Да блокираме ли Северна Македония за ЕС?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9158241 Да блокираме ли Северна Македония за ЕС? Да блокираме ли Северна Македония за ЕС? www.24chasa.bg
Премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов работят за добрите съседски отношения между двете страни.
Премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов работят за добрите съседски отношения между двете страни.

Едва 1,3% от хората край Вардар мислят, че сме най-големият им приятел

Дали България трябва да блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС? Как да постъпят нашите управляващи на междуправителствената конференция за интеграцията през декември? Какво ще се случи преди това на 10 ноември, когато лидерите на ЕС и Западните Балкани би трябвало да имат среща на върха в София като част от Берлинския процес, председателстван от България и Северна Македония? Какво ще се случи, ако сложим спирачка пред Скопие? Ще ни намразят ли там още повече и дали пък няма да си навлечем и гнева на големите от ЕС?

Това са част от въпросите, които се задават от двете страни на границата в последните дни.

Страстите в

западната ни

съседка са доста

по-разгорещени Темата е много дискутирана в обществото, сред политици и медии и дори на моменти отстъпва пред сериозните проблеми, които коронавирусът създава.

С наближаване на важните международни срещи отново се припомня нашият пояснителен меморандум до страните членки, в който оспорваме съществуването на македонски език и нация.

Нелогично, но тръпнейки в очакване дали България ще наложи вето за старта на преговорите, в много медии се вихри яростна антибългарска кампания. След среща с премиера Зоран Заев в България в ролята на посредник пристигна бившият премиер Любчо Георгиевски. Официално не бе обявено

дали е изпратен

като синя каска

от премиера Заев

или пък се бе нагърбил сам с мисията да стопли отношенията и да убеждава нашите управляващи да не стопират преговорния процес.

Георгиевски се срещна с вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов и Димитър Стоянов, главен секретар на президента Румен Радев.

Външният министър Захариева определи срещата като ползотворна. Каракачанов пък каза, че е разговарял час и половина със своя “приятел” Любчо Георгиевски, който се опитал да го убеждава “да бъде по-мек”.

Мисията на пратеника у нас бе да обясни, че все пак в македонско-българските отношения има напредък и “смесената историческа комисия, която може би не работи с идеално темпо, но все пак има движение напред, което трябва да бъде позитивно оценено от България”. Георгиевски за пореден път е получил уверения, че ние не искаме промяна в Конституцията на Северна Македония, не искаме нов договор, но искаме прилагане на договореното досега и поставяме акцент върху работата на смесената комисия.

Георгиевски трябваше да обясни колко е трудно там да се променят насаждани десетилетия предубеждения, изкривяване на историческата истина, промяна в съзнанието на хората. По-важни обаче са не думите му тук, а неговата роля там и как ще обясни на сънародниците си, че България не иска нищо друго освен признаване на историческите факти, премахване на надписи на паметници, където пише

“български

фашистки

окупатори”,

край на фалшифициране на историята и спиране на антибългарската кампания, търсене на македонско малцинство там, където го няма, и др.

Явно има някакъв откъслечен успех, защото само дни след като се върна в Скопие, премиерът Зоран Заев обяви, че няма нужда от нов договор с България. Сегашният бил отличен, но няма нищо против да се подпише анекс или допълнителна декларация за ненамеса във вътрешните работи на България, за липса на териториални претенции и за ускоряване на икономическите връзки.

Скопие негласно разчита и се надява на натиск върху България от страна на Брюксел.

Най-вероятно в оставащите дни до вземане на решение ще се върви в посока на подписване на някакъв анекс към действащия договор от 2017 г. Въпреки гласовете у нас в полза на блокиране на преговорите на Северна Македония с ЕС малко вероятно е това да стане.

Дори при даването на зелена светлина и отварянето на вратата на Македония през декември в преговорната рамка има възможност да се вкарат нашите условия, както и евентуално по-нататък да се блокира закриването на различни преговорни глави, ако не бъдат изпълнени всички условия.

В момента Германия е председател на Съвета на ЕС и незапочването на преговори със Северна Македония би се тълкувало като

неуспех на

германското

председателство

На фона на тези нагорещени страсти от двете страни на границата и опасенията на Северна Македония, които най-вероятно ще се окажат напразни, наскоро излезе мащабно изследване на неправителствената организация Институт “Преспа”*.

В скопските медии директорът Андрея Стойковски обяви изследването за международното присъствие в Северна Македония за 2019 г. То показва влиянието на македонската външна политика и мястото на държавата в геополитиката. Обемното проучване оценява 3 показателя - икономическо присъствие, политическо присъствие, както и т.нар. меко присъствие (култура, медии, туризъм и др.) в Северна Македония на 24 държави, сред които САЩ, Китай, Турция, съседни страни и част от страните-членки на ЕС.

Първите 3 държави в генералното класиране с най-голямо присъствие в Северна Македония са Турция, САЩ и България. Третото място на страната ни обаче се дължи на големия брой точки, които получава заради първото място по показателя “политическо присъствие”, който обхваща няколко индикатора. България например е рекордьор за 2019 г. с 12 официални визити на политици и висши държавници.

По “икономическо присъствие” сме на 9-о място, а по показател “меки мерки” - на 7-о. Това, че имаме най-силно политическо присъствие обаче, съвсем не означава, че имаме и най-силно влияние. Така може да се тълкуват данните от отговорите на въпроса “Кой е най-големият приятел на Северна Македония?”.

На първо място е посочен ЕС с 16,7%, следван от Сърбия с 14%, Германия с 12,4%, а България е на 11-о място, като само 1,3% казват, че сме най-добрият им приятел.

За симпатизантите на управляващата СДСМ ЕС е най-големият им приятел, докато за опозиционната ВМРО-ДПМНЕ това е Сърбия.

Всички обаче са на мнение, че имат най-много общи интереси със Сърбия. Други два въпроса от проучването са свързани с договорите на Македония с Гърция и България.

23% оценяват договора с България като положителен, а 42% - като негативен. Преспанският договор с Гърция е оценен като положителен от 27%, а 40 на сто го приемат като негативен. Много ниско одобрение имат двата договора от етническите македонци, докато албанците дават повече положителни оценки.

* Институтът “Преспа” е независим тинк-танк център за изследователски и развойни проекти, проучвания и анализи, специализирани в международните отношения и външната политика, както и в областта на европейските въпроси. Партньор на института в проекта за индекс за международно присъствие е Агенцията за международно развитие на САЩ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Коментар на седмицата №1: Защо и как “Облакът” сготви Тръмп

Коментар на седмицата №1: Защо и как “Облакът” сготви Тръмп

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 99 500 прочитания. В САЩ глобализмът се зае да ремонтира демокрацията Като гледат патакламите в САЩ, някои мислещи глави приемат желаното за действително – американската империя преживява тежка вътрешна криза

Ударен от втората вълна, българинът затегна колана и свикна с маската

Ударен от втората вълна, българинът затегна колана и свикна с маската

Кои COVID страхове от април намаляха и кои се засилиха Новите данни от проучването на “Тренд” показват няколко много важни тенденции в общественото мнение в пандемията. Сравнихме настроенията сега с данните от април и май. Най-общо виждаме три етапа в българското общество по отношение на пандемията: април - страхът пред неизвестното май –

Доналд Тръмп. СНИМКА: Ройтерс

Целта на Тръмп - всяване на хаос след изборите

Повече от две седмици след изборния ден в САЩ президентът Доналд Тръмп продължава да отправя неоснователни обвинения за измама във връзка с надпреварата му с Джо Байдън. Президентът Доналд Тръмп се опитва да превърне свободните и честни избори в Америка в объркана смес от дезинформация, благовидни правни претенции и безпочвени нападки срещу

Кликни, за да видиш графиката голяма

Оксфордско проучване: 22 страни в ЕС са с по-строги блокади от България

Мерките у нас са по-меки, отколкото в Гърция, Турция и Румъния, но в Хърватия и Естония са още по-либерални Според индекса на строгост на ограниченията в пандемията на отделните държави, създаден от учени от Университета в Оксфорд, България е на 23-о място сред страните в ЕС (като не броим Великобритания и Малта, за която няма достатъчно данни)

"Тренд": За половината българи мерките срещу COVID са достатъчни

"Тренд": За половината българи мерките срещу COVID са достатъчни

45% не смятат да се ваксинират Увеличават се хората, които остават без спестявания Да минат ли всички ученици онлайн? 28% “за”, 57% “против” Спрямо април расте подкрепата за носене на маски, намалява за по-строгите мерки, сочи проучване на "Тренд" по поръчка на "24 часа" Близо половината от българите смятат

Защо и как “Облакът” сготви Тръмп

Защо и как “Облакът” сготви Тръмп

В САЩ глобализмът се зае да ремонтира демокрацията Като гледат патакламите в САЩ, някои мислещи глави приемат желаното за действително – американската империя преживява тежка вътрешна криза, която неминуемо води до разпад и възникване на „многополюсен“ свят. По същия начин вероятно още по-мъдрите глави на древността са гледали на гражданската

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Щастливо е ваксинираното бъдеще

Щастливо е ваксинираното бъдеще

Дали пък няма да се появи сив пазар по битаци за руска и китайска ваксина Мислехме си, че като ни обясняват как след пандемията нищо вече нямало да е същото, имат предвид новия световен ред и баланс. Като “Гатака” си го представяхме: Бил и Мелинда Гейтс, СЗО и приближените им фармацевтични компании с приходи колкото бюджета на цяла Африка

Вижте как Анри Кулев нарисува разпределението на бюджета по пера

Вижте как Анри Кулев нарисува разпределението на бюджета по пера

Коментар на седмицата №2: Втората пенсия - измама за бедняци*

Коментар на седмицата №2: Втората пенсия - измама за бедняци*

С правилата за плащане държавата обявява 10-годишния провал на частните фондове и намеква, че догодина могат да бъдат секвестирани 20 милиарда лева от тях Пет минути преди полунощ - така може да се определи времевата рамка, в която държавата най-сетне реши да предложи правила за изплащането на вторите пенсии

59% от софиянци: сегашните мерки срещу COVID са достатъчни

59% от софиянци: сегашните мерки срещу COVID са достатъчни

- Над 80% подкрепят забраната деца да ходят в молове без родители и мярката за маските на закрито, 3/4 одобряват ограниченията за барове и ресторанти - Има разделение за минаването онлайн на учениците. За по-малките мнозинството иска да си останат в клас Заразата от коронавирус продължава да се задържа у нас на високи нива

Вирусът е зло, но донесе и 9 промени за добро

Вирусът е зло, но донесе и 9 промени за добро

Бизнес комуникацията стана по-ефективна, преподаването онлайн получи решителен тласък Докато обществото е заливано от информация за пандемията, се забравят някои ползи, които тя донесе. Да, парадоксално е, но е факт. Даже ще подмина без коментар баналния факт, че през първите 6 месеца на годината общата смъртност в страната намаля с 5%

Имаш ли теория като Мангъров – защити я в практиката

Имаш ли теория като Мангъров – защити я в практиката

На първа линия – нещо ново Първо да си кажа, че не вярвам в конспирации, нежели световни. Кемтрейлсът е просто нормална самолетна следа в небето. Рептилите са персонажи от филмите на ужасите и фентъзи литературата. Египетските пирамиди и платото Наска са артефакти, които ще намерят своето научно обяснение

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber