Доклад: Заради COVID киберпрестъпността у нас скача

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9161978 Доклад: Заради COVID киберпрестъпността у нас скача Доклад: Заради COVID киберпрестъпността у нас скача www.24chasa.bg
Доклад: Заради COVID киберпрестъпността у нас скача

- Бандитски мрежи търсят юпита

- Най-голям е криминалният пазар на секс услуги - 1 млрд. лв. годишно, пише Центърът за изследване на демокрацията

Доклад: Заради COVID киберпрестъпността у нас скача

- Броят на кражбите на коли се доближава до нивата от края на 80-те години

Пандемията от коронавирус повиши риска от киберпрестъпност, но ограничи редица други престъпни пазари.
Това е един от изводите в доклад на Центъра за изследване на демокрацията "Оценка на заплахите от организираната престъпност в България 2020".
Отчита се бърза адаптация на българските криминални мрежи към новите възможности, свързани с глобализацията и дигитализацията на все повече икономически дейности и услуги. Пандемията от COVID-19 се очаква допълнително да засили тези процеси през 2020 и 2021 г. Тя ще доведе до свиването на някои от традиционните пазари, като трафика на хора и каналджийството и до ръст на киберпрестъпленията, нелегалната търговия с лекарства и лихварството. Все по-голяма става ролята на високообразовани и специализирани експерти, които подпомагат престъпните групи или директно участват в тях. Употребата на насилие продължава да намалява, за сметка на активността на т.нар. „бели якички”, пише в доклада.
Той отчита над 7% спад на регистрираните конвенционални престъпления през 2019 г. спрямо 2018 г.
Има трайна тенденция на спад в нивата на насилие, използвано от организираната престъпност в България. При пазарите, свързани с акцизни и данъчни престъпления, се наблюдава постепенно свиване. При кражбите на МПС и телефонните измами има стабилен спад.
В главата "Трафик на хора и пазар на секс услуги" пише, че общият обем на приходите от вътрешния и външния пазар на секс услуги се оценява на между 900 млн. и 1 млрд. лв. годишно. Увеличава се трафикът с цел просия, вкл. на големи групи потърпевши, в страни като Швеция и Франция. Все по-често се използват легални компании в случаите на трафик с цел трудова експлоатация.
Ограниченията, породени от Covid-19, ще редуцират обема на трафика на хора през 2020 г. Същевременно жертвите на трафик стават по-уязвими, поради невъзможността да генерират стабилен приход за трафикантите и по-трудния достъп до услуги за извеждане и подкрепа.
Има условия България да се превърне в страна дестинация на трафик с цел трудова експлоатация, предвид недостига на работна ръка и наемането на граждани на трети страни, пишат експертите от Центъра за изследване на демокрацията.
В раздела "Разпространение и трафик на наркотици" се отчита, че пандемията от COVID-19 предизвиква свиване на трансграничния наркотрафик.

Употребата на кокаин през 2019 г. обаче се увеличава тройно

спрямо предходната година. Балканите, включително България, се утвърждават като нововъзникващ маршрут за трафик на кокаин. Все по-често се засича употребата на различни крипто валути при извършването на сделки с наркотични вещества поради това, че са лесно конвертируеми и все още относително трудно проследими.

Въпреки спада в общия брой задържани мигранти през 2019 г. (2 495, в сравнение с 3 123 през 2018 г.), се забелязва покачване на броя на задържаните на изход от държавата без регистрация (от 353 на 494). Основният маршрут е от Турция през Гърция и България за Сърбия или Румъния. Заради успешни операции на правоохранителните органи през 2019 г., България става по-рискова и непредпочитана транзитна държава за каналджиите. Спадът в миграционния натиск през 2019 г. става още по-осезаем след въвеждането на извънредните мерки в резултат на Covid-19 през 2020 г.
Броят на кражбите на МПС се доближава до нивата от края на 80-те години. Броят на откраднатите МПС устойчиво намалява през периода 2015 – 2019 г., като спадът за последните 3 години е между 21% и 26% годишно. Расте средната цена на откраднато МПС в България – за 2017 г. тя е около 18 хил. лв., а за 2019 г. около 20 хил. лв. Наблюдава се концентрация на кражбите в София – след 2001 г. там са над 50% от всички кражби в страната.

Преобладаващо се крадат скъпи автомобили и строителна техника

Намалява процентът на МПС, които се крадат за автомобилни части. Броят на организираните престъпни групи намалява през последните 3 години: 20-25 устойчиви групи, общо 60-70 участници. Към ядрото автокрадци има периферия от 100-120 лица, които епизодично участват в кражби на МПС. Част от тях крадат МПС и в други страни в ЕС (предимно Испания и Италия).
В раздела "ДДС измами" се отчита, че според оценка на НАП се наблюдава устойчива тенденция на спад при размера на организираните ДДС измами, от 381 млн. лв. през 2014 г. на 120 млн. лв. през 2019 г. Влошената икономическа обстановка през 2020 г. обаче може да доведе до ръст на схемите за избягване на ДДС и организираните ДДС измами. 58 са разкритите ОПГ за периода 2012 – 2019 г. със задържани 314 човека (според данни от разследвания на ГДБОП). 80% от ОПГ, специализирани в ДДС измами, работят в София. Останалите градове с активни групи за ДДС измами са Пловдив, Варна, Велико Търново и Русе.
В раздела "Измами със средства на ЕС" пише, че 24% от фирмите смятат, че се правят неофициални плащания за получаването на достъп до европейско финансиранe, като за 2018 г. този процент е 35,5%.
Изброяват се често срещани практики при неправомерното усвояване на средства от ЕС:
– деклариране на чужда земя като собствена
– деклариране на несъществуващи селскостопански животни
– получаване на субсидии за несъществуващи площи с плодове или зеленчуци
– 88% от 288 проверени къщи за гости са се оказали
с нарушения; за 155 от тях е поискано 100% възстановяване на получените средства. Държавен фонд „Земеделие“ оценява нередностите с къщи за гости на 46 млн. лв. (при обща стойност на субсидията за проверените къщи 81 млн. лв.)
В резултат на полицейски акции срещу организирани групи за телефонни измами, както и ограничаване на трафика към стационарни телефони, опитите за измами намаляват многократно от началото на годината.
В раздела "Киберпрестъпления" пише, че през 2019 г. 25,2% от всички атаки към облачните услуги на Microsoft в глобален мащаб са отправени от български IP адреси.
В доклада има профил на лицата, участващи в организирани киберпрестъпления: Млади, добре реализирани професионалисти от IT сектора, често с висше образование, владеещи няколко чужди езика. Ясно изразено самочувствие на интелектуално превъзходство спрямо околните и усещане за недосегаемост. Ефективни комуникативни умения, но повърхностни и професионално дефинирани социални и лични контакти. Нагласа за остойностяване в пари на всички житейски постижения и предимно на собствената си валидност. Смесване на виртуална и реална действителност и недобра представа за последиците от виртуалните действия в реалността.
Ръстът на електронната търговия и увеличаването на електронните транзакции в контекста на пандемията от COVID-19 се очаква да доведат до ръст на киберизмамите с електронни платежни инструменти.
В раздела "Нелегален дърводобив" годишният обем на нелегалния пазар на дървесина се оценява на между 70 и 150 милиона лева.
В раздела "Нелегална търговия с лекарства" се твърди, че 208 млн. лв. са общите загуби от фалшифицирани лекарства през 2019 г. Пандемията от COVID-19 увеличава търсенето и предлагането на незаконни лекарства.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

Снимка Ройтерс

В пика на пандемия в Москва отвори най-голямата ледена пързалка на открито

След като една от ледените пързалки в Москва беше превърната в болница за КОВИД-19, от снощи жителите на руската столица имат възможност да се пързалят на най-голямата пързалка на открито в града, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Пързалката в развлекателния парк от съветско време ВДНХ, в северната част на Москва

"Ще имаме различна Коледа тази година", обяви Мицотакис на гърците. Снимка Ройтерс

Нов рекорд на починали от коронавируса в Гърция

Гърция съобщи днес за 121 жертви на коронавируса, което е нов дневен антирекорд, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Болниците в северната част на страната са поставени под силно напрежение със запълването на леглата в интензивните отделения с пациенти с Ковид-19. Новозарезените са 1747, с което общият брой на случаите от началото на пандемията се

Проф. Асен Балтов. Кадър Нова тв

Проф. Балтов: Очакваме новозаразените да намалеят в следващите 10 дни

„Очакваме да намалеят случаите на новозаразените в следващите 10 дни, а случаите на тези, които боледуват тежко и на тези, които за съжаление губят своите животи - в рамките на 3 седмици”, заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов в предаването „Карай направо”. Проф. Балтов не смята, че мерките са закъснели

Премиерът Мицотакис призова по време на коледните празници да не се организират големи събирания, за да се намали до минимум рискът от разпространение на вируса. Снимка: РОЙТЕРС

Гръцкото правителство се надява да отвори магазините преди Коледа

Гръцкото правителство се надява да отвори магазините в някой момент преди празниците, заяви правителственият говорител Стелиос Пецас днес, като добави, че решението ще зависи от епидемиологичните данни, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА. В интервю за телевизия Скай Пецас заяви, че планът предвижда първо да се отворят местата с ниско ниво на

Илюстрация: Pixabay

Турция отчете рекорден брой починали от COVID за шести пореден ден

Турция регистрира днес рекорден брой жертви на Ковид-19 за шести пореден ден, след като 182 души починаха през последните 24 часа, сочат данни на здравното министерство, цитирани от Ройтерс, предаде БТА. Общо 30 103 случая на коронавирусна инфекция са потвърдени в страната през последното денонощие, като в това число са включени и безсимптомните

Британският премиер Борис Джонсън назначи Надим Захауи за министър, отговарящ за програмата за ваксиниране срещу КОВИД-19. Снимка Ройтерс

Борис Джонсън назначи първия в историята министър на ваксинацията

Британският премиер Борис Джонсън назначи Надим Захауи за министър, отговарящ за програмата за ваксиниране срещу КОВИД-19, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Захауи, който в момента е младши министър за бизнеса, ще отговаря пред министъра на здравеопазването Мат Ханкок. На новата си позиция той първоначално ще се занимава

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Коронавирус

Над 1300 души във Великобритания са били погрешно уведомени, че резултатите им от тестове за коронавирус са положителни заради лабораторна грешка.

Над 1300 във Великобритания погрешно уведомени, че са с коронавирус

Над 1300 души във Великобритания са били погрешно уведомени, че резултатите им от тестове за коронавирус са положителни заради лабораторна грешка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Тестовете са били проведени между 19 и 23 ноември. Проблем с партида химикали за тестване обаче е довел до недостоверни резултати, посочиха здравните власти

СНИМКА: Ройтерс

Нов черен рекорд в Сърбия - 61 починали от коронавирус за ден

През последните 24 часа в Сърбия е отбелязан нов черен рекорд - 61 починали от коронавирус, най-големият брой за едно денонощие от началото на епидемията, предаде Танюг, цитирана от БТА. Новите случаи са 7041 при направени 18 592 теста. В момента в болница се лекуват 7011 пациенти с Ковид-19, 254 от тях са на респиратор

Александер де Кро

Белгия отваря магазините от 1 декември, мерките остават стриктни по Коледа

Белгия отслаби някои мерки, наложени за овладяване на разпространението на коронавируса, но разпоредбите за семейни събирания ще останат непроменени и през коледните празници, предоха Асошиейтед прес и Франс прес. В момент когато всички индикатори на вируса са спадащи, правителството каза вчера, че магазините

Михол Мартин СНИМКА: РОЙТЕРС

Ирландия отменя ограниченията върху търговията на дребно на 18 декември

Ирландските власти ще позволят на магазини, ресторанти, спортни зали и пъбове, които сервират храна, да отворят отново идната седмица и ще разреши пътуванията между отделните графства на страната от 18 декември, за да улесни празнуването на една "различна, но специална" Коледа, каза днес министър-председателят Михол Мартин, цитиран от Ройтерс

Испания регистрира близо 11 хиляди нови случая на коронавирус

Испания регистрира близо 11 хиляди нови случая на коронавирус

Испания регистрира днес близо 11 хиляди (10 853) нови случая на коронавирус, което е понижение спрямо над 12 000 вчера, показват данни на здравното министерство, цитирани от Ройтерс. Общият брой на заразените в страната е надхвърлил 1,6 милиона. Днес са починали 294 човека. Смъртните случаи в Испания от началото на пандемията вече са 44 668

Проби за COVID-19 СНИМКА: Ройтерс

Рекордните 90 хиляди пациенти с COVID-19 в САЩ

Броят на пациентите с причиняваното от новия коронавирус заболяване COVID-19 в болници в САЩ достигна днес рекордните 90 хиляди, удвоявайки се през последния месец, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че на този фон се очаква дългият уикенд около Деня на благодарността да предизвика нова вълна от заразявания, предаде БТА

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber