престъпленията в един 2-милионен град, по-голямата част от разследванията на престъпленията по служба, за злоупотребите при разходването на публичните финанси и на еврофондовете, чиито извършители в някои от случаите са служители на министерства, на държавни и изпълнителни агенции, на общината, на големи болници.

В СГП са и делата срещу съдии, прокурори и следователи за деяния, извършени извън службата им. Най-големите данъкоплатци също са в София, тук са големият брой престъпления за укрити данъци, и то за милиони левове.

Близо 2/3 от делата за данъчни престъпления са в СГП. При нас се разследват едни от най-тежките убийства, грабежи, наркотрафик, контрабанда на акцизни стоки, палежи, присвоявания и документни измами в особено големи размери. По обвинения на СГП за данъчни престъпления и след успешно приключване на делата с осъдителни присъди са възстановени милиони левове в държавния бюджет. По едно от тях - 2 464 000 лв., по друго – 492  980 лева, по трето - 105 хил. лв., и т.н.

В СГП работят прокурори и следователи с голям опит и професионализъм, а това им помага да издържат на огромното натоварване. Има прокурори, които работят по 40 – 50 досъдебни производства за криминални и икономически престъпления, а от данъчния отдел - по 90, 100, 180. Това е изключителна натовареност и със съдействието на главния прокурор търсим възможности за нормализиране на работата, за създаване на по-добри условия.

Запазих специализацията на прокурорите съобразно вида на делата, но въз основа на броя и сложността оптимизирахме състава на отделите “Обща икономическа престъпност”, “Данъчни престъпления”, “Злоупотреби с еврофондове”, “Криминални престъпления”. За няколко месеца реорганизирахме работата и на другите два отдела.

По време на извънредното положение заради пандемията прокурорите възложиха много проверки за спазването на въведените мерки. Наскоро от “Пирогов” ни връчиха благодарствена грамота за ползотворната ни съвместна работа.

За първи път в страната се въведе процедура прокурорите по административни дела, образувани въз основа на ревизионни актове от НАП за дължими данъци над 500 000 лева, да уведомяват колегите си от данъчния отдел. Това позволява успоредно с ревизионното производство, още преди то да е приключило, да се извършва проверка и за данъчни престъпления. Целта е да се проведе разследване, преди например да е изтекла давността, да се подобри срочността и ефективността на работата.

- Имате ли вече такива проверки?

- От миналата седмица съм разпределила образуването на 10 преписки въз основа на такива сигнали. По тях ще работят прокурорите от данъчния отдел, възложени са и проверки на СДВР-МВР. Постигнахме договореност с НАП за 2 изнесени работни места в СГП за навременна експертна помощ.

Има още много работа, но все повече усещам подкрепата на колегите. Времето ще покаже дали и как сме се справили.

CV

l Родена на 23 май 1960 г.

l Завършва право в СУ “Св. Климент Охридски”

l Започва кариерата си като юрисконсулт

l От 1993 до 2005 г. работи в Столичната следствена служба, като от 2000 г. е неин зам. -директор

l 2005 - 2010 г. - инспектор в Инспектората към Министерството на правосъдието

l 2011-2013 г. - следовател към СО на СГП

l 2013 - 2016 г. - ръководител на сектора за разследване на престъпления против финансовата и кредитната система

l От 2017 г. разследва основно престъпления, извършени от лица с имунитет

l 2020 г. е избрана от ВСС за ръководител на Софийската градска прокуратура (СГП)

l Омъжена, има двама сина

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Бисер Иванов (вляво)  и Рони Ромеро

СНИМКА: ТЕД ГЕОРГИЕВ

Бисер Иванов: Дори в най-смелите си мечти не съм си представял, че мога да свиря със звездите, с които работя в Intelligent Music Project

Доктор Милен Врабевски влиза в студиото със завършената идея, после с Иво Стефанов правим аранжиментите Бисер Иванов е сред най-добрите китаристи в България, а неговите умения са високо оценени от легендарни имена в световната музика. Неговата китара звучи в парчетата на много от българските певци, и то в различни жанрове - рок, поп, джаз

Митрополит Киприан: Нужно бе да се отдалечим на метри, за да осъзнаем близостта си

Митрополит Киприан: Нужно бе да се отдалечим на метри, за да осъзнаем близостта си

Разбира се, че ще даря кръвна плазма! А за Деня на християнското семейство 20 свещеници дариха кръв, казва старозагорският владика - Ваше Високопреосвещенство, ваша бе инициативата световноизвестният тенор Камен Чанев, който загуби битката с COVD-19 миналата седмица, да бъде погребан в двора на митрополитския храм “Свети Димитър” в Стара Загора

Харалан Александров: Протестираме срещу корупцията, но закъсаме ли, звъним на влиятелни познати

Харалан Александров: Протестираме срещу корупцията, но закъсаме ли, звъним на влиятелни познати

Тревожни са зачестилите упреци към лекарите  и учителите - това е саморазрушително И още акценти: Моделът на връзкарството води дотам, че в криза като сегашната умрат ли ти връзките, има опасност да умреш и ти За да преодолеем връзкарството, е необходимо колективно усилие. Процесът ще премине през поколенческа промяна Отдадем ли се на

Николай Томов през 2017 г.: Обвързването означава  смърт за медията

Николай Томов през 2017 г.: Обвързването означава смърт за медията

На 3 декември 2020 г. след тежко боледуване от COVID-19 си отиде Николай Василев Томов на 73 години, издател и дългогодишен главен редактор на великотърновския областен всекидневник „Борба“. Ето негово интервю за "24 часа", взето през 2017 г. по повод 70-годишнината му. Ние сме единствените в България с награда от Световната вестникарска

Акад. Юлиан Ревалски

Акад. Юлиан Ревалски: Без учените редом до лекарите кризата трудно ще бъде овладяна

Не може да разчитаме пандемията да върне умовете на България - някои просто работят оттук, други ще останат, ако имат условия като в чужбина, казва председателят на БАН Още акценти от интервюто: COVID кризата доказа - високата наука е част от националната сигурност Все още тенденцията не се е обърнала – младите учени са по-малко Трябва да

Евелина Славкова: Страховете за джоба сега са по-силни и хората трудно приемат мерките

Евелина Славкова: Страховете за джоба сега са по-силни и хората трудно приемат мерките

Ще има социално напрежение и повишени искания и очаквания към държавата Идването на ваксините може да увеличи тревожността, вместо да я намали и тепърва предстои политическата дискусия за тях Новият страх сега е, че ако се наложи, хората няма да получат лечение в болница Презапасяването с лекарства показва загуба на всякакво колективно чувство

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Борисов пред ФАЦ: Снимките от спалнята ми са като взети от учебник на КГБ

По неговите думи в България отдавна действа „черен пазар за компромати“, а неговите опоненти се опитват да го очернят с такива кампании преди избори Снимките от моята спалня са постановка и компромат, създадени по учебник на КГБ. Олигархията ме атакува, защото България влезе в чакалнята за еврото и банковия съюз и те не могат да ползват банковата

ВЕСЕЛИН МАРИНОВ
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Веселин Маринов: Когато лежах в болница с COVID-19, видях колко е страшна тази война

- Как сте, по-добре ли се чувствате вече, след като минахте през COVID-19, г-н Маринов? - Абсолютно съм във форма, напълно съм възстановен. От няколко дни вече съм на вълна оцеляване в моята професия. Оглеждам се, търся контакти, възможности. Онова, което все още мога да съхраня, да го направя. Иначе се чувствам добре

Стефан Командарев:  Снимам филм за донорството, мечтая то да спасява хора и у нас

Стефан Командарев: Снимам филм за донорството, мечтая то да спасява хора и у нас

Подкрепям затягането на мерките срещу пандемията, но те закъсняха, казва режисьорът медик Документалното кино ме държи буден за истинските неща от живота Пенсионерите са най-големите жертви на 30-годишния преход Проблемите на здравната ни система са много преди да се появи коронавирусът Всеки ден се погребват или изгарят органи

Снежана Димитрова: И след 100 г. остава загадка произходът на испанския грип

Снежана Димитрова: И след 100 г. остава загадка произходът на испанския грип

Тогава също карантината, миенето на ръце, маските и дезинфекцията са предпазвали от заразата, казва доцентката по балканска история в ЮЗУ “Неофит Рилски" - Доц. Димитрова, в разгара на пандемията от коронавирус, все по-често се връщаме към испанския грип. Като изследовател на Първата световна война, познавайки и нейната социална история

Кремен Георгиев  Кадър: БНТ

Кремен Георгиев: Водородът е едно от чистите горива на бъдещето

Предстои да бъдат решени много технологични въпроси обаче преди да стане използването му масово, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България - Инж. Георгиев каква бе причината за въвеждането на квотите за въглеродните емисии? Топлофикациите от 2 години отбелязват, че цените им нарастват и това води до увеличаване

Проф. Стефан Габровски в двойно интервю със сина си: Истински добрият лекар е и човечен

Проф. Стефан Габровски в двойно интервю със сина си: Истински добрият лекар е и човечен

Най-ценното, което можеш да дадеш на децата си, са крила и корени, казва в двойно интервю за "24 часа" синът на доайена на неврохирургията у нас - проф. Николай Габровски. Двамата уважавани лекари са родени на поредни дати - 28 и 29 ноември, и си приличат в много неща, но и носят лични ярки индивидуалности.  Проф

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber